Úvod > Články > Yahoo Pipes – potrubí na internetu

Yahoo Pipes – potrubí na internetu

Populární vyhledávač Yahoo spustil před časem novou službu, o které se na českém internetu ještě příliš nenapsalo. Rozhodli jsme se vám tyto roury a celkovou funkčnost trochu více osvětlit a ukázat jejich zajímavé využití.

Provozovatel služby Yahoo spustil před nedávnem velmi zajímavou službu pro pokročilejší uživatele internetu. Služba je určena zejména těm jedincům, kteří nejen sledují RSS kanály, ale chtějí s nimi také nějakým způsobem vládnout a využívat je více, než je jejich určení. Vše funguje za pomoci schématického programování, čímž je možné vyrobit kombinovaný zdroj dle vašich představ a dále se o něj dělit s ostatními uživateli služby. Yahoo již před časem spustilo pokročilejší službu s názvem Yahoo Shortcuts. Shortcuts umožňuje nadefinovat zkratky pro časté vyhledávání a následně je i používat jako zkratku vedoucí rychleji k požadovaným výsledkům.

Na čem je služba založená?

Základem je úvaha o funkci potrubí neboli roury. Uživatelé unixu jistě ví, o čem je řeč. Pomocí roury lze na příkazovém řádku unixu odeslat výsledky jednoho příkazu na vstup dalšího skriptu. Tímto způsobem lze z velmi objemného zdroje dat získat jen tu informaci, o kterou skutečně máte zájem. Základem je XML ve formě RSS kanálů. XML je obecný značkovací jazyk, který byl vyvinut a standardizován konsorciem W3C (to se zasazuje o standardizaci skriptovacích jazyků). Tento jazyk je určen především pro výměnu dat mezi aplikacemi a pro publikování dokumentů. Technologie RSS kanálů umožňuje uživatelům přihlásit se k odběru novinek z webů, jejichž obsah je zajímá. Tento zdroj se většinou vyskytuje na stránkách, kde se obsah mění a přidává velice často (například zpravodajské servery, aukční síně, blogy apod.).

Jaké jsou vstupy a výstupy roury

Vstupy roury mohou být v případě Yahoo Pipes tvořeny výsledky vyhledávání portálu Yahoo a Yahoo Local, dokáže pracovat se službou datového skladu Google Base, obrázkovým serverem Flickr anebo jiným RSS kanálem ručně zadaným. Dále jsou možné tzv. uživatelské vstupy. Uživatelským vstupem je URL adresa, číslo, lokalita, text nebo datum. Nad každým vstupem lze definovat operátory ovlivňující výstup roury. Typicky jde o filtraci, procedury, nahrazovací mechanismy, analýzu obsahu, překládání apod. Výsledné roury lze mezi uživateli spojovat v obrovské funkční systémy. Navíc je možné tvořit klony již funkčních potrubí a přizpůsobovat si je k obrazu svému.

Jaké jsou příklady potrubí a jeho využití

Pro příklad jsme vybrali některé roury, které jsou mezi uživateli oblíbené, jsou velmi vyžívané a je z nich vytvořeno mnoho mutací a klonů.

Agregované vyhledávání – Tato roura dokáže agregovaně vyhledávat informace na novinkových portálech, prohledat blogy, velké informační servery apod. Pro využití postačí zadat hledaná klíčová slova.

New Your Times a Flickr – Tato služba sleduje zpravodajství New York Times a podle obsahu k titulkům článků přidává fotografie ze služby Flickr. Není zde žádná vstupní hodnota, vychází se z aktuálního data a času.

Prohledávač zboží na eBay – Roura má tři vstupy. Zadáte cenové rozmezí zboží, které chcete v rámci celosvětového aukčního portálu eBay zakoupit, a dále také typ či název zboží. Prohledávač funguje rychle a má spolehlivé výsledky.

Závěrem

Tato služba asi nebude využitelná v širším rozsahu, ale zejména vývojáři či hračičkové najdou ve službě zajímavý přístup k rychlému nalezení informací. Máte-li nějaké další tipy na zajímavé roury, pak sem s nimi do diskuse.

26. 2. 2007

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...