Úvod > Články > Internetový prodej nejen hudby zažívá boom

Internetový prodej nejen hudby zažívá boom

Po jistém umlknutí některých projektů, jakým byl kupříkladu StarZone, se opět začíná blýskat na lepší časy. V několika následujících týdnech budou spuštěny hned dva domácí portály s prodejem hudebních souborů.

Zmíněný projekt StarZone byl spuštěn Českým Telecomem, dnes je v majetku společnosti Telefonica O2. Provoz portálu byl ukončen k 31. 8. 2006 – před tímto ukončením provozu ale již delší čas nepřibývaly nové tituly, prodej hudebních souborů byl zastaven o mnoho měsíců dříve. Nový majitel jej nahradí službou O2 TV, která je závislá na vysokorychlostním internetu od zmíněné společnosti. I původní StarZone byl vázán na odběr připojení téže firmy. Vedle nově vzniklého projektu na prodej filmů Kinomania vzniká i řada dalších projektů, o kterých dnes povíme více.

Hudba i-legálně

Projekt i-legálně.cz je hudební portál, který nabízí legální on-line distribuci hudebních souborů, takzvaný „Full track download“. Tato služba je poskytovaná společností DVC International a.s. V tomto specifickém internetovém obchodě si můžete stáhnout soubory v široce podporovaném formátu Windows Media Audio file (WMA) zakódované na 192 kbit/s a chráněné Microsoft Windows Media Digital Rights Management. Webové stránky budou jako hudební portál s více než 400 000 skladbami spuštěny 14. 11. 2006. Nyní je na webu exklusivní singl Česko hledá SuperStar 3  - jde pouze o ochutnávku toho, co přijde.

Co lze provádět s hudebními soubory zde zakoupenými?

Každý zakoupený soubor obsahuje zakódovanou licenci, která vám umožní ho přehrávat na vašem počítači neomezeně dlouho. Soubor je možné stáhnout vícekrát (obvykle třikrát), aby bylo možné ho přehrávat i na novém nebo přeinstalovaném počítači. Stažené soubory si také můžete vypálit nebo je přehrát do přenosného přehrávače. Vypalování a přehrávání do přenosného počítače je možné pouze pro osobní potřebu! Celkový možný počet kopií souboru závisí na politice vydavatele. Pro vypálení se obvykle pohybuje v rozmezí 5 až 10, v případě přehrání do přenosného počítače v rozmezí 25 až neomezeně. Rozhodně doporučujeme pozorně prostudovat vlastnická práva pro daný soubor před jeho zakoupením.

Tyto informace najdete v položce "Právní informace". Zde najdete informace spojené s právní ochranou jak pro nákup, tak pro přehrávání hudby streamováním, tedy on-line po internetu. Pro přehrávání souborů je nutné mít nainstalovaný Windows Media Player 10, který si můžete zdarma stáhnout na stránkách projektu. A jakým způsobem můžu platit? Na webové stránce spuštěné pro skladbu „Máme svůj cíl“ lze platit za skladbu pouze pomocí premium SMS. Po zahájení plného provozu budou umožněny různé možnosti platby za vybrané skladby, nebo nabití kreditu. Nabídka platebních způsobů se neustále rozšiřuje.

Vltava chystá obdobný projekt – AllMusic

Kdo by neznal jeden z největších internetových obchodů, jakými je uskupení kolem společnosti Vltava Stores a.s. O projektu AllMusic se prozatím neví příliš mnoho. Dle informací má jít o internetový obchod s největším výběrem stahovatelné hudby, bezkonkurenční šíře výběru a poskytovaných služeb. Stejnojmenný projekt naleznete také na adrese www.stahnito.cz, možná půjde o marketingovou prezentaci projektu právě pod tímto názvem, nechme se překvapit.

Závěrem

Je zcela určitě dobře, že podobné projekty vznikají. Zda bude o služby tohoto ražení zájem, ukážou zejména ceny za stažení alba. Budou-li výrazně nižší než je tomu u CD zakoupených v kamenných prodejnách, pak mají projekty šanci na úspěch.

26. 10. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.