Úvod > Články > Novinky posledních dní

Novinky posledních dní

Přes Skype řádí virus — Microsoft dává pirátům poslední šanci — Podpora Vista Home a Ultimate brzy skončí — Další způsob, jak odemknout Windows Vista — Zablokovaný server YouTube — Notebooky Dell s předinstalovaným Linuxem — Seznam kraluje českým vyhledávačům — Nový Messenger Plus! Live — Photoshop přístupný z Webu.

Přes Skype řádí virus

Červ Warezov se vrátil opět v plné síle. Poté, co se před krátkou dobou rychle šířil přes emaily a síť ICQ, se vrací a napadá počítače přes populární program Skype. Princip je stejný jako v případě šíření přes internetový komunikátor ICQ. Vir, pokud se dostane do počítače, začne všem kontaktům v seznamu postiženého uživatele odesílat odkaz na stažení infikovaného souboru. Proto buďte opatrní v tom, co otevíráte.

Microsoft dává pirátům poslední šanci

Společnost Microsoft dává uživatelům nelegální kopie operačního systému Windows poslední šanci na to, aby svůj systém zlegalizovali.

Všichni, kdo buď vědomě, či nevědomě používají nepravý systém Windows XP, mohou do konce března využít nabídky Microsoftu koupit si tzv. legalizační sadu s nálepkou.

20. února Microsoft uvolnil novou aktualizaci nástroje pro ověření pravosti (WGA) systému. Pokud nástroj zjistí, že operační systém není pravý, uživatele na to bude opakovaně upozorňovat a nabídne mu řešení. V nové verzi také nabízí lepší přehled výhod používání legálních kopií Windows (software a hry zdarma, popř. za mnohem nižší ceny aj.).

Nabídka zvýhodněné ceny pro legalizační balíček (OEM System Builder s jednou licencí s legalizační samolepkou) končí 31. března. Po tomto datu si každý uživatel, který bude chtít využívat všech výhod legálních Windows, bude muset zakoupit krabicovou verzi.

Podpora systémů Vista Home a Ultimate brzy skončí

Ač nadpis příspěvku může znít divně, vězte, že říká pravdu. Třebaže je to jen pár dní, co Microsoft začal prodávat i českou verzi nového operačního systému Windows Vista, došlo už na slova o tom, kdy se jeho dvě edice přestanou podporovat.

Microsoft se nechal slyšet, že podpora Vista Home a Ultimate nebude trvat deset let, nýbrž jen polovinu. Čili hovoří se o roce 2012. Je to „trošku“ paradoxní situace, neboť v současnosti nejpoužívanější produkt Windows XP má podporu slíbenou do dubna 2014 — XP jsou o pět let starší a jejich podpora přitom potrvá o dva roky déle než u dvou edicí nejnovějšího operačního systému Microsoftu.

Zdá se ale velmi pravděpodobné, že Microsoft nakonec podporu Windows Vista Home a Ultimate prodlouží, jak se to stávalo v minulosti u starších verzí včetně Windows XP Home.

Jak Windows XP Pro, tak Windows XP Home přestanou být podporovány v plném režimu v dubnu 2009 a od té chvíle až do dubna roku 2014 se budou vydávat pouze bezpečnostní záplaty.

Úplná podpora u edic Vista Business a Enterprise je garantována do dubna 2017. (Ano, přitom Windows Ultimate je nejdražší edicí podporující všechny funkce edice Business.)

Další způsob, jak získat (ne)legální Windows Vista

Na serveru KezNews.com vyšel nový návod, jak si odemknout operační systém Windows Vista. Možná někoho napadne, že prolomit ochranu Vist není nic tak nesnadného, jak můžeme často slyšet. Tento generátor ale neláme přímo ochranu Vist, nýbrž jen náhodně generuje a zkouší číselné kombinace, které jsou k odemknutí systému potřeba.

Jak se na serveru píše, stačí udělat pár malých úprav a spustit generátor klíče. Ten za jednu hodinu vyzkouší kolem 20.000 kombinací. Jak uživatelé píší, během několika málo hodin není obtížné získat rovnou několik platných klíčů. Ty se hodí v tom případě, že některé z nich budou později zablokovány.

Tento způsob náhodné generace klíče ale ve výsledku nejvíce poškodí ty, kdo si Windows Vista koupí — pirát totiž může náhodou získat kód, který bude odpovídat tomu, který přijde s legální verzí zakoupenou poctivým zákazníkem.

Server YouTube v Austrálii zablokován

V australském státě Victoria na 1 600 škol zablokovalo přístup k serveru YouTube, známého svými krátkými videi, která na tento web nahrávají samotní uživatelé.

Úřady jako důvod razantního kroku uvádějí incident, který se odehrál loni; skupina studentů na videu brutálním způsobem šikanovala mentálně postiženou sedmnáctiletou dívku. Skupinka pachatelů se na dívce násilně domáhala sexuálních praktik, močili na ni a zapálili jí vlasy.

Australské ministerstvo školství se od té doby snaží eliminovat jakékoliv náznaky šikany již ve svých zárodcích — nulová tolerance se tak nyní přesouvá i do digitálního světa.

Dell s Linuxem nespěchá

Ačkoliv se dneska tu a tam můžeme při koupi notebooku setkat s tím, že přenosný počítač je v prodeji s předinstalovaným systémem Linux, jde vcelku o výjimečný jev. Svého času se společnost Dell nechala slyšet, že to chce změnit a své počítače bude na trh uvádět s Linuxem ve větším počtu. Reagovala tak na žádosti uživatelů, kteří odmítají kupovat notebooky s předinstalovaným systémem Windows.

Nyní však Dell svá dřívější prohlášení mírní. Sice se v Evropě, zejména na francouzském trhu, objevovaly laptopy s předinstalovanou linuxovou distribucí Mandriva, ovšem masovější zastoupení Linuxu v Dell laptopech se nekonalo a nekoná. Podle Dellu je na to ještě čas. Zákazníci také žádají, aby ve Windows byly nainstalované jiné aplikace než od Microsoftu. Jde jim hlavně o Firefox namísto Internet Exploreru a OpenOffice namísto kancelářského balíčku MS Office.

Seznam kraluje českým vyhledávačům

Statistiky měřící služby Navrcholu.cz hovoří jasně. Seznam je králem ve vyhledávání na českém internetu. Pyšní se bezmála dvoutřetinovým zastoupením. Druhá příčka s pětadvacetiprocentním podílem náleží Googlu.

Celkový podíl těchto dvou společností činí přes sedmaosmdesát procent, čímž se z ostatních vyhledávačů stávají malí hráči dělící se o třináctiprocentní podíl. Nejlépe z nich na tom je Centrum s bezmála pěti procenty a Atlas s dva a půl procenty. Vyhledávač Jyxo nedosáhl ani půlprocentního zastoupení. Přesná čísla naleznete níže v tabulce.

Vyhledávač

Leden 2007

Seznam

62,53 %

Google

24,75 %

Centrum

4,84 %

Atlas

2,58 %

Jyxo

0,42 %

Zdroj: http://www.navrcholu.cz/

 

Nový Messenger Plus! Live

Jak jsme vás informovali v článku Upravte si skvělý Windows Live Messenger k obrazu svému, pro Windows Live Messenger existuje rozšíření, které vašemu kecálkovi přidá mnoho skvělých funkcí. Autor, jenž si přezdívá Patchou, nyní vydal novou verzi Messenger Plus! Live 4.20.262, ve které byly opraveny chyby předchozí verze a hlavně byly přidány nejpopulárnější skripty. Patchou rovněž přidal nové funkce pro Windows Messenger Live fungující pod operačním systémem Windows Vista.

Přehled změn si můžete prohlédnout na stránkách Messengeru Plus!, klikněte sem. Pro přímé stažení klikněte sem.

Webový Adobe Photoshop

Populární grafický program Adobe Photoshop bude mít svou on-line verzi. Jak pro server News.com řekl šéf Adobe Bruce Chizen, aplikace bude spuštěna do šesti měsíců. Adobe tak reaguje na trend, kdy společnosti spouštějí čím dál více populárních aplikací přímo na webu.

Proto bude webový Adobe Photoshop volně přístupný všem, kdo o něj projeví zájem. Krom toho však Photoshop bude i v hybridní verzi — část programu se nainstaluje do počítače a zbylé části budou přístupné on-line.

6. 3. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...