Úvod > Články > Co vlastně je ADSL?

Co vlastně je ADSL?

Asi každý trošku zběhlejší uživatel internetu ví, že ADSL je rychlé připojení k internetu. Ale je každému jasné, co ADSL umí a co už ne, kde být může, kde nikdy nebude a proč funguje tak jak funguje?

Pokud byste měli jednou větou vysvětlit, co to je ADSL, pak se určitě trefíte touto charakteristikou:

ADSL je technologie či služba, která umožňuje připojit se k internetu přes běžnou telefonní linku, ale rychlostí v řádech až několik megabajtů za sekundu.

ADSL je samozřejmě technologií, ale v klidu můžeme používat zkratku ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line) i pro služby vysokorychlostního připojení k internetu přes telefonní linky.

Rychlost ADSL, jak již naznačuje definice, dosahuje megabajtových řádů. Nejnižší rychlost omezena není, za rozumné minimum se dnes považuje 256 kb/s. Nejvyšší rychlosti v České republice dosahují 2 Mb/s, samotná technologie podporuje rychlosti až 8 Mb/s a existují varianty, kde jsou rychlosti ještě vyšší (například VDSL až 52 Mb/s).

Rychlost ADSL není stejná v obou směrech. Proto je ve zkratce A jako asymetrie. Ve směru k uživateli (tedy pro stahování) je rychlost vždy vyšší. Rychlost směrem od uživatele (odesílání) může dosahovat rychlostí až 1 Mb/s. Tedy, za rozumné technologické maximum se považuje přibližně 800 kb/s, jenže technologie se stále vyvíjejí.

U symetrického DSL (SDSL) je rychlost v obou směrech stejná a může dosahovat až 2 Mb/s. Telefonní linka, na které je použita technologie SDSL, tak může zcela nahradit mnohem dražší službu pronajatých okruhů. SDSL ale domácnosti příliš nevyužijí (tyto služby jsou také dost drahé, kvůli vyšším nárokům na kvalitu a minimální přenosovou rychlost), jde o nabídku typickou pro firmy.

Aby bylo možné dosahovat slibovaných maximálních rychlostí, musí být počítač uživatele v určité vzdálenosti od zařízení pro ADSL. Tomu se říká DSLAM a obvykle je v telefonní ústředně, i když to není nutnou podmínkou, právě kvůli respektování maximální možné vzdálenosti je možné postavit DSLAM blíže k zákazníkům (to se u nás ale zatím neděje). V současnosti je tato vzdálenost 3,6 km, přičemž do budoucna se dá očekávat, že dosáhne až 5 km.

Přenosové rychlosti u ADSL hodně záleží na kvalitě telefonní linky. Český Telecom při spuštění ADSL varoval, že pro ADSL vyhovuje kvalitou asi 80 % linek v dosahu DSLAMů (tehdy platila maximální vzdálenost 3 km). Telenor Networks zase letos na jaře při spouštění svého ADSL informoval o zkušenostech z Norska, kde čistil telefonní síť několik let, než dosáhnul stavu, kdy mezi zákazníkem a DSLAMem nejsou zařízení či prvky, které snižují kvalitu nebo přímo znemožňují použití ADSL. Stejné čištění čeká i českou telefonní síť a to i přes její teprve nedávnou modernizaci (díky tomu by ale měla být vyčištěná mnohem rychleji).

Teoreticky tak lze zajistit, že každý majitel telefonní linky v České republice bude moci využívat vysokorychlostní připojení k internetu, přes ADSL. V praxi tohoto ideálního stavu ale nikdy dosaženo nebude, především kvůli nákladům, které by to stálo.

Výslednou rychlost, tedy tu, kterou vnímá zákazník, ovlivňuje ještě několik dalších faktorů – především agregace, případně tzv. Fair Use Policy (FUP) a typ dat, které stahuje. O těchto faktorech si ale povíme více v dalším dílu tohoto nového seriálu.

13. 10. 2004

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...