Úvod > Články > Telefónica se probouzí?

Telefónica se probouzí?

Poměrně nedávno ještě hovořily neoficiální informace o tom, že Telefónica O2 rozhodně nehodlá začít nabízet ADSL bez hlasového paušálu.

Nyní to vypadá, že by se pesimistické předpovědi nakonec naplnit nemusely. Ovšem nejásal bych předčasně zejména kvůli tomu, že moc dobře vím, co se vloni odehrálo na Slovensku.
Slováci se nevázaného ADSL dočkali už loni v květnu, jenže situace se prakticky nezměnila, protože cenový rozdíl byl zanedbatelný - nevázané ADSL bylo nabízeno za téměř shodnou částku jako ADSL s hlasovým paušálem. Snad se něco podobného neodehraje i u nás. Operátoři s dominantním postavením na trhu jsou ostatně pověstní tím, že nesestavují služby podle požadavků zákazníků, a netřeba dodávat, že o ADSL bez hlasového paušálu by zájem byl obrovský, a to i přes veškerá nepopulární opatření typu Fair Usage Policy.
Na konferenci Czech Internet Forum 2006 zástupce Telefónicy O2 nepřímo potvrdil, že Telefónice O2 se vůbec nedaří zabránit masivnímu úbytku pevných linek a pokud by došlo ke zrušení povinnosti platit k ADSL i hlasový paušál, způsobilo by to Telefónice velké ztráty, protože přírůstek nových zákazníků by nedokázal vykompenzovat ztrátu ze zrušených hlasových paušálů.

Po pár týdnech naštěstí přišel obrat. Telefónica O2 se probudila a s holým ADSL ještě letos přijde. Tomáš Kapler na webu InternetProVšechny v článku "Internet 2006 a Internet 2007" píše o tom, že se u O2 na nabídce nevázaného ADSL usilovně pracuje a pravděpodobně na červen se chystá další navyšování rychlostí. Jsou to ale jen pouhé neoficiální informace.
Už dávno jsem nad Telefónicou O2 zlomil hůl a nyní si začínám říkat, zda to nebylo příliš předčasné. To, co dosud Telefónica O2 předváděla, ve mně vzbuzovalo pouze rozpaky, ať už to bylo cokoli - ADSL s drsnými limity, nechutně předražená O2TV, ADSL+CDMA kombo, tarify Simple jako nevydařené plagiáty Vodafone Nabito, nový způsob účtování hovorů (60+30) postavený na neprovolaných sekundách a otravná bublinková „masážní“ kampaň.

Pokud se ovšem neoficiální informace o odstranění takzvaného "výpalného" v podobě nechtěného hlasového paušálu u ADSL zakládají na pravdě, je to dostatečný důkaz toho, že Telefónica už konečně odkládá staré a pomalu dosluhující know-how Českého Telecomu a v budoucnu konečně začne dbát na požadavky zákazníků. Bylo by už konečně na čase, jinak se začne tento kolos ještě více potápět a vůbec nic jej nezachrání.
Konečně si snad Telefónica začala uvědomovat, že něco dělá špatně. Jestli pro ni nebylo dostatečným důkazem neutichající masivní odhlašování pevných linek, sesazení mobilní divize z první příčky mezi českými mobilními operátory jí už nejspíše konečně otevřelo oči. Ukázalo, že tudy cesta nevede a je čas na přehodnocení svých zabedněných postojů, které si dovolovala zejména kvůli svému dominantnímu postavení, a náš neschopný regulátor ji v tom ještě podporoval. Předseda ČTÚ Dvořák by si konečně měl uvědomit, že Telefónica O2 není státní podnik, takže neexistují žádné důvody, proč ji jakýmkoliv způsobem chránit či zvýhodňovat.
Budoucí vývoj vypadá slibně. Doufejme, že z toho nakonec nebude pouhé zklamání.

16. 2. 2007

Autor: DonBahno

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...