Úvod > Články > Testování propojitelnosti ADSL

Testování propojitelnosti ADSL

DSL Forum, které má za cíl podporu a rozvoj xDSL, podporuje možnost pro uživatele vybrat si z celé plejády modemů takové, aby co nejlépe vyhověly jejich požadavkům. Proto Forum schválilo novou specifikaci pro testování vzájemné propojitelnosti ADSL s novými výkonnostními požadavky.

Poskytovatelé širokopásmových přípojek DSL si jsou stále častěji vědomi potřeby podporovat vzájemně propojitelné DSL modemy ve svých sítích. V souvislosti se stupňujícím se konkurenčním bojem technologií a konkrétních nabídek širokopásmových připojení k Internetu přicházejí nové metody testování propojitelnosti DSL modemů právě včas.

Nová specifikace DSL Fora

DSL Forumschválilo nový plán testování, ADSL Interoperability Testing Plan (TR-067, technical report), který stanoví nové technické parametry pro výkonnost a dosah systémů ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line). Požadavek na bitovou rychlost se zvyšuje pro většinu místních smyček o 10%, pro některé typy i o 30%. TR-067 staví na dřívější specifikaci pro testování TR-048 a definuje testování s použitím kritérií prošel/neprošel, požadavky na zkušební laboratoř i formát provádění veškerého testování DSL s rozšířenými zkouškami funkcí protokolů vyšších vrstev a diagnostiky vestavěné v modemech.

TR-067 také podporuje nezávislé zkušební laboratoře (ITL, Independent Testing Laboratories), které mohou provádět testy propojitelnosti a výkonnosti založené na TR-067 pro poskytovatele služeb.

Testování podle původní TR-048 se začalo používat před několika lety a za tu dobu prošly modemy značným vývojem (např. běžně se poskytují rychlosti několika Mbit/s), proto byl nejvyšší čas odrazit nový technologický vývoj a změnit požadavky propojitelnosti v požadavcích sledovaných při testování.

Význam nového testování

Nové testování umožní snížit náklady pro poskytovatele služeb a ve výsledku cenu pro uživatele, větší výběr mezi modemy a rychlejší nástup nových modemů na trh. Pro provozovatele TR-067 také zjednodušuje výběrové řízení na DSL modemy. Testování umožní produktům vzájemnou spolupráci mezi sítěmi různých poskytovatelů, snadnou přenositelnost a v důsledku přispějí ke konkurenci mezi poskytovateli DSL.

DSL Forum

DSL Forum (založené roku 1994) je mezinárodní sdružení téměř dvou set poskytovatelů služeb, výrobců a dalších organizací, které se zaměřuje na rozvoj potenciálu širokopásmových digitálních přípojek. Do roku 2005 má Forum za cíl dosáhnout 200 miliónů DSL přípojek na světě (koncem loňského roku jich bylo přes 60 miliónů).

Přestože DSL Forum není mezinárodně uznanou normalizační organizací, specifikace pro testování patří mezi obecně přijaté specifikace a používají se globálně na celém světě. Původní specifikace TR-048 se dokonce stala součástí doporučení ITU-T (International Telecommunications Union - Telecommunications standardization sector) pro vylepšené ADSL2 (G.992.3, původně pracovně označované jako G.dmt.bis) standard. Do budoucna DSL Forum plánuje vývoj nových specifikací pro testování ADSL2+.

9. 6. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...