Úvod > Články > Kradou duální telefony Wi-Fi signál?

Kradou duální telefony Wi-Fi signál?

Po legálních problémech s připojováním laptopů na cizí nezabezpečené sítě Wi-Fi se v poslední době začíná objevovat podobný problém s jediným rozdílem – na sítích Wi-Fi se přiživují duální mobilní telefony.

Stále více společností, mezi jinými zejména T-Mobile, Skype a Vonage, nabízí duální mobily, které mohou využívat bezdrátové připojení k síti Wi-Fi.  V některých případech jsou tyto hovory dokonce zdarma, např. telefon firmy Belkin sice stojí 180 dolarů, ale hovory přijímané uživateli Skype a na domácí číslo jsou zdarma.

Určitou nevýhodou je skutečnost, že rádiové spektrum využívané pro Wi-Fi není regulované, takže jsou časté potíže s kvalitou signálu, což je pochopitelně ještě patrnější ve chvíli, kdy z chodníku chytáme nezabezpečenou síť někoho jiného, tam potom stačí, když s mobilem popojdeme o pár metrů a spojení se přeruší.

Někteří analytikové dokonce mluví o tom, že kdo párkrát vyzkouší Wi-Fi telefon, klekne na kolena a poděkuje mobilním operátorům za to, jak kvalitní sítě mají.

T-Mobile po celý rok 2006 testuje své duální telefony v americkém Seattlu. Tam má shodou okolností T-Mobile poměrně nevalnou kvalitu připojení, a tak firma doufá, že pokud se ztratí normální signál, zákazník bude v blízkosti nějakého hotspotu.

Pro klasické telekomunikační poskytovatele představuje podobná služba značné nebezpečí, nicméně zatím, alespoň navenek, jsou v klidu. Mluvčí Verizon Wireless, Jeffrey Nelson, dokonce tvrdí, že mobily využívající Wi-Fi prostě dnes nedokáží to, co slibují.

Samozřejmě se již objevují hlasy o tom, že přiživovat se telefonním rozhovorem na Wi-Fi síti někoho jiného v podstatě představuje krádež, zastánci zase poukazují na to, že kdo si vlastní síť nezabezpečí, tak si o to buď koleduje, nebo mu to prostě nevadí.  Prakticky v žádné zemi nejsou na něco podobného zákony připravené. Někteří právníci tvrdí, že pokud si někdo nezamyká dveře, tak to ještě neznamená, že souhlasí s vykradením, druzí zase připomínají, že jelikož signál přesahuje hranice bytu či pozemku, jedná se o něco podobného jako poslouchat cizí rádio pod oknem.

Několik testů v San Franciscu ukázalo, že i když většina Wi-Fi sítí, které jsou na ulicích dostupné, je zabezpečena, prakticky všude stačilo jít maximálně půl bloku na to, aby se nějaká volná síť objevila. Krást připojení pomocí mobilu je navíc pohodlnější, neboť pokud stojíme s laptopem před cizím domem či obchodem, budeme brzy vypadat podezřele, zatímco nad postavou s mobilem u ucha se nikdo nepozastaví.

4. 1. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...