Úvod > Články > Vyhrává WiMax v závodě o síť 4G?

Vyhrává WiMax v závodě o síť 4G?

WiMax v závodě o 4G zatím nevítězí, nicméně významné kroky kupředu zcela jistě učinil.

Takové jsou alespoň závěry asociace Wireless Communications Association International. Zatímco firmy investující do této technologie slibují modré z nebe, asociace ukázala, že WiMax plní alespoň nějaké sliby a čekají jej další překážky. Hlavní z nich jsou spory o spektrum, zatímco ve většině zemí je pro WiMax používána frekvence 3,5 GHz, ve Spojených státech to zatím není povoleno. Někteří zastánci WiMaxu proto volají o použití spektra 800 MHz, které ale bude volné až ve chvíli, kdy se americké vládě uvolní toto spektrum, které zatím používá analogové televizní vysílání. A to bude končit až v únoru 2009.

I ti největší zastánci této technologie přiznávají, že budoucí nový standard LTE (Long Term Evolution), který nahradí standard GSM, bude komerčně úspěšnější a získá většinu systémů 4G. Hlavním důvodem bude skutečnost, že dnes existuje vysoký počet poskytovatelů GSM, kteří budou schopni udržet si své zákazníky ve chvíli, kdy přejdou z CDMA na LTE.

V současné době existuje 122 komerčních sítí CDMA v 55 zemích a celkový počet zákazníků se odhaduje na 70 miliónů. V porovnání s těmito údaji zatím neexistuje poskytovatel, jenž by nabízel systém 802.16e, který definovala konference WCA z minulého roku. Důvodem je rozhodnutí poskytovatelů počkat na druhou generaci standardu, který bude podporovat stejnou technologii MIMO, jež bude použita v LTE. A případně v konkurenční technologii, kterou připravuje Qualcomm.

Systémy pro tuto verzi WiMaxu ale nebudou certifikovány před koncem tohoto roku. Poskytovatelé jsou zatím rozděleni – Sprint Nextel, Clearwire a Sistema (Rusko) a jsou odhodlání přejít na WiMax, zatímco Cingular a Vodafone podporují LTE. Verizon, AT&T a BT zase chtějí využít WiMax jako doplněk jejich systému fiber-to-home. Satelitní společnosti zase uvažují o WiMaxu jako o rezervním systému.

Díky zpoždění již Sprint Nextel oznámil snížení investic do technologie WiMax o 200 miliónů dolarů. I tak ale firma již začala mluvit o cenách – vedle běžných poplatků za připojení k internetu by si za mobilní připojení účtovala dalších 10 až 15 dolarů měsíčně. Firmy představující nové technologie WiMaxu přiznávají, že ke skutečným ukázkám dojde až koncem tohoto roku a realita v nasazení se pohybuje někde v oblasti roku 2009.

To ale neznamená, že v oblasti WiMaxu se nic neděje. Navini Networks již oznámila přechod ze systému CDMA na mobilní WiMax, Sierra Monolithics zase představila své chipy pro duální pásmo (2,5 a 3,5 GHz) podporující 802.16d a 802.16e. Intel slibuje novou verzi chipsetů řady Rosedale-2 na únor, ty by měly podporovat oba standardy.

Qualcomm, který připravuje alternativu, slibuje technologii umožňující rychlost přenosu 10 Mbit/s a lepší efektivitu, než má WiMax. Na vývoji této technologie s firmou spolupracuje také Samsung a Lucent.

14. 2. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...