Úvod > Články > Teroristé chystali útok na internet v Británii

Teroristé chystali útok na internet v Británii

Dále: Antivirus od Microsoftu má závažnou chybu, Špehování emailů ve Švédsku, YouTube v Turecku opět zpřístupněn, Dvě napadení České spořitelny, Viacom žádá po Googlu miliardu dolarů, Microsoft obviňuje Google, Dell začne prodávat počítače s 1 TB disky.

Teroristé chystali útok na internet v Británii

Britský List Sunday Times 11. března informoval, že teroristická síť Al-Kajda připravovala útok na internet v Británii. Detektivové Scotland Yardu prý loni odhalili chystané napadení na jednu internetovou centrálu v Londýně, přes kterou proteče skoro každý bit informací směřujících do Británie i z ní. Narušení jejího chodu by krom jiného mělo neblahý dopad na obchod v Británii i londýnskou burzu.

Jak Sunday Times uvádí, útok se měl provést infiltrací islámských radikálů do budovy, v níž jsou servery umístěny, která poté měla být vyhozena do vzduchu. Na tento scénář ukazují důkazy získané z pevného disku, který bezpečnostní složky zabavily při domovních raziích u podezřelých osob minulý rok v jižní části Anglie.

Antivirus od Microsoftu má závažnou chybu

Čím dál častěji se objevují kritické hlasy upozorňující na vážnou chybu antivirového programu společnosti Microsoft. Antivir OneCare totiž smaže veškerou poštu v Outlooku, pokud narazí na infikovaný e-mail. Tato chyba byla odhalena už dříve a byla opravena ve verzi 1.0, ale znovu se objevila ve verzi 1.5.

Microsoft byl na problém upozorněn na oficiálním fóru produktu a problém prý již vyřešil. Dokud uživatel antivirový program nezaktualizuje, jedinou ochranou před ztrátou e-mailů zůstává pravidelné zálohování dat (souborů *.pst) před spuštěním antivirové kontroly.

Antivirový produkt od Microsoftu se tak opět setkal s kritikou, dal k ní totiž dobrý důvod. Některé nezávislé testy společností zabývající se zabezpečením počítačů umísťují OneCare antivir na poslední příčky a vytýkají mu lehkou průchodnost a nízkou procentuální úspěšnost v identifikaci virových infekcí počítače. Pro někoho rovněž bylo úsměvné, když antivirový program od Microsoftu ve spojení s novým Internet Explorerem 7 označil za vir i e-mailovou službu Gmail od Googlu.

Špehování e-mailů ve Švédsku

Švédská vláda si pohrává s myšlenkou, že bezpečnostní službě umožní kontrolovat e-maily a monitorovat telefonáty i bez soudních povolení. Informuje o tom USA Today.

Návrh je jen z dalších důsledků evropského boje proti terorismu. Švédové se nechávají inspirovat Američany, kteří začali mezinárodní hovory a e-maily monitorovat v roce 2001. Švédové chtějí začít s používáním speciálního softwaru, který bude odchytávat klíčová slova, která mohou mít souvislost s terorismem. Všechny mezinárodní hovory a e-maily by tak dříve prošly filtrem, než by se dostaly k adresátovi. Samozřejmě odpůrci takovýchto bezpečnostních systémů upozorňují na jejich snadné zneužití. Navrhované bezpečnostní opatření totiž nebude kontrolovat jen podezřelé telefonáty a elektronickou poštu, jak tomu je dnes, nýbrž bezpečnostní oko bude pracovat celoplošně.

YouTube v Turecku opět zpřístupněn

Minulý týden jsme vás informovali o celostátním zablokování internetového portálu YouTube na území Turecka. V pátek 16. března největší telekomunikační společnost Türk Telekom informovala, že YouTube je už opět přístupný. Soud totiž vydal nové rozhodnutí, podle kterého bude YouTube opět otevřen v tom případě, že video zesměšňující Mustafu Kemala Atatürka bude okamžitě odstraněno.

Dvě napadení České spořitelny

Minulý týden jsme vás informovali o snaze získat od klienta internetového bankovnictví Reiffeisenbank údaje, které by útočník použil k napadení klientova bankovního účtu. Nejednalo se však o chybu zmiňované banky, nýbrž s největší pravděpodobností byl počítač klienta napaden virem, který jej přesměroval na podvodnou stránku tvářící se jako originální webové rozhraní internetového bankovnictví Reiffeinsenbank.

Pár dní nato neznámý útočník nebo útočníci chtěli poškodit klienty České spořitelny. A to hned dvěma způsoby; jak phishingem, tak i pharmingem. Klienti ČS nejdříve své bance nahlásili útoky přes e-maily, ve kterých se neznámý pachatel snažil od klientů získat identifikační údaje k internetovému bankovnictví, službě Servis 24 (phishing). Snažili se z nich vylákat bezpečnostní kód pro přístup k účtu. E-mail se přitom tvářil, že jde o zprávu odeslanou serverem právě z České spořitelny.

Zanedlouho nato však byly zaznamenány sofistikovanější útoky pharmingu, který vypadal stejně jako v případě snahy o zneužití účtu u Reiffeisenbank. Počítače zákazníků byly nakaženy škodlivým softwarem, který je poté při snaze o otevření stránek internetového bankovnictví přesměroval na podvodný web. Žádnému z klientů však zatím nevznikly škody. Banka ve svém prohlášení zmiňuje, že okamžitě provedla preventivní opatření, které zneužití kont ztěžuje. Banka svým klientům radí, aby svůj počítač dobře zabezpečili a v prostředí internetu se chovali obezřetně. Stejně tak by si měli dá pozor na phishingové e-maily a v žádném případě nemají neposkytovat nikomu bezpečnostní kód.

Viacom žádá po Googlu miliardu dolarů

Společnost Viacom, gigant na poli zábavy, žádá po společnosti Google miliardu dolarů. Tu obviňuje z porušování autorských práv prostřednictvím portálu YouTube, který Google nedávno koupil. Viacom uvádí, že na YouTube je uloženo kolem 160 000 videí, jejichž obsah spadá pod značku Viacom a které si prohlédlo přes 1,5 miliardy uživatelů.

Viacom upozorňuje, že Google vydělává obrovské množství peněz prostřednictví reklam, které se uživateli YouTube během přehrávání videí spadajících pod Viacom, zobrazují, čímž společnost Viacom přichází o velké peníze, které by mohla podobným způsobem sama získat. Viacom  tak Google osočuje z toho, že velké peníze vydělává na nelegálním obsahu. Dále se jim nelíbí, že Google prakticky nijak proti nelegálním videím nezasahuje a dosavadní snažení potírat porušování autorských zákonů označuje za nedostačující. S ohledem na tyto skutečnosti se společnost Viacom rozhodla podat na Google žalobu u oblastního soudu v New Yorku.

Reakce Googlu přišla prakticky okamžitě. Ústy svého právníka se nechala slyšet, že konání Googlu je v souladu s autorským zákonem Spojených států DMCA. Podle tohoto zákonu nedojde k porušení autorských práv v případě, že majitel serveru, na kterém se nelegální kopie děl nacházejí, okamžitě po upozornění vlastníka práv závadný obsah smaže. A to prý Google dodržuje.

Microsoft obviňuje Google

U právních sporů ještě chvíli zůstaneme. Microsoft je totiž další společností, která Google obviňuje z porušování autorských práv. Microsoft upozorňuje, že Google porušuje autorská práva skenováním milionů knih a časopisů z celého světa pro svou službu Google Book Search.

Někdo se může pozastavit nad tím, že i Microsoft disponuje podobnou službou, službou Live Search Book. Microsoft však na svých stránkách dává k dispozici historická díla, která vyšla do roku 1850. Google se touto hranicí neřídí a digitalizuje rovněž díla novější, která spadají pod autorský zákon.

Google opět popírá, že by jakkoliv porušoval zákon. Je si jistý, že tím, že na svých stránkách publikuje pouze ukázky děl, nemůže autorská práva porušovat. Někteří si myslí, že služba Google Book search právě naopak prodejcům knih pomáhá, neboť se díky ní prodej knih zvyšuje. Někteří si to ovšem nemyslí a na Google taktéž podávají žaloby (například americké sdružení autorů Authors Guild).

Dell začne prodávat počítače s 1 TB disky

Není to tak dávno, co firma Hitachi představila světu pevné disky s kapacitou 1000 GB, tedy 1 TB. Společnost Dell nyní oznámila, že se je chystá použít ve svých počítačových sestavách řady XPS i v produktech značky AlienWare patřících rovněž Dellu. Ceny ještě nejsou známy, ale dá se předpokládat, že to Dell myslí opravdu vážně. Jmenovitě půjde o disky Hitachi Deskstar 7K1000, který disponuje 7 200 rpm otáčkami, připojením přes 3 Gbps SATA a 32MB cache.

19. 3. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...