Úvod > Články > Nejpoužívanější DSL služby vloni zrychlily o 82%

Nejpoužívanější DSL služby vloni zrychlily o 82%

V rámci pravidelného zveřejňování výsledků naměřených rychlostí na DSL.cz se tentokrát budeme věnovat nejen výsledkům z minulého měsíce, ale i událostem v broadbandu v celém roce 2006, které významně ovlivnily dosahované rychlosti zákazníků.

Pevné sítě


Nejvíce zákazníků připojených k rychlému internetu používá DSL služby prostřednictvím pevné linky od Telefóniky O2 (T/O2). V drtivé většině se jedná o služby O2 Internet Expres, ale jsou zde zahrnuty i služby alternativních telekomunikačních operátorů, z nichž největší tržní podíl mají GTS Novera, Czech On Line a Radiokomunikace. Právě DSL služby v síti T/O2 zaznamenaly největší meziroční nárůst rychlostí o 82%. K hlavním důvodům nárůstu patřilo snížení cen přípojek s vyššími rychlostmi a migrace všech zákazníků na vyšší rychlosti, které probíhaly v první polovině minulého roku.



Zrychlení internetu v roce 2006 pocítili také zákazníci DSL služeb na principu LLU od Radiokomunikací a zákazníci největších poskytovatelů kabelového internetu UPC a Karneval.

Zajímavý je pohled na vývoj podílů počtu měření rychlostí na DSL.cz pro jednotlivé typy DSL služeb. Z níže uvedené tabulky je zřejmé, že v současné době mají tři čtvrtiny DSL zákazníků přípojky s rychlostmi 2048/256 a 512/128 kbit/s.


DSL v síti T/O2

S nárůstem dostupnosti kvalitního obsahu pro rychlý internet (základní přehled nabízejí mimo jiné i stránky Svět.DSL.cz) se stále více zákazníků v minulém roce setkávalo s problémem dosažení limitů FUP a tím citelného snížení rychlosti internetu. Naštěstí změna velkoobchodní nabídky DSL služeb T/O2 umožnila v posledních týdnech jednotlivým poskytovatelům navýšit datové limity pro FUP. Největší změnu pocítí zákazníci služby O2 Internet Expres 512, kde se jim limit pro FUP zvýšil z původního 1 GB na 3 GB na měsíc. Je však jisté, že mnoha zákazníkům nebude stačit ani tento limit, a proto budou zvažovat přechod na vyšší rychlosti DSL služeb, které nabízejí datové limity podstatně vyšší, nebo případně využijí nabídky DSL služeb bez jakýchkoliv datových limitů.



Problémy s nízkým datovým limitem pro ADSL 512/128 dobře ilustruje následující graf porovnávající rychlosti služeb O2 Internet Expres 512 a O2 Internet Mobil v síti CDMA stejného poskytovatele, kde snižování rychlostí kvůli FUP pociťují zákazníci v podstatně nižší míře.



U drtivé většiny sledovaných služeb se znovu ukázalo, že na Štědrý den byly dosahované rychlosti vlivem nízkého zatížení infrastruktury jedny z nejvyšších. Naopak Boží hod (25.12.) se již ve velké části domácností bez internetu neobešel, kdy oproti Štědrému dni dosahované rychlosti služeb citelně poklesly.

DSL přes LLU

Po několika měsících poklesu rychlostí Premium od Radiokomunikací došlo v prosinci u všech sledovaných služeb ke zvýšení naměřených rychlostí.



Radiokomunikace se v roce 2006 staly leaderem v oblasti DSL přes LLU v České republice, ale dá se reálně předpokládat, že v roce letošním hodně uslyšíme o DSL přes LLU i od GTS Novery a Czech On Line.

Mobilní sítě

Meziroční změny naměřených rychlostí u jednotlivých typů mobilního připojení ukazuje následující tabulka.



K velkému nárůstu zákazníků dochází u UMTS služeb mobilních operátorů. Celkový počet měření rychlostí UMTS služeb na DSL.cz již bezpečně přesahuje počet měření rychlostí v síti GPRS/EDGE.

WiFi

V minulém roce pokračoval velmi rychlý rozvoj WiFi sítí. Podle mého odhadu přibylo v loňském roce v ČR více než 100 000 nových zákazníků internetu přes WiFi a průměrná rychlost zákazníků přes WiFi se minimálně zdvojnásobila. Rychlosti sítí, ze kterých je na DSL.cz největší počet měření, jsou uvedeny v následující tabulce.


5. 1. 2007

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...