Úvod > Články > Bezdrátové HDTV kamery

Bezdrátové HDTV kamery

Vysílání v HDTV se stává stále populárnější a pomalu ale jistě začíná být využíváno i tam, kde ještě nedávno na kvalitě signálu příliš nezáleželo.

Pokud televizní stanice využívaly přímé přenosy z vrtulníků, poněkud roztřesený obraz nikomu nevadil. Dnes se i sem dostávají kamery, schopné přenášet signál v kvalitě HDTV.

Průkopník Wescam se dnes soustřeďuje na vojenské zakázky a na civilní sektor se zaměřuje firma Pictorvision. První kamery začala používat stánice FOX5 v New Yorku, dnes je najdeme i v Denveru a Los Angeles. Ve všech případech je využíván systém Cineflex HiDef HD.

Prvním systémem pro letecké snímky byl Cineflex V14 Magnum LE, který kombinoval kameru s rozlišením 1920 x 1080 a infračervený sensor. Použitá kamera je Sony HDW-F950 zachycující nekompresovaný obraz 4:4:4 RGB 1080i. Pro 1080p bude využita nová kamera stejné firmy HDC-1500 HD. Pro přenos signálu je vrtulník vybaven anténou SkyLink HD Transmission Antenna firmy Troll Systems, tato technologie kontroluje jak anténu, tak i zabudování vysílače ENG a udržuje HD signál i při pohybu vrtulníku. Na přijímací straně je použit automaticky vyhledávající software ovládající anténu NSI Superquad 2/7, která je připevněna na věži televizní společnosti. Dosah prakticky bezchybného přenosu v HD je kolem 150 kilometrů, pokud je místo vrtulníku použito letadlo nebo vzducholoď, je dosah ještě větší.

Alternativou je vrtulník vybavený systémem firmy Global Microwave Systems s vysílačem High Definition Messenger Transmitter. Video 1080i s 30 fps je zachycováno pomocí systému MSR nebo MAA, dosah je kolem 120 km.

Další možností jsou bezpilotní letadla využívající jeden z následujících systémů: kameru Sony HVR-V1U HDV pro 1080/24P, kameru Panasonic 3CCD HD nahrávající na 4 GB SD kartu (až 85 minut videa 6 Mbit/s) Codec AVCHD využívá kompresi MPEG-4 AVC/H.264 pro rychlost 18 Mbit/s, což zvládne mobilní WiMax. Kamera Sony HDR-UX1 nahrává na 3 palcové mini DVD.

Pokud televizní reportéři pracují na zemi, používají bezdrátové HD kamery využívající technologii LinkHD firmy Link Research vysílající bez konverze na SD s modulací 16 QAM se spektrem CDFDM 9.4 MHz.

11. 10. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...