Úvod > Články > UPC se spojí s Karnevalem

UPC se spojí s Karnevalem

Již v srpnu se začaly objevovat první zprávy o tom, že největší český kabelový a satelitní operátor UPC koupí kabelovou dvojku Karneval. Několik měsíců se čekalo, co na tohle spojení řekne antimonopolní úřad.

Koncem prosince se UPC dočkalo, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže fůzi schválil. Z UPC tedy nakonec vznikne dominantní CATV operátor, který díky svému postavení bude moci lépe konkurovat konvergovanému kolosu Telefónica O2, který má pro změnu dominantní postavení na pevnolinkovém trhu.

Zákazníci UPC a Karnevalu, kteří využívají televizní služby, se minimálně následující 4 roky nemusí obávat toho, že by se díky sloučení zvedly ceny. Do konce roku 2007 nesmí UPC podražit analogové kabelové vysílání vůbec, poté do konce roku 2010 pouze jen o inflaci, náklady na energie a vlastnická práva. Ještě k tomu díky velmi dravé satelitní platformě DigiTV a částečně také kvůli mediální masáži Telefónické O2TV si nebude moci dovolit zvýšit ceny ani u satelitní platformy UPC Direct.

V případě internetu je také pod tlakem Telefónicy, takže nějaké zdražení pravděpodobně jen tak nepřijde. Je však ale s podivem, že zatím neproběhla žádná reakce na prosincové navýšení limitů u ADSL. Pravděpodobně se čeká na začátek roku 2007, kdy by měl pomalu odstartovat rebranding Karnevalu a sloučení s UPC.

ÚOHS nadiktoval UPC ještě několik dalších podmínek. Musí být zachována současná programová nabídka, ostatním kabelovým operátorům musí být za běžných podmínek umožněn přístup k programům, na které má UPC výhradní práva. UPC se navíc ještě zavázalo, že bude oddělovat náklady a výnosy, aby nemohlo docházet ke křížovému financování, které je velmi oblíbenou praktikou O2. Integrace a rebranding Karnevalu odstartuje již začátkem roku 2007 a potrvá 12-18 měsíců, během nichž postupně zanikne značka Karneval a sjednotí se nabídka.

Klienti Karnevalu využívající kabelový internet již netrpělivě vyčkávají, jakým způsobem se nakonec změní nabídka připojení. Vzhledem k tomu, že si UPC a Karneval vzájemně nekonkurovali, protože jen zřídkakdy měli pokryty shodné lokality (v těchto lokalitách podle neoficiálních informací platily zvýhodněné ceny), jejich nabídka připojení se v některých ohledech docela podstatně odlišuje. UPC uplatňuje příliš restriktivní opatření Fair Usage Policy, Karneval je k zákazníkům benevolentnější.

Po překročení datového limitu spadne rychlost u Karnevalu na stále ještě dobře použitelných 256 kbit/s splňujících definici vysokorychlostního internetu, zatímco u UPC přijde hodně bolestný pád na pouhých 64 kbit/s. Pro srovnání dodám, že s výjimkou nejpomalejšího tarifu 512/128 kbit/s je u Telefónicy O2 rychlost po překročení datového limitu 128 kbit/s.

Telefónica se spojení UPC a Karnevalu alespoň zatím neobává, nebo si to jen nehodlá připustit. Tiskový mluvčí Vlastimil Sršeň sebevědomě prohlásil: "Na území celé republiky svým zákazníkům poskytujeme komplexní a integrované služby v oblasti fixní i mobilní telefonie. Nově dokonce také v oblasti televizního vysílání prostřednictvím O2TV," ačkoli to pokrytí rozhodně není tak vysoké. Ve spoustě lokalit Telefónica O2 ještě nestačila upgradovat na modernější technologii ADSL2+, přes kterou poskytuje svoji O2TV, a stále existují lokality, kde kvůli vysoké vzdálenosti od ústředny není dostupné dokonce ani ADSL.

8. 1. 2007

Autor: DonBahno

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...