Úvod > Články > Broadband po elektrických drátech

Broadband po elektrických drátech

Broadband po drátech elektrického vedení je možnost sice propagovaná, ale v praxi zatím uplatňovaná jen pomálu. V poslední době se ale i v této oblasti objevil určitý posun.

Společnost Current Communications Group, poskytovatel této služby (Broadband powerline, BPL, občas se objevují také názvy Power line communicationPLC, power line telecoms PLT, powerband nebo power line networking – PLN), ohlásila vznik konglomerátu společností, které by společně měly zajistit lepší ovládání a opravování sítí po instalaci infrastruktury BPL. Vlastníci rozvodů by tím měli získat další důvod, proč tuto službu nabízet. V podstatě se jedná o alternativu přístupu k broadbandu pomocí DSL nebo kabelu, prostě stačí připojit BPL modem do běžné zásuvky. První zkoušky proběhly v roce 2003 ve virginském městě Manassas, od roku 2004 naběhl komerční provoz. Ceny byly od počátku příznivé, 27 dolarů měsíčně, k tomu žádné instalační poplatky a žádný dlouhodobý kontrakt, což je věc v oblasti broadbandu dodnes ve Spojených státech nemyslitelná.

Následovaly další testy v Pennsylvanii, Virginii a Cinncinati. Zatímco dnes v Marylandu, Kalifornii a Hawai probíhají zkoušky, v oblasti Cincinnati již BPL funguje a má kolem 50 000 zákazníků. Koncem tohoto roku zahájí komerční provoz dvojice společností Current Communications Group a TXU Electric Delivery, které nabídnou BPL dvěma miliónům zákazníků v Texasu. Firem nabízejících BPL zatím není ve Spojených státech mnoho, hlavní poskytovatelé jsou Current Communications, Central Virginia Electric Cooperative a International Broadband Electric Communications.

Důležitější asi bude rozhodnutí FCC z konce loňského roku, podle kterého byla služba BPL reklasifikována jako informační služba. To v praxi znamená vyjmutí BPL z nějakých významných regulací, což by mohlo přilákat investory, kteří se až dosud obávali, že nadměrné regulace omezí potenciální růst.

FCC se rozhodla po prosincové petici, kterou podala asociace United Power Line Council, a toto rozhodnutí je ve shodě se snahou zvýšit konkurenci a se snahou ministerstva domobrany, které volalo po zvýšení využití stávající infrastruktury.

Toto rozhodnutí by v budoucnosti mohlo pomoci BPL přejít z pozice současného outsidera do pozice významnější. Asociace Telecommunication Industry Association odhaduje, že počet zákazníků by v roce 2009 mohl dosáhnout 600 tisíc. Příznivému vývoji mohou také napomáhat firmy, které do vývoje investují – Intel, Linksys, Motorola a Google.

24. 1. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.