Úvod > Články > WiMaxové novinky

WiMaxové novinky

Motoroly, Samsung a Intel pro WiMax 802.16e, něco o WiMax v Rakousku a prvních videopřenosech zde, a letem světem probereme Polsko, Malajsii a Indii.

Americká společnost Sprint Nextel

ohlásila, že spolu s firmami Motorola, Samsung a Intel hodlá adoptovat standard mobilního WiMaxu  802.16e jako broadbandovou technologii čtvrté generace. Pro přenos hlasového signálu bude Sprint i nadále využívat technologii CDMA, síť 4G bude využívat výhradně pro broadband. Současná síť EV-DO zůstane zachována.

K technologii WiMax bude firma využívat spektrum 2,5 GHz, které vlastní a které pokrývá 85 procent ze 100 největších měst Spojených států. Testování proběhne příští rok, plné nasazení se očekává v roce 2008. Síť 4G bude využívat infrastrukturu od Motoroly a  Samsungu, periférie od Motoroly a čipy nové generae 802.16e Centrino. Do roku 2008 hodlá Sprint do nové sítě investovat 3 miliardy dolarů.

WiMax Telecom AG

si pro rozšíření svých WiMaxových sítí v Rakousku a na Slovensku vybral systém BreezeMax firmy Alvarion. WiMax Telecom hodlá v blízké budoucnosti svoji nabídku dále rozšiřovat ve všech zemích, kde má licenci na spektrum 3,5 GHz, především uvažuje o Chorvatsku a Švýcarsku. BreezMax je WiMaxová platforma podporující 802.16 standard využívající technologii OFDM a funkce NLOS. Za dva roky na trhu byla tato platforma úspěšně použita v 80 zemích.

Stejná firma vyzkoušela i videopřenos pomocí technologie WiMax ze závodní jachty vzdálené od břehu 40 kilometrů, což současně znamenalo i rekordní vzdálenost dosaženou k reálné situaci. Navíc by se mělo jednat i o první přenos z jedoucího prostředku. Podle mluvčího firmy WiMax Telecom by v budoucnosti mohla tato technologie v podobných případech vyměnit dosud používané mnohem dražší komunikace pomocí satelitních spojení.

Polský poskytovatel Netia

si vybral také stejnou platformu, kterou hodlá WiMax použít ve dvaceti městech. Netia je jeden ze čtyř polských poskytovatelů s celostátní licencí pro WiMax.

Boj o frekvence

Zatímco v některých zemích jsou již frekvence přiděleny, v jiných o ně probíhá boj. Malajská společnost Maxis Communications bojuje o přidělené frekvence 2,3 GHz, přesné datum, kdy komise o udělení frekvencí rozhodne, není známo, ale pravděpodobně k tomu nedojde před prvním čtvrtletím příštího roku.

K rozhodnutí se blíží také Indie, kde se uvažuje o čtyřech frekvencích. Tři by měly odpovídat mezinárodním regulacím (2,5-2,69GHz, 3,4-3,6GHz a 2,3-2,4GHz), čtvrtá frekvence by měla být 700MHz, což by z Indie udělalo první zemi, kde je tato výhodná frekvence použita. 

Ve Spojených státech a v Evropě bude tato frekvence použita až ve chvíli, kdy ji uvolní analogové televize. Toto spektrum je považováno za ideální pro mobilní televizi, proto se o majitele této frekvence v Indii ucházejí jak zájemci o WiMax, tak i uživatelé technologií jako MediaFLO (Qualcomm) a DVB-H.         

18. 10. 2006

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...