Úvod > Články > Etický návod k použití mobilu

Etický návod k použití mobilu

Sedím na obědě, vtom zapípá můj mobilní telefon a na displeji se objeví krátká textová zpráva (SMS, z anglického short messages). Zní: "Miluji Tě." Tehdy si říkám, že ty mobilní telefony nejsou až zas tak špatná věc. Jindy však lezou člověku vysloveně na nervy.

Kolikrát přeruší napínavý děj v kině, procítěnou hru v divadle, dokonce jednou začal zvonit jako zběsilý mobilní telefon mladé slečně i při mši v kostele. Protože jej měla v kabelce až na dně, zazněl do toho svátostného ticha ještě asi třikrát čtyřikrát, než jej zahanbeně vypnula.

Připomíná mi to situaci s walkmany, nebo MP3 či CD přehrávači - zatímco kdekoliv jinde ve světě je využívali studenti k opakování slovíček či pojmů ze školy, u nás proměnil lidi v chodící jukeboxy (taková divná zombie, jež nevnímá nikoho kolem sebe, navíc by měla navštívit ušního doktora, protože ani ta sluchátka neztlumí rachot toho, co poslouchají).

Maně mne napadá, má tedy český národ zlaté ručičky, ale cit pro moderní techniku mu chybí? Podle posledních údajů je penetrace (rozšířenost) mobilních telefonů v ČR prozatím něco přes 20 % (např. v severských zemích je to okolo 56 %). Kdysi nejprve EuroTel začal nabízet své ne právě levné služby spíše manažerům a lidem ve středně velkých podnicích. Pak přišel Paegas-Radiomobil a srazil ceny natolik dolů, že se staly přijatelnými i pro běžné lidi.  

Nyní se rozhoduje už o čtvrtém operátorovi. Ať jím bude kdokoliv, opět slibuje snížení cen. Mobilní telefon bude mít každé dítě ve škole, možná i ve školce (bez legrace, podobným způsobem si rodiče "hlídají" děti právě v zemích s vysokou rozšířeností mobilních telefonů), nejspíše si jej pořídí i další lidé, kteří na tom nejsou sociálně právě nejlépe (ano, už jsem viděl bezdomovce, jak od popelnice volal kolegovi, že má lukrativnější popelnici).

Rozšíření mobilních telefonů u nás opět vzroste. Je tu však jedna věc, která mne poněkud děsí. Většinou se k novým výrobkům, jež si zakoupíte v obchodě, přidává návod k použití. U mobilního telefonu je to stejné. Vzhledem k tomu, co jsem napsal výše, však chybí v návodech pro Českou republiku ještě oddíl Etika při používání mobilního telefonu.  

Pokusím se o krátký, stručný výtah z této nenapsané části:

"Milý zákazníku, zakoupením nového mobilního telefonu a připojením do sítě některého ze tří stávajících operátorů jste učinil veliký krok ke své nezávislosti. Nezapomeňte ale, že každá nezávislost má své hranice. Začínají přesně tam, kde začíná nezávislost druhé osoby. Proto vás prosíme, abyste dodržovali pár prostých a jednoduchých zásad při používání svého telefonu:

1. Pokuste se vypnout mobilní telefon při divadelních či filmových představeních, důležitých jednáních nebo kdykoliv, když chcete druhému člověku proti vám dát najevo, že je pro vás důležitější než kus plastiku.

2. Většina telefonů má jednu velice zajímavou možnost - dají se vypnout všechny druhy zvonění. Jiné nabízejí diskrétní zvonění, jež obsahuje maximálně tři tóny. Některé dokonce pouze vibrují. Věřte, že většina lidí v přeplněné tramvaji či autobuse asi nemá právě náladu na koncert z děl známých skladatelů či z výběru populárních diskžokejů, jenž se opakuje do chvíle, než telefon najdete na dně sportovní tašky.

3. Mobilní telefon se NIKDY nepoužívá v letadle. Tuhle se o to pokusil jeden rebel z Anglie, a dostal deset let v chládku.

4. Způsob, jakým prezentujete svůj telefon, svědčí něco o vaší povaze. Pokud jste přesvědčeni, že máte ten nejdražší a nejkrásnější mobil, a dáváte to ostentativně najevo tím, že jej kladete při schůzce na stůl, aby byl co nejvíce vidět, patříte jen do dlouhé řádky chlubilů, jichž je na světě nepočítaně.

5. Bohužel je dnes hlavní město známé především díky kapsářům. Mobilní telefony jsou stále ještě výnosným artiklem. Být vámi, asi bych si jej před vstupem do metra někam dobře schoval.

6. Mobilní telefon je vaším služebníkem, a ne vy jeho otrokem. Většina lidí v zahraničí jej využívá především v pracovních dnech. O víkendu pak odpočívají lidé i telefon.

7. Mobilní telefon má další zajímavou funkci - nemusíte díky ní přijímat každý pitomý hovor, který vám přijde a odpovídat ono klasické: "V tramvaji."

8.  Nezapomínejte na to, že vaše rodinné problémy nikoho ze spolucestujících v tramvaji nezajímají, ani vaše nemoci, ani Péťovo pozvání na dýzu. Hromadné dopravní prostředky zkrátka nejsou telefonní budka.

9. A na závěr nezapomeňte, že větu "miluji Tě" je o hodně krásnější pronášet tváří v tvář oné milované bytosti.

 

Vlastně - dávejte přednost jakémukoliv osobnímu kontaktu, mobilní telefon jej nevynahradí.

31. 3. 2007

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...