Úvod > Články > Avatar Mirandy shazuje ICQ

Avatar Mirandy shazuje ICQ

Pokud používáte verzi ICQ 5.1, možná se vám občas stane, že se načítání programu zastaví na načítání Contact Listu a zatíží paměť počítače na 99 %.

Je to k naštvání! Nejenže ICQ vydává neustále nové verze svého baculáčka, kdy musíte (musíte, zde nelze používat starší verzi) z verze 5 na 5.1, teď zase se chystá další nová verze, nejenže někdo nedávno přes ICQ posílal link na vir, který se vám nainstaloval, a díky tomu server ICQ zrušil na čas možnost posílat přes svůj program odkazy, ale ještě navíc se občas to ICQ od verze 5 ne a ne načíst už od startu.

Průběh choroby

Zapnete ICQ, vše vypadá v pohodě jako vždy, začne se načítat Contact List – a nazdar hodiny, ICQ zatuhne, a když se podíváte do systémového logu, tak vám zatíží operační paměť na 99 %. Nepomůže ani restart programu, ani restart počítače, maximálně můžete jít na ICQ Go! a spustit si tento kecací prográmek přes webové rozhraní. Ale tam se vám zase neukládá historie, pomalejší počítače nezvládají, chybí určité možnosti, na něž je člověk zvyklý.

Příčiny choroby

V čem byl a je problém? V podstatě ve všech těch pičičmundách, co se dnes pro rádoby uživatelskou přívětivost do všeho přidávají – znáte to, hry, nastavení obrázků, ikon... A právě v těch ikonách je zakopaný pes.

Stačí totiž aby nějaký váš kontakt v seznamu používal Mirandu a poškozený avatar – tedy ikonku, obrázek. Kdysi se totiž nějací chytrálci s alternativními klienty pokoušeli nabourat na servery ICQ a upravit si obrázky podle svého. Poškodili je však tak, že když se tyto obrázky pokusí ICQ 5 a výše načíst, spadne. Tyto poškozené obrázky totiž na serverech ICQ zůstaly a mnozí je zkoušejí použít. Navíc tu prý existuje ještě kombinace s chybou v MS API (rozhraní systému Windows, díky kterému aplikace využívají jeho služby).

ICQ začne při načítání contact listu načítat i tento poškozený obrázek – a protože nemá co a jak načíst, holt zmrzne a svou činností zatíží procesor.

Léčba choroby

Existuje naštěstí několik řešení. První je nejsložitější – zjistit, který kontakt v seznamu vám to dělá, jít, chytit ho za flígr a donutit ho nainstalovat novou stabilní verzi Mirandy z tohoto září, která chybu odstraňuje. Nebo ho nějak mile přinutit, aby poškozený avatar smazali – stačí nechat opravit neznámé nebo chybné položky a kliknout na vymazání přiřazeného obrázku (i když žádný nemají). Pak si musí přiřadit nový, aby se aktualizoval i na serveru. Následně je ale prý nutné, aby uživatel ICQ na druhé straně ten daný avatar aktualizoval i ve vyrovnávací paměti svého klienta (u ICQ nejspíše v adresáři Documents/ICQ Lite). Je prý i nutné užvatele Mirandy smazat a znovu přidat v contact listu.

Jak sami vidíte, moc jednoduché řešení to není. O ICQ Go! už jsem psal, a teď nabídnu řešení jednodušší (do doby, než uživatel Mirandy zjistí, že způsobuje pády ICQ svým kamarádům, a vše opraví) – stáhněte si z internetu starší verze ICQ, třeba 2002b. Chybí tomu pičičmundy, nezahrajete si hry, žádné ikonky se nekonají – ale zase to bude stabilní, funkční, zabere méně místa na disku, a hlavně – normálně si pokecáte. A k tomu ICQ přece původně sloužilo, ne?

20. 11. 2006

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...