Úvod > Články > Všudypřítomný přístup k Wi-Fi zdarma

Všudypřítomný přístup k Wi-Fi zdarma

Španělská společnost FON hodlá nabídnout všudypřítomný přístup k Wi-Fi. FON oznámila, že bude poskytovat zdarma své routery, které by měly umožnit účastníkům sdílet bezdrátové připojení v jejich okolí.

„Svobodný pátek“, jak společnost svoji iniciativu nazvala, byl zahájen v pátek na náměstí Union Square v San Franciscu.

Městské sítě se stávají stále populárnějšími a řada velkých měst je buď staví nebo je již má. Zatímco připojení k Wi-Fi je levné, k připojení stačí prakticky kterýkoliv laptop na dnešním trhu, vybudování a pečování o síť v celém městě zase tak levné není. Philadelphia označila náklady na příští roky na 10 miliónů dolarů, San Francisco odhaduje náklady na příštích deset let na 15 miliónů dolarů. V celých Spojených státech se náklady na budování a sledování podobných sítí budou v letošním roce pohybovat kolem 235 miliónů dolarů, v roce 2010 pak náklady dosáhnou 3 miliard. Samotné vyjednávání často trvá déle než vybudování sítě, San Francisco stále ještě vyjednává se společnostmi Google a EarthLink.

A právě tady přichází společnost FON, kterou finančně podporuje právě Google. Šéfová americké pobočky Joanna Reesová tvrdí, že po světě existuje 400 miliónů uživatelů Wi-Fi a pokud by se podařilo všechny začlenit do rodiny FON a umožnit jim sdílení přístupu, byl by Wi-Fi doslova všudypřítomný na celém světě a nebylo by nutné městské sítě vůbec budovat.

Firemní software umožňuje placeným členům rodiny FON rozdělit své připojení k internetu tak, že vlastník má bezpečné připojení uvnitř domu a otevřené připojení pro ostatní mimo budovu. Z počátku bylo možné software stáhnout a použít se současnými routery, pro většinu lidí však bylo nastavení příliš složité, takže firma vyvinula svůj vlastní router La Fonera. Router využívá běžné technologie 802.11g a je vybudován s myšlenkou jednoduchého připojení, stačí jej zapojit do existujícího modemu a současné broadbandové připojení je změněno na přístupový bod FON.

Společnost FON tvrdí, že v současné době je připojeno 112 000 routerů La Fonera, na firemní webové stránce jsou tyto routery nabízeny za 5 dolarů. V některých městech (San Francisco a New York) firma routery rozdává zdarma. Po registraci se uživatel stává automaticky členem rodiny FON, což jim umožňuje přístup zdarma ke všem přístupovým bodům firmy po světě. Nečlenové se připojit mohou také, musí ale platit 1-2 dolary za 24 hodin.

2. 11. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...