Úvod > Články > Svrhnou mobilní operátoři Google?

Svrhnou mobilní operátoři Google?

Na internetu se začíná hovořit o snaze velkých mobilních operátorů vytvořit konkurenci vyhledávači Google. A dle našich informací má jít o konkurenci nejen Googlu, ale i dalším velkým vyhledávačům, jako je kupříkladu portál Yahoo a další.

Dle této zprávy deníku Telegraph zahájily tajná jednání tyto společnosti: Vodafone, France Telecom, Telefonica, Deutsche Telekom, Hutchison Whampoa, Telecom Italia a americká mobilní síť Cingular. Trnem v oku je pro tyto společnosti zejména obrovská převaha společnosti Google na poli s internetovým vyhledáváním. Nejde tak ani o vyhledávání jako takové, ale uživatelé mobilních telefonů využívají nejčastěji tyto velké portály k nalezení informací. Trnem v oku je v důsledku reklama, na které nevydělávají operátoři, ale právě Google a další velké vyhledávací portály.

Z čeho obavy operátorů pramení?

Rozšiřování vysokorychlostního internetu do mobilních zařízení se v zahraničí stále více rozmáhá a operátoři pozorují činnosti uživatelů. Lidé si zvykají využívat velké internetové vyhledávače pro získání informací. Že tyto portály pak ve výsledcích zobrazí na předních místech dotované odkazy jsme si již na internetu zvykli. Někdo tlačí komerci do výsledků více, jiný méně. Google není z těch, kteří mají na prvních pěti stranách výsledků jen samou reklamu, přesto jsou příjmy z reklamy astronomické. Mobilní operátoři pochopili, že v této oblasti zaspali a předbíhají je velké portály.

Jak na to operátoři půjdou?

Je velmi nereálné, že by operátoři začali budovat vlastní vyhledávací engine, v kuloárech se hovoří spíše o variantě, že by se tito operátoři spojili s firmou, která má ve vyhledávání zkušenosti, ale zároveň s takovou, která doposud příliš neprorazila. Investice do vlastní infrastruktury je nereálná a stála by obrovské peníze i úsilí. Otázkou ale zůstává, jak operátoři donutí uživatele využívat právě jejich vyhledávací řešení. Jednou z variant je omezení přístupu ke konkurenci, takovýto krok by ale v důsledku určitě skončil u soudu, zejména pak v amerických poměrech. Existují určité teze, že se operátoři spojí s firmou AOL nebo s MSN. Oba vyhledávací systémy jsou tlačeny marketingovými tahy. Kupříkladu MSN je implicitní vyhledávač pro Internet Explorer a AOL zase „tlačí“ své klienty k využívání jejich řešení. Spojení s mobilními operátory by prospělo oběma stranám. Vyhledávací portál by získal obrovskou masu nových klientů, za což by se s operátorem podělil o zisk.

Možná jde jen o spekulaci

Informace o tajném spojení operátorů proti Googlu a dalším velkým firmám jsou prozatím jen spekulace. Leccos naznačuje ale kupříkladu chystaný kongres těchto mobilních operátorů, který by se měl uskutečnit v Barceloně. Lze předpokládat, že celý kontakt mezi operátory bude utajený. Uvidíme. Myslím si ale, že překonat Google bude velmi obtížné.

12. 2. 2007

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.