Úvod > Články > Skype se ohlíží po televizi

Skype se ohlíží po televizi

Zakladatelé systému P2P Kazaa a systému Skype se obracejí směrem k televizi. Hodlají zahájit službu streamovaného videa pomocí systému P2P, který by měl umožnit sdílení kvalitního televizního záznamu přes internet.

Janus Friis a Niklas Zennstom přicházejí se službou Venice Project, který je v současné době ve stádiu interní bety, pro veřejnost se beta dostane do oběhu před Vánoci letošního roku. V současné době probíhá intenzivní vyjednávání s poskytovateli, první již smlouvu podepsali. Vedle velkých studií bude Venice Project nabízet také klipy a videa menších společností, celá služba bude zdarma a bude financována z reklam.

Systém Kazaa byl několik let velmi populární a úspěšně se vyhýbal žalobám nahrávacích studií. Dnes ale Friis trvdí, že se z minulosti poučili a že se v žádném případě nebude jednat o klasický systém P2P. Všechna videa budou odpovídat DMCA a majitelé autorských práv sami rozhodnou, které záznamy na síť pustí. Navíc pokud někdo uploaduje chráněný materiál bez povolení majitele, systém bude schopen tyto soubory odhalit a zablokovat.

Kdo si stáhne software, bude schopen pomocí internetu vyhledávat soubory, o které bude mít zájem, prohlídnout si je a poslat kamarádům pomocí vlastních kanálů. Poskytovatelé dostanou modifikovaný program, který umožní upload a současně jim umožní kontrolovat příjem z reklam. Po uploadu se soubory rozdělí v podstatě stejným systémem, jako je tomu u Bittorrent. Soubory ale budou vysílány jako stream, takže budou na obrazovce vypadat jako běžný televizní záznam.

Celý projekt financuje Friis s Zennstomem spolu s řadou soukromých investorů. Firma má kanceláře jak v Evropě, tak i ve Spojených státech, většina vývoje probíhá v Evropě. O tom, kde má firma ředitelství, Friis mlčí.

Oba zůstanou pracovat ve firmě eBay, která systém Skype koupila, a CEO firmy eBay Meg Whitman nemá proti novému projektu žádné námitky. Zennstom současně zůstane ve funkci CEO Skype, CEO projektu Venice je Fredrik de Wahl.

23. 11. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...