Úvod > Články > Satelitní inovace od WinNetworks

Satelitní inovace od WinNetworks

Společnost WinNetworks se snaží spojit pozemní WiMax se satelitním vysíláním do jedné služby.

Firma byla založena v roce 2002 ve Spojených státech, vývoj probíhá v izraelské pobočce. Od samého počátku vedena myšlenkou nabídnout hybridní WiMax broadbandovým operátorům (ať už se jedná o DBS, DVB-T, MMDS nebo kabel), výsledkem by měla být možnost změnit v podstatě jednosměrné vysílání na plnou nabídku trojice služeb (oblíbený model triple play).  WinNetworks integrují bezdrátový broadbandový wimaxový standard s běžnou infrastrukturou DBS. Firma k tomu využívá vlastní technologii Hybrid WiMax DVB (HWDV) umožňující využívat současnou infrastrukturu, ať už se jedná o satelitní anténu nebo kabelové připojení. Kombinovaná služba pak nabízí připojení k internetu, telefon, video-on-demand, mobilní připojení a interaktivní televizi.

Premiéra byla

v září 2005 v Amsterdamu, po několika testovacích měsících v Evropě firma získala první zákazníky v Asii a Evropě (WinNetworks spolupracují např. s francouzskou společností Thomson), první americké firmy by měly podepsat smlouvu ještě před koncem tohoto roku. Zařízení pracují s frekvencí 3,4-3,6 GHz a koncem roku by se mělo objevit i další spektrum 2,5-2,7 GHz. Nicméně spektrum kolem 3,5 GHz není pro Spojené státy použitelné, firma proto připravuje využití dodatečného spektra 5,8 GHz.

Výhodou

 je podpora obou současných standardů, jak 802.16d, tak i 802.16e, takže podporuje jak fixní, tak i mobilní WiMax. Samotná instalace je jednoduchá, periférie stačí při instalaci DBS do stávajících zařízení, takže zde nejsou žádné dodatečné náklady.

Hybridní řešení umožňuje plnou integraci s infrastrukturou a programováním DBS, WiMAx sice dovoluje využívat plnou čtveřici služeb, tj. hlas, video, data a mobilní připojení, nicméně jako nejekonomičtější je používat WiMax pouze pro VoD a zbytek služeb funguje pomocí satelitního připojení. Firma popisuje svoji technologii jako roof-hopping mesh, celá síť je řízena z centrální stanice, chipy pocházejí od francouzské firmy SEQUANS.

Podle toho, jaký zájem je o toto hybridní řešení ze strany operátorů DBS ve Spojených státech, WinNetworks se snaží být hlavním dodavatelem systémů DBV a WiMax. Obrat by se měl výrazně zvýšit ve chvíli, kdy se mobilní WiMax konečně objeví v očekávaném a dlouze slibovaném rozsahu. Hlavní výhodou pro operátory je možnost získání dodatečné nabídky, aniž by přitom museli nějak výrazně investovat do infrastruktury.

9. 11. 2006

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...