Úvod > Články > Firefox 2 se blíží, IE 7 je už mezi námi

Firefox 2 se blíží, IE 7 je už mezi námi

Mozilla vydává svůj nový internetový prohlížeč. Finální verze Firefoxu 2 spatří světlo světa dnes, 24. října. Co přinese?

Začneme u IE 7

Je to pár dní, co Microsoft uvolnil nejnovější verzi internetového prohlížeče. Internet Explorer 7 přišel s „novinkami“, kterou dlouhá léta uživatelé Firefoxu a Opery znají. Česká verze ještě není, takže nechcete-li zkoušet něco, čemu jazykově nerozumíte, musíte si chvíli počkat. Podle prvních zkušeností není na IE 7 nic, co by Opera a Firefox měly závidět. Možná jen trochu rychleji načítá a reaguje na obsah stránek, ale možná půjde o placebo efekt. Trošku zaráží, že jde o nový prohlížeč uvolněný po 5 letech, a přitom nic revolučního nepřináší. N druhou stranu toho zas tolik už ani být nemůže, co si budeme nalhávat. Vařit ani uklízet za nás prohlížeče nebudou. Avšak zase nepřináší ani tolik, co freeware prohlížeče. A mnohá rozšíření jsou k tomu placená.

Jinak jen na okraj. Porovnání „žravosti“: Opera při pěti otevřených tabech zabírala 17,5 MB paměti, Firefox 31 MB a IE 7 při stejném počtu otevřených panelů bezmála 100 MB (nad 65 MB jsem se s Operou snad ani nedostal, s Firefoxem ano). Ač nepatřím k těm, kteří by na Microsoft bezduše nadávali, jeho internetový prohlížeč asi nikdy Operu nebo Firefox nepředčí (byť statistiky hovoří něco zcela jiného). K tomu všemu spousta serverů se zabezpečením šifrování (zejména co se internetového bankovnictví týče) není s IE 7 příliš kompatibilní (FF ani Opera vůbec). Takže nechcete-li přijít o možnost řídit svůj bankovní účet z domova, dejte na rady banky a IE 7 zatím nepoužívejte.

Ještě něco jiné a zmínka o blokaci reklam

Pokud však také z různých důvodů odmítáte používat Operu nebo Firefox, můžete vyzkoušet Maxthon. Maxthon není alternativou k Internet Exploreru v pravém smyslu. Je to IE převlečený do jiného kabátu. Umožňuje tabované prohlížení stránek, má obecně příjemné rozhraní s různými tlačítky, které vám ulehčí spouštění notepadu, editoru registru, průzkumníka, aj., obsahuje RSS čtečku a má zabudovanou blokaci internetových reklam. Velké plus tohoto prohlížeče paradoxně je — chápejte kontext —, že používá jádro IE. To proto, že spousta programátorů má své stránky udělány tak, že v alternativních prohlížečích neběží správně a ztrácí se jejich funkčnost. „Tabovaný“ Maxthon je tak dobrou a asi jedinou volbou, a to tehdy, nechcete-li používat jeden prohlížeč na jednu věc, druhý na jinou a třetí na další.

Co se týče blokace reklam, můžete posoudit sami. Následující odkazy vám ukážou, jak jednotlivé prohlížeče umějí filtrovat obsah stránek. Jako pokusný králík byl zvolen server iDnes. Reklam mají skutečně bohatě, i když po pravdě řečeno, situace na jiných serverech, hlavně zahraničních, vypadá vcelku jinak, prohlížeč od prohlížeče. Tu a tam má navrch Opera, jinde Firefox. Podotýkám, že vůbec nejlepším řešením je — dle mne a mých zkušeností — ještě používání dalšího software. O tom a o možných problémech, kterým budete muset čelit, snad příště.

(Ne)blokace reklam v IE

Blokace reklam ve Firefoxu

Blokace reklam v Opeře

Blokace reklam v Maxthonu

Blokace reklam v libovolném prohlížeči s použitím softwaru na blokaci reklam

No už!

Ale nyní už k samotnému hlavnímu tématu. Firefox 2. Dlouhou dobu se mluví o tom, že Firefox 2 má způsobit ve světě webových prohlížečů revoluci. Nevím sice zas až tak čím, ale Firefox bude dozajista dobrý.  Má přijít s novým vzhledem, mít ochranu před Phishingem, rozšířené vyhledávání v Googlu, Yahoo! a Answers.com. To není zas až tak nic nového, to vám uživatelé Opery řeknou sami. Ani novinka spočívající v pamatování si předchozích otevřených panelů není pro uživatele Opery ničím nová. Jistě, kdo nepracoval nikdy s Operou, nové vlastnosti Firefoxu přivítá s otevřenou náručí.

Ve stávajícím Firefoxu jsou po zavření hlavní aplikace všechny otevřené taby ztraceny a při příštím spuštění se otevírá pouze výchozí domácí stránka. Doteď tak jedinou možností bylo používat plugin SessionSaver, rozšíření, které Firefox naučí pamatovat si předešle otevřené stránky.

Dalším pluginem, který bude již ve „dvojce“ rovnou zabudovaný — nebo něco na tento způsob — je CrashRecovery, který obnoví stránky po pádu Firefoxu. (Coby dlouholetý uživatel Opery si opět neodpustím poznámku, že Opera tohle umí dlouho.) Dále má Firefox obsahovat nový Add-ons manažer, který má zjednodušit správu rozšíření a motivů vzhledů.

Takže dále, heslovitě: Firefox 2 má mít novou a vylepšenou správu záložek a historie. Nové tabované prohlížení bude nové v tom, že odkazy se nebudou otevírat v novém okně, nýbrž novém tabu, a tedy budou obsahovat křížek na zavření (nepoznámkuju... a k tomu všemu tohle umí do jisté míry i FF 1.5). Při vyplňování formulářů má ihned fungovat kontrola pravopisu (nakolik to ocení česky píšící uživatel, těžko říct, když diakritiku používá málokdo). Firefox 2 má podporovat JavaScript 1.7.

Samozřejmě nechybí běžná klišé o větší bezpečnosti, rychlejším prohlížení webu a větší stabilitě. Už si pomalu nedokážu představit, co je rychlejší prohlížení. Při rychlosti dnešního internetu a při velikosti stránek kolem desítek až stovek kilobytů to přece musí být načteno všechno hned... Asi je třeba se učit číst jako Číslo 5, abychom rychlejší brouzdání ocenili.

Statistika nuda je, má však cenné údaje

Podle červnových průzkumů se zastoupení Firefoxu coby hlavního prohlížeče pohybuje kolem 13 %. Ve Spojených státech vede u 16 % uživatelů. Nejoblíbenější je v Německu, Austrálii a Itálii, kde jej coby výchozího prohlížeče používá 21,6 % až 33,4 % uživatelů. Bohužel, což je trochu nepochopitelné, Operu na svém stroji využívá pouze pár procent surfařů. Čím to je, čím to je, že dým z cigarety stúpa a že IE drtí ostatní? Možná víme, možná ne.

Každopádně se nechejme překvapit, co si vývojáři Firefoxu 2 na nás připravili. Za vyzkoušení jistě stojí. A doufám, že se diskuse neomezí na výpady o tom, jak nesnášíme IE, Operu a Firefox. Nevím, co je na posloupnosti jedniček a nul k nesnášení.

24. 10. 2006

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...