Úvod > Články > Nedostatečné datové limity DSL

Nedostatečné datové limity DSL

Zatímco průměrné rychlosti DSL služeb v Česku za poslední 3 roky vyrostly na pětinásobek původních hodnot, datové limity se téměř nezměnily. Nejvíce prodávaná služba O2 Internet Expres má nyní datový limit FUP 1 GB měsíčně, zatímco před několika lety byl limit u tehdy nejprodávanější služby takřka shodný, tj. ve výši 250 MB týdně.

Pevné sítě


Po několika měsících byla v září u služeb O2 Internet Expres od T/O2 (Telefóniky O2, dříve Českého Telecomu) plně uplatněna FUP. Mnozí zákazníci, kteří v posledních měsících využívali internetové připojení naplno bez jakýchkoliv zpomalení, tak byli po plném zapnutí FUP zklamáni. Podle mého odhadu se snížení rychlosti vlivem FUP mohlo v září týkat až čtvrtiny zákazníků služby O2 Internet Expres.

Plné znovuzavedení FUP u služeb O2 Internet Expres se významně projevilo v poklesu průměrných rychlostí DSL služeb, což dokazuje následující tabulka.




DSL v síti T/O2 (Českého Telecomu)

Detailnější pohled na nejčastěji používané DSL služby v síti T/O2 dle jednotlivých poskytovatelů přináší další tabulka. Rychlosti v síti T/O2 jsou nižší kvůli nižším datovým limitům FUP ve srovnání s konkurencí.
 



V této souvislosti jsou zajímavá porovnání skutečně dosahovaných rychlostí různých typů internetového připojení, které mají shodnou nominální rychlost (rychlost uváděná zpravidla v názvu služby) se skutečně dosahovanými rychlostmi na měřáku DSL.cz.

 

 


Jak se dalo předpokládat, nejnižší limity pro FUP, které jsou nabízeny u služeb O2 Internet Expres, mají na naměřené hodnoty významný vliv. Navýšení datových limitů u nejprodávanějších DSL služeb se v současné době, kdy sledování televize a různých videí prostřednictvím internetu již není žádnou výjimkou, stává nutností. Je těžko akceptovatelné, aby se po několika hodinách sledování televize Óčko nebo videí z celosvětově populárního portálu YouTube stala internetová přípojka na zbytek měsíce pro velkou část aplikací nepoužitelná.

DSL přes LLU

Jak již bylo několikrát zmíněno, rychlosti DSL služeb na principu pronájmu místní smyčky (LLU) jsou v porovnání s objednanými rychlostmi podstatně lepší. Bohužel těchto služeb využívá stále relativně málo zákazníků. Na serveru DSL.cz bylo v září pouze 7,4 % měření z DSL sítí na principu LLU.




Mobilní sítě

Návrat z dovolených přinesl v září významný nárůst počtu měření ze sítí GPRS/EDGE a UMTS. Navíc došlo k nárůstu rychlostí v sítích GPRS/EDGE jednotlivých mobilních operátorů. I když je procentuální nárůst významný, zvýšení rychlostí v sítích GPRS/EDGE nejspíše většina zákazníků nepocítila, protože navýšení v absolutních hodnotách je téměř zanedbatelné.




WiFi

Průměrné rychlosti bezdrátových WiFi sítí se již několik měsíců pohybují v pásmu 1,3 až 1,4 Mbit/s. Rozdíly v dosahovaných rychlostech jednotlivých sítí jsou však na rozdíl od jiných typů internetového připojení výrazně vyšší.
 

5. 10. 2006

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...