Úvod > Články > Wi-Fi pod patentovým tlakem

Wi-Fi pod patentovým tlakem

Nedávné rozhodnutí texaského soudce, který potvrdil patentová práva australské vládní organizace CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Organization) na technologii využívanou ve dvou současných a jednom navrženém Wi-Fi standardu otřáslo světem bezdrátového připojení. A co teprve nastane, pokud toto rozhodnutí bude platné i po předpokládaném odvolání?

Soudce Leonard Davis rozhodl, že patent č. 5 487 069, který v roce 1996 organizace CSIRO získala, je platný. V patentu se mluví o využití některých aspektů standardů 802.11a a g, které vyvinul ústav IEEE. Součástí soudního rozsudku bylo i rozhodnutí o tom, že texaský výrobce některých WI-Fi zařízení, firma Buffalo Technology, tento patent porušuje. A co je horší, soudce vydal tzv. summary judgment, což v podstatě znamená, že o důkazech nebylo žádného sporu, a to pro případné odvolání nevypadá nijak dobře.

Pro firmu Buffalo Technology by porážka znamenala nejen zaplatit 1,5 až 2 milióny dolarů jako pokutu za porušení patentu, ale také další licenční poplatky. Pro další výrobce to ovšem současně znamená, že i oni budou muset licenční poplatky začít platit.

Musíme si uvědomit, že současná prudká expanze Wi-Fi, která se začíná objevovat doslova všude, je daná mimo jiné také velmi nízkou cenou výrobků, takže je jednoduché někam nacpat Wi-FI čip. Celá rovnováha se ale může zhroutit ve chvíli, kdy licenční poplatky zvýší prodejní cenu. Jelikož tyto čipy v současné době stojí jen pár dolarů, výrobci je cpou doslova do jakékoliv periférie, příkladem může být třeba MP3 přehrávač Zune, nedávno uvedený na trh Microsoftem. Stejně tak se začínají objevovat duální mobily, mající Wi-Fi jako alternativní technologii.

Právník zastupující organizaci CSIRO tvrdí, že patent porušuje nejméně 100 firem, firmu Buffalo Technology si CSIRO vybrala proto, že se o případném porušování patentu nehodlala s právníky vůbec bavit. Patent pokrývá metodu bezdrátového signálu použitím ODSM (orthogonal frequency division multiplexing modulation). Buffalo Technology přitom není v boji s CSIRO sama, v minulém roce naopak CSIRO zažalovaly firmy Dell, Intel, HP, Netgear a Microsoft, které se naopak dožadovaly zrušení patentu. Tento soud je v současné době odložen, neboť CSIRO se rafinovaně domáhá přesunu sporu k texaskému soudu, kde by měl být soudce Davis expertem. CSIRO má vedle patentu v ruce ještě jeden trumf – dopis od IEEE, který přiznává, že části nových standardů Wi-Fi jsou založeny na patentu CSIRO, a ptá se, jestli bude CSIRO mít zájem o licenční jednání. CSIRO se od té doby snaží s firmami o licenci dohodnout, ale zatím se dočkala plateb pouze of Cisca za technologii využívanou firmou Radiata, kterou v roce 2000 firma Cisco koupila.

V minulém roce se prodalo kolem 150 miliónů periférií vybavených technologií Wi-Fi, do roku 2009 by toto číslo mělo vylétnout na 450 miliónů. Je tedy jasné, že se v případě licenčních poplatků nejedná o žádné drobné. Dobře zatím vydělávají i výrobci hardwaru, jen samotné přístupové body vydělají výrobcům hardwaru téměř 2 miliardy dolarů, do čtyř let se pak obrat zvýší dvojnásobně.

18. 12. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...