Úvod > Články > Skrytý messenger ve Windows XP

Skrytý messenger ve Windows XP

Pro některé novinka, pro jiné stará známá věc. Windows již delší dobu obsahuje službu, která slouží jako prográmek pro chatování, hlasovou telefonii VoIP či jako sdílení desktopu. Obeznámíme vás, jak aplikaci spustit, jak ji nastavit a jak využívat.

Ač úvod je poněkud záhadný, realita je mnohem prostší. Na sklonku života operačního systému Windows XP vám představujeme funkci, kterou většina, byť pokročilých uživatelů nikdy neobjevila. Jedná se o stařičkou aplikaci MS NetMeeting. Dříve, než se vrhneme na popis její aktivace, nastavení a funkčnosti, bylo by vhodné, abychom si řekli, co aplikace umí a jaké má nároky na systém a připojení. Nečekejte ale zázraky, byť je NetMeeting ve Windows XP ve své poslední verzi, tak jde o poměrně starou aplikaci.

Co je to MS NetMeeting?

MS Netmeeting je zřejmě nejznámějším videokonferenčním produktem v prostředí MS Windows, ač jej uživatelé Windows XP patrně nikdy nepoznali. Netmeeting pracuje i ve verzi Windows XP, ale zde již firma Microsoft upřednostňuje komponentu Windows Messanger. Hlavní předností Nemeetingu je nejen snadná implementace, ale i vlastní, víceméně intuitivní používání, čímž se stává oblíben i u uživatelů bez hlubších znalostí videokonferenční techniky. Původně byl navržen především pro dvoubodová spojení, postupem času byla implementována podpora adresářového serveru. Velkou předností Netmeetingu je relativně široké spektrum podporovaných grabovacích karet resp. USB kamer.

Jaké má aplikace nároky na systém a hardware?

Z hlediska nároků na výkon počítače nemá Netmeeting prakticky žádné výraznější požadavky. Vystačíte-li jen se zvukovou složkou komunikace, je samozřejmým předpokladem instalace odpovídající zvukové karty, nejlépe se soupravou skládající se ze sluchátek a mikrofonu. Potřebujete-li vysílat i videosignál, musíme mít k dispozici i webkameru. Z hlediska potřebné šířky přenosového pásma je Netmeeting relativně univerzální nástroj, který dokáže pracovat i na modemové lince (pokud možno 56 kbit/s), na ISDN lince a rovněž i v síti LAN či WAN. Samozřejmě nejnáročnější službou z hlediska množství dat je přenos obrazu, ale dnešní širokopásmová připojení tyto požadavky v pohodě vykrývají.

Kde aplikaci v systému naleznu?

Jak již bylo řečeno, ve Windows XP tlačil Microsoft kupředu jiný komunikační program, proto ikonu a zástupce této aplikace nikde na ploše, ani v nabídce Start nenaleznete. Jděte tedy do menu Start, nabídka Spustit a do příkazového řádku vepište příkaz „conf“. Po chvíli přemýšlení, jehož délka závisí na výkonu vašeho systému, se zobrazí povědomý konfigurační dialog, který vás provede nastavením mikrofonu a dalších komponent nutných pro komunikaci v NetMeetingu. Postupně budete muset vyplnit informace o vaší osobě, zvolit typ připojení na internet a také si umístit známou ikonu na pracovní plochu a do menu Start tak, abyste váš oblíbený program měli příště po ruce. Poté zvolíte zvuková zařízení a projdete testem nastavení hlasitosti. Konfigurace je v češtině, proto s ní většina z vás nebude nijak zásadně zápasit.

Závěrem

Netmeeting je určen pro práci v prostředí MS Windows 95/98/NT/2000/XP. Pro prostředí operačního systému Linux je k dispozici z velké části kompatibilní produkt Gnomemeeting. Pokud jste již zvyklí na ICQ a Skype, asi vás tento produkt nijak zásadně nepřekvapí, ale je dobré vědět, že existuje a je distribuován v rámci vámi zakoupeného operačního systému.

7. 12. 2006

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...