Úvod > Články > Wi-FI a auta brzy v jednom

Wi-FI a auta brzy v jednom

Bezdrátové připojení je dnes doslova všudypřítomné, jediné místo, kde jsme se zatím s Wi-Fi nesetkávali, je automobil. I to se ale brzy změní.

Možností a důvodů je celá řada – od nutnosti stále rozšiřovat nabídku digitálních hraček až po pobavení znuděných spolujezdců. Někomu se přístup k bezdrátovým sítím v autě může zdát nebezpečný, ale ať se nám to líbí nebo ne, pokrok se nezastaví. Před patnácti lety se nám také zdálo nemožné, že bude mít každý mobil, a dnes je to samozřejmá součást našeho života.

Prvním internetovým poskytovatelem připraveným speciálně pro auta se stala firma Autonet Mobile (http://www.goautonet.com/wp/), která začne od března prodávat možnost připojení k internetu pomocí sítě 3G. Stačí zakoupit si drobnou krabičku, tu zastrčíme do místa pro zapalovač a potom už se můžeme připojit, třeba přes laptop, videopřehrávač nebo herní konzoli. Firma slibuje rychlost přenosu dat od 400 kbit/s do 1 Mbit/s. Systém funguje v případě, když auto stojí, ale i tehdy, když se pohybuje. Pokud můžeme věřit tvrzení firmy, spojení bude fungovat na 95 procentech amerických silnic.

Dosah routeru bude 30 metrů, takže pokud si spojení nezabezpečíme, bude se na našem připojení moci přiživovat nějaký koumák alespoň na parkovišti. Na druhé straně to ale bude také znamenat možnost zaparkovat před restaurací, vzít si laptop s sebou a stále být připojen. Teoreticky může jeden router využívat i karavana aut jedoucích těsně za sebou.

Nová služba přitom není nijak přehnaně drahá, firma slibuje cenu routeru kolem 399 dolarů a měsíční poplatek 49 dolarů. Router si navíc můžeme brát s sebou třeba do hotelového pokoje, čímž bychom se na cestách mohli zbavit často nehorázně vysokých poplatků za připojení, které většina hotelů účtuje.

Přenosný router není ničím novým, např. D-Link Wireless 3G Mobile Router nebo Kyocera KR1 Mobile Router, ty jsou sice skutečně přenosné, ale nejsou v pravém slova smyslu mobilní.  K tomu je nutno použít technologii TRU, kterou si patentovala právě firma Autonet Mobile.

Do rozjíždějícího se vlaku již naskočila firma Avis pronajímající auta. Ta slibuje nabízet novou službu ve svých autech již od chvíle, kdy Autonet Mobile zahájí provoz. Poplatek by měl být 10,95 dolarů za den.  

9. 2. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.