Úvod > Články > Naučte Operu novým věcem

Naučte Operu novým věcem

Pro uživatele webového prohlížeče Opera máme dnes připraveno několik užitečných rad, jak zvýšit funkčnost jejich oblíbeného webového prohlížeče. Nefungují vám některé webové stránky? Musíte kvůli službám nabízeným Googlem přepínat do jiného prohlížeče? Vadí vám, že Opera za vás nedokončuje formuláře?

Automatické dokončování

Ačkoliv webový prohlížeč Opera umí spousty věcí, které uživateli ulehčují práci na Internetu, kupodivu v něm chybí jedna ze základních funkcí, která je dostupná v ostatních prohlížečích. Tou je automatické dokončování formulářů.                                                                      

Na první pohled se může zdát, že automatické dokončování je ukryto někde v nastavení, že zkrátka bude stačit je povolit. Bohužel se mýlíte. Můžete hledat, jak dlouho chcete, ale nic podobného nenaleznete. V Opeře je sice dostupná funkce automatického dokončování URL adres v adresovém řádku, ale vyplňování různých políček na webových stránkách je vždycky jen a jen na vás.

To se samozřejmě netýká například formulářů pro přihlášení do emailové schránky. Tam uživatel má k dispozici tzv. kouzelnou hůlku (Wand, správce hesel), která po prvním zadání údajů vyplní potřebné údaje při další návštěvě serveru za vás. Problémy vás ale mohou potkat jinde.

A to třeba při vyhledávání vlakových a autobusových spojení na stránkách www.idos.cz, vyplňování čísel mobilních telefonů na stránkách operátora při odesílání krátkých textových zpráv nebo také při zadávání klíčových slov ve vyhledávačích. A samozřejmě existuje bezpočet dalších situací, při kterých byste funkci dokončování přivítali.

Z diskusních fór se dá vyčíst, že automatické vyplňování hodnot formulářů chybí velkému počtu uživatelů a někteří už dlouhou dobu svůj požadavek na vývojáře Opery směřují. Zatím tedy zcela bezúspěšně. Nevím, co brání tomu, aby takovou trivialitu do Opery vývojáři zabudovali.

Záchrana ve skriptu

Naštěstí existuje minimálně jeden způsob, jak Operu naučit, aby formuláře vyplňovala za vás. Stačí otevřít stránky UserJS.org, kde je ke stažení skript Maxima Volkova. Jeho OpS (Opera input suggestion) je tím, co Operu naučit poslouchat.

Postupujte následovně: na zmíněné stránce klikněte pravým tlačítkem na Install as: Opera User JS a soubor uložte třeba do předem vytvořeného adresáře JS v hlavní složce Opery (třeba C:Program FilesOperaJSops.js). Otevřete Operu, klikněte na Nástroje — Nastavení — Pokročilé volby — Obsah — Nastavit JavaScript... a zadejte cestu k adresáři, v němž se soubor ops.js nachází (cestu jste si předtím zvolili sami). Restartujte Operu. Toť vše. Nyní si Opera bude vše pamatovat.

Malé upozornění. Data se ukládají do příslušných souborů cookies, které jsou při dalším navštívení stránek odesílány na server, takže byste neměli vkládat do nezabezpečených formulářů citlivá data. Věc číslo dvě: velikost souboru cookie je omezena hodnotou 3kB na příslušnou webovou stránku, což je ale pro normální práci dostačující.

Jak na to

Pohyb v nabídce návrhů je ze začátku trošku nepohodlný. To proto, že obyčejný pohyb šipkami nahoru a dolů vybírá uložené poznámky v Opeře. Proto, pokud nechcete používat na výběr navrženého textu či čísel myš, budete muset znát tyto klávesové zkratky:

Pohyb nahoru a dolů: Ctrl + Shift + šipka nahoru/dolů,                    

Zobrazení všech návrhů: Ctrl+,                                             

Potvrzení výběru: Ctrl + Enter,

Smazání návrhu: Ctrl + Delete,                           

Zavření návrhů Esc.

Připomínám, že „+“ neznačí, že byste měli mačkat i klávesu „+“, asi by to z fyziologického hlediska ani nebylo možné. Značka „+“ znamená kombinaci, takže Ctrl + Shift říká, že máte najednou stisknout klávesy Ctrl a Shift.

„Zakázané weby“

O Opeře se říká, že mívá problémy se zobrazováním webových stránek. To není tak úplně pravda. Alespoň už ne dnes.  A když se nějaké nepříjemnosti vyskytnou, problém většinou není na straně Opery, ale programátorů, kteří při tvorbě webových stránek nedodržují standardy. Opera se totiž snaží dodržovat standardy W3C velmi pečlivě. Problémy má/měla opravdu jen tam, kde programátor připravuje stránku zejména pro Internet Explorer a zároveň netestuje, jak se zobrazí v prohlížečích jiných. Dneska to už naštěstí není tak šílené jako před několik málo lety ― nejnovější verze Opery si dokáží poradit i nevyladěnými stránkami, takže uživatel si problémů, alespoň těch malých, mnohdy ani nevšimne. A zaplaťpánbůh se i programátoři snaží víc.

Přesto však některé společnosti u svých webových aplikací Operu nepodporují. Problémy Opera mívá často například s produkty od společnosti Google. A to třeba s Google Apps, nebo i samotným Gmailem. V lepším případě vám aplikace bude fungovat omezeně, v horším vám Google oznámí, že používáte nepodporovaný prohlížeč, a vám tak nezbude nic jiného než zapnout jiný webový prohlížeč.

Kupříkladu i taková věc, jakou je funkce Rychlé kontakty, která vám umožňuje z emailové schránky chatovat s přáteli (užívající rovněž účet na Gmailu), v Opeře nejde (nešla) a spousta lidí ani nevěděla a neví, že nějaká podobná funkce na Gmailu existuje.

V předchozích verzích Opery Gmail nefungoval skoro vůbec (nešlo se ani přihlásit), ale od verze 9 je situace mnohem lepší. Přesto, pokud narazíte na problémy s nekompatibilitou prohlížeče a aplikace (třeba u zmíněných Rychlých kontaktů nebo u „webových Office“), zkuste následující jednoduchý fígl.

Jakmile budete na příslušné webové stránce, pravým tlačítkem myši klikněte na libovolné místo na této stránce a zvolte Editovat místní nastavení. Na poslední kartě Připojení máte v oblasti Identifikace prohlížeče s největší pravděpodobností nastaveno Identifikovat se jako Opera. Otevřete nabídku a zvolte Maskovat se jako Firefox. Potvrďte, zavřete stránku, popř. vymažte i diskovou cache (Nástroje ­­­― Nastavení ― Pokročilé volby ― Historie a cache a zvolte Vymazat nyní). Poté by při další návštěvě dříve „nefunkčního“ webu mělo vše fungovat mnohem lépe.

Na závěr...

To, že některé společnosti (i záměrně) nepodporují Operu, je smutné. Alibisticky se také ohánějí statistickými údaji přístupů na stránky (při kterých se identifikuje používaný prohlížeč), údaji, podle kterých je Opera mezi uživateli rozšířena velmi řídce. Problémem ale je, že tím, že jste právě v nastavení Operu zamaskovali jako Firefox, jste její malý podíl na trhu ještě snížili... O logice a motivaci těchto programátorů se zamyslete sami.

 



/1/ Opera 9 jako jediná z „velké trojky“ (IE, Firefox, Opera) projde tzv. Acid2 testem. Jde o stránku vytvořenou skupinou Web Standards Project k zjištění chyb v renderování stránek v prohlížečích.  Zkuste si jej také. Klikněte sem. Otevře se vám stránka, kde váš prohlížeč podstoupí zmíněný test (Take The Acid2 test). Poté se můžete podívat, jak měl vypadat výsledek (The Reference Rending).

15. 3. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...