Úvod > Články > Zaklínadlo ADSL (komerční sdělení)

Zaklínadlo ADSL (komerční sdělení)

Zkratka ADSL se lidem nejspíš dobře vyslovuje. Stal se z ní akronym, jehož původ málokdo zná. Používá jej kdekdo a často, a s chutí jím označuje různé věci. I ty, které jsou ve velmi vzdáleném vztahu k jeho původnímu významu. Zatímco se třeba původně široký politický pojem „information highway“ redukoval na technickou kategorii méně nebo více megabitů za sekundu, termín ADSL u nás prodělal posun právě opačný.

Dnes u nás ADSL v myslích většiny lidí představuje naději na levný, všude a každému dostupný a rychlý přístup k internetu. Běžný český oportunista je přitom ochoten – vzhledem ke svým historickým zkušenostem a nadále strnulému stavu věcí veřejných – z takto vyhraněných přívlastků ledacos slevit. A ke všemu zmatku ten internet (vlastně tedy Internet) pro něj znamená totéž jako www. Ale to je jiné a staré téma. Nejde tu sice o žádná dramatická nedorozumění, ale o to smutnější důsledky nenaplněné, nebo dokonce záměrně potlačované poptávky.

Je za této situace nerealistické hlásat, že lidé mohou a mají chtít mnohem víc než základní úroveň přístupu k internetu? Že univerzální a kvalitní komunikace jim umožní žít v klidné provincii a být přitom první kdekoli ve světě? Ale bohužel i naopak: že bez možností, které nabízí totální komunikace, bude každá jejich sebelepší snaha, schopnost a dřina odsouzena k izolaci a lokálnímu živoření?

Nepochybně zazní racionální návrh postupovat při zavádění služeb po krocích; od malého k velkému, od jednoduchého ke složitému, prostě něco jako o vrabci v hrsti. Pojďme tedy zpátky na začátek.

Všichni přece víme, že to oblíbené slovo ADSL je pouze symbol pro pokročilé využití telefonní sítě – odedávna usilovně budované a žárlivě chráněné. Nedotknutelné sítě, která byla považována za nervovou soustavu státní moci. Za záruku její akceschopnosti a přetrvání v době míru i války. Je příznačné, že netradiční využití telefonní sítě přišlo až po rezignaci státního monopolu, současně se vpádem konkurence do telekomunikačního podnikání.

Požadavek na zpřístupnění existující, monopolně spravované sítě jiným subjektům byl malou revolucí. Ta mohla leccos změnit, kdyby se ji „národním“ operátorům nepodařilo oddálit a rozmělnit technickými obstrukcemi i politickým tlakem. Někteří po nocích stěhovali regály, narychlo vypůjčené z hypermarketu, do prázdných místností, aby prokázali nedostatek místa. Jiní neváhali zahrnout do ceny za plán zapojení okresní ústředny, jediné, na kterou stát v regulačním výměru zapomněl, marži v řádu tisíců procent. Další poukazovali na to, že zpřístupněním sítě klesne cena jejich akcií vlastněných státem.

Dokonce byla země, kde si dominantní operátor přes varování regulačního úřadu a proti nařízení platnému pro půl kontinentu zavedl monopolní ADSL službu. Což mu úřad po pár měsících dost odvážně zakázal – aby se to státu nakonec vymstilo. Nastaly měsíce naschválů a roky zpoždění, se smutnými důsledky pro obchod a podnikání v celé zemi.

Chtělo by se napsat, že na rozdíl od toho u nás po všech sporech a protivenstvích dopadlo všechno šťastně. Dokonce kvůli tomu vyšla novela zákona. Jak je tomu doopravdy?

Přístup k internetu (nebo obecně přenosy dat) s vyšší kapacitou prostřednictvím existující telefonní sítě dominantního operátora u nás alternativní operátoři smějí realizovat dvěma způsoby. Oba jsou na možné a jinde používané škále možností ty extrémní.

První je prostý přeprodej IP služby dominantního operátora. To je jednoduché a vlastně to pro primitivní přístup k www funguje, ale za daných podmínek to nedává žádné záruky pro profesionální služby, natožpak prostor pro služby nové. Operátoři mají na funkci a parametry provozu vlastně stejný vliv, jaký má trafikant, který prodává známky, na to, zda bude zásilka doručena včas, nebo vůbec ne.

Druhý je pronájem „holého“ metalického vedení, spojený s procesně složitou instalací a údržbou mnoha vlastních zařízení na straně sítě za podmínek nákladného nájmu cizích prostor. Současná složitost druhého řešení dává – snad teoretický – prostor ke schválnostem a vytváření nekontrolovatelných vícenákladů.

Kolem toho, co veřejnost vzývá zaklínadlem ADSL, se proto vine několik sporů. Jedna jejich rovina vychází prostě  ze skutečnosti, že regulační úřad zasahuje pouze do služeb v režimu propojení. Kdyby se tedy přeprodej IP dostal do režimu propojení v současné podobě, mohl by regulátor stanovit svým rozhodnutím podmínky a ceny služby. K tomu nakonec došlo, i když jen pro dva operátory a rozhodnutí je předmětem odvolacího řízení i různých účelových výkladů.

Na podstatě přeprodávané IP služby jako černé skříňky s veškerou tou agregací, nepravidelností a zpoplatňováním objemu dat se však – kromě snížení cen – nezměnilo nic.

Aliatel propaguje – vzhledem k charakteru jeho služeb řady Speedline DSL s plnou odpovědností za garance svým zákazníkům a snahou zavést nové služby, určené k profesionálnímu využití – režim skutečného propojení. Nikoli formální propojení kvůli snížení ceny z moci úřední, ale s jasným cílem, aby dominantní operátor poskytoval za přiměřené ceny skutečné velkoobchodní služby, tedy pouze ty, které jsou spojeny s vlastnictvím metalických přístupových vedení, prostor, rozvodů a síťových prvků, na nichž jsou vedení zakončena. Transparentní služby, jejichž parametry lze nastavit pro konkrétního zákazníka a převzít za ně odpovědnost.

Martin Indra
autor je zaměstnancem společnosti Aliatel a.s.



Společnost Aliatel a. s. je předním poskytovatelem telekomunikačních služeb v České republice. Nabízí kompletní soubor hlasových a datových služeb, všechny druhy trvalého připojení k internetu, housing, hosting a řadu doplňkových služeb. Více informací o společnosti najdete na Aliatel.

Připojení k internetu? Ano, prostřednictvím Speedline DSL!

Aliatel poskytuje připojení k internetu pomocí technologie ADSL již více než rok, pod názvem Speedline DSL. Nabídka zahrnuje několik pečlivě připravených variant. Službu je možno zakoupit samostatně, nebo formou cenově zvýhodněných balíčků, kdy zákazník profituje z výhodných cen a nízkých administrativních nákladů. V pružných řešeních přizpůsobených na míru zohledňujeme i individuální požadavky zákazníků.

V současné době nabízí společnost Aliatel a. s. v oblasti Speedline DSL služby o rychlostech 256/64 až 1024/256 kbit/s s agregací 1:50 až 1:20 a s cenami již od 649 Kč. Od 1. 10. 2004 je pro zákazníky připravena speciální nabídka, kdy ke každé verzi Speedline DSL s datovým limitem obdrží zákazník bonus 10 GB  Z D A R M A  (tzn., že po dobu 3 měsíců může ušetřit 379 Kč měsíčně). Tato nabídka platí do konce roku. Kompletní informace najdete ZDE v sekci Ceník.

V čem spočívají výhody řešení Speedline DSL?

  • Stálý poplatek za internet, není účtována doba připojení.
  • Vysoký limit pro objem přenesených dat1.
  • Nehrozí podvodná přesměrování na tzv. dialery.
  • Na zákazníka není uplatňována Fair User Policy2, a zákazník tak není omezován.
  • Výhodnější cena v porovnání s konkurencí.
  • Ve spojení s hlasovou službou Business Call Smart získáte zvýhodněné komplexní telekomunikační řešení(podpis jedné smlouvy, jedna faktura, jedno telefonní číslo na kontaktní centrum), a dále pak velmi levné místní, dálkové i mezinárodní volání.
  • Výhodná cena značkových modemů Lucent a ZyXel, otestovaných ve zkušebně Aliatelu, které umožňují připojení sítí LAN, a to i pomocí technologie Wi-fi. V modemech je zabudovaný firewall, router a Wi-fi access point. Záruka na modemy činí až 36 měsíců.
  • Možnost výběru malé/velké instalace koncového zařízení nebo samoinstalačního balíčku.
  • Rychlé zřízení služby (průměrná doba 14 dní), trvalý dohled, servis a dedikovaný tým pro zákaznickou podporu.
  • Přidělení IP adresy (pevná nebo dynamická podle zvolené varianty služby).
  • Zákaznické on-line statistiky provozu sítě.
  • Možnost zřízení celé řady doplňkových služeb – mailhosting, webhosting, registrace a převedení domény 2. řádu, jedna nebo více pevných IP adres, zálohování veškeré příchozí pošty apod.
  • Plně zálohované propojení do peeringového centra NIX, kvalitní zahraniční konektivita.
  • Podrobný manuál k nastavení zabezpečení modemu proti útokům z internetu.
  • Možnost zachování stávajícího telefonního čísla.

„Společnost Aliatel je preferovaným partnerem těch, pro něž jsou kvalitní telekomunikace nezbytností.“



1  Do 31. 12. 2004 je ke každé verzi Speedline DSL s datovým limitem poskytován bonus 10 GB  Z D A R M A !!!
Fair User Policy = omezení internetového provozu. Toto pravidlo uplatňují někteří operátoři u zákazníka tak, že mu při přenášení nepřiměřeně velkého množství dat sníží přenosovou rychlost.

11. 10. 2004

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...