Úvod > Články > Chraňte svůj počítač před špínou z internetu

Chraňte svůj počítač před špínou z internetu

Při brouzdání po celosvětové síti se nám do počítačů dostává leccos. Pokud člověk nedbá na bezpečnost, může se stát, že přijde o citlivé údaje; hesla, čísla platebních karet apod. V článku si ukážeme pár tipů, jak tomu předejít Pro mnohé jde sice o otřepané téma, ale pro někoho je bezpečnost počítače stále tabu.

Firewall

Firewall v počítači je dnes nutností. Tento prostředník mezi celosvětovou sítí a vaším počítačem bedlivě hlídá, co k vám pustí a co ne. Samozřejmě jej musíte některým věcem naučit, ale přesto dnešní firewally jsou zautomatizované, takže stačí v nich povolit jen několik málo programů, které s internetem mají co do činění a které samozřejmě vy chcete využívat.

Používáním firewallu zamezíte, nebo alespoň minimalizujete, možné útoky, které na vás na internetu číhají. Budete mít také jistotu, že vámi používané programy neodešlou nikomu jinému citlivé údaje z vašeho počítače.

Mezi nejpoužívanější firewally patří Kerio (který se však již dnes dále nevyvíjí), ZoneAlarm od Zone Labs, Tiny Firewall, Comodo aj.

Velmi jednoduchý na používání je zmíněný ZoneAlarm. Přejete-li si však mít větší přehled a chcete-li využít možností různých nastavení a blokování portů apod. a pokud chcete mít přehled o množství přijímaných a odesílaných dat, sáhněte k firewallu Comodo. Oba produkty jsou pro domácí užívání zdarma.

Domácí stránka ZoneLabs.

Domácí stránka Comodo.

ZoneAlarm

Comodo Personal Firewall

Antivirus

Nedílnou součástí každého počítače by měl být kvalitní antivirový program. V současnosti má uživatel na výběr mezi spoustou aplikací, které jsou buď zdarma, nebo za poplatek.

K těm nejvyužívanějším patří Avast! Home (freeware), AVG 7 (freeware), NOD32 Standard Edition (trial verze), AntiVir PersonalEdition Classic (freeware), Norton Antivirus (trial) a další.

Zastavme se u Avastu, a to bez úmyslu dělat neplacenou reklamu, ale z důvodu uživatelského pohodlí a vysoké kvality. Český produkt je opravdu jedním z nejlepších řešení pro všechny uživatele. Krom standardního štítu a ochrany emailu (s pluginem pro MS Outlook) nabízí také štít síťový, webový, p2p štít (pokrývá programy, jakými jsou Kazaa, Kazaa Lite, iMesh, BitTorrent, eDonkey, Ares, StrongDC++ aj.) a také kontroluje programy pro rychlou komunikaci (MSN/Windows Messenger, Yahoo! Messenger, ICQ, Miranda, Trillian, AIM, Gaim, Skype, Google Talk aj.) Aktualizace virových definic jsou dostupné i několikrát denně.

Po celou dobu aktivity na internetu vás tak chrání povícero štítů, které vás na případné ataky upozorní dost zřetelně. Webový štít je novinkou, která přišla až s verzí 4.6. Monitoruje prakticky veškerý provoz přes HTTP a chrání uživatele jak před viry, tak i adwarem a spywarem nebo dialery. Samozřejmě Avast je kompatibilní jak s Firefoxem, tak i Operou.

Síťový štít je další novinkou, která ve starších verzích nebyla k dispozici (existuje od verze 4.5). Zjednodušeně by se dalo říct, že pracuje jako jednoduchý firewall; monitoruje a analizuje veškerý provoz sítě a chrání před útoky. Funkční je ale jen pod Windows řady NT (NT 4.0, 2000, XP, 2003) 

 

Jinak, abychom se vrátili k osobním firewallům. Při instalaci ZoneAlarmu můžete při používání Avastu narazit na poznámku, že Avast a ZoneAlarm nejsou v lecčems kompatibilní a že paralelní používání obou produktů může způsobit jisté problémy. (Po pravdě řečeno problémy na několika počítačích jsem ještě nepozoroval, což ovšem neznamená, že k nim nedošlo...)

Oficiální stránka Avast!

Oficiální stránky Norton Antiviru

Oficiální stránka NOD32

Oficiální stránka AVG (free verze)

Oficiální stránka AntiVir PersonalEdition Classic

Na závěr ještě malou poznámku k virům. Chcete-li si otestovat funkčnost vašeho stávajícího antiviru, proveďte (bezpečný) test

 

Antispyware

Krom antivirového programu a nezbytného firewallu se vyplácí používat i další skupinu aplikací, které vás ochrání před nezvanými hosty. Prohlížečem (a to i tím bezpečnějším, jakým je Opera a Firefox) se k vám mohou dostat programy, které mohou sbírat citlivé údaje, např. přístupová hesla. Jinou skupinou jsou programy, které vám po usídlení v počítači změní domovskou stránku, změní výchozí vyhledávač a také vám všude možně nasoukají do prohlížeče různé reklamy převážně s porno tématikou.

Ke konci tohoto článku se zaměřme na ochranné programy pracující i v reálném čase. Čili na takové, které před nakažením chrání při samotném brouzdání. O druhé skupině programů (o těch jednorázových skenerech a čističích) si povíme příště, jelikož jich existuje daleko větší množství.

Velice oblíbeným, byť placeným, programem je Spy Sweeper s antivirem. Podle mnohých jde v současnosti o nejkomplexnější program, co se ochrany před spywarem týče. Zničí viry, červy, keyloggery, adware, spyware, trojany, rootkity, dialery a podobné nezvané hosty. Jeho nová verze ještě navíc obsahuje integrovaný antivir. Chcete-li si jej vyzkoušet, navštivte stránky výrobce.

Domácí stránka Spy Sweepe

Dalším povedeným kouskem je Spyware Terminator. Tento hlídač v reálném čase vás jistě potěší svou funkčností a účinností (i já si donedávna myslel, že počítač mám vcelku čistý...) ve vyhledání i sebemenších zbytků internetových parazitů. Při podezřelých operacích vás ihned informuje o situaci a ptá se vás na postup (zda akci zablokovat, či povolit). Nově obsahuje taktéž integrovaný antivir s databází obsahující 40 000 virů.

Domácí stránka Spyware Terminator

 

Dalším velmi rozšířeným programem je Spyware Doctor. Je podobný jako Spyware Terminator; krom hloubkových kontrol, které si uživatel spustí sám, umí chránit počítač v reálném čase. Na rozdíl od Terminátora je však placený. Za vyzkoušení ale určitě stojí.

Domácí stránka Spyware Doctor 

Nemělo by se také zapomínat na Windows Defender od Microsoftu. Je také aktualizován automaticky, umí stejně jako ostatní vyhledat a zničit škůdce na povel uživatele a neustále běží na pozadí a chrání před útoky přicházejícími přes webové prohlížeče. Umí si také poradit s pop-okny v prohlížečích .

Windows Defender je zdarma. Podmínkou je pouze to, že při instalaci váš Windows projde testem pravosti.

Domácí stránka Windows Defender

16. 11. 2006

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.