Úvod > Články > Zrychlení DSL zahájil VOLNÝ

Zrychlení DSL zahájil VOLNÝ

Poskytovatel internetu VOLNÝ zareagoval na plánované dubnové zrychlení DSL služeb v síti Telefóniky O2 již počátkem března. Důsledkem je meziměsíční zvýšení naměřených rychlostí DSL služeb v LLU síti VOLNÝ o 70%. Zákazníci LLU sítě VOLNÝ naměřili v březnu na měřáku rychlosti serveru DSL.cz průměrnou rychlost 3,6 Mbit/s.

Pevné sítě


K plánovanému zrychlování DSL služeb od 1.dubna 2007 se přidal i největší poskytovatel kabelového internetu společnost UPC. V novém produktovém portfoliu je nejpomalejší rychlost kabelového internetu od UPC 2 Mbit/s, a tak se dá očekávat, že minulý měsíc naměřená průměrná rychlost 1,5 Mbit/s výrazně poroste. Zrychlování internetu od UPC u stávajících zákazníků bude probíhat během následujících třech měsíců. Zákazníci Karnevalu, který je nyní již součástí UPC, nebudou mít rychlosti zvyšovány automaticky, ale mohou zvolit jakoukoliv nabídku z nového ceníku UPC.



Jak bylo zmíněno v úvodu, jasně nejvyšších průměrných rychlostí na úrovni 3,6 Mbit/s dosahovali v březnu zákazníci LLU sítě VOLNÝ (zpřístupněná místní smyčka Telefóniky O2).


DSL v síti T/O2

Dlouhodobě se potvrzuje, že s rostoucí výší objednané rychlosti internetové přípojky výrazně klesá poměr mezi skutečně dosahovanými a objednanými rychlostmi. Dá se očekávat, že uvedená skutečnost se ještě více projeví u zrychlených DSL služeb v síti Telefóniky O2 (T/O2) z nabídky platné od 1.dubna 2007. Důvodem jsou minimální změny v parametrech FUP jednotlivých služeb.



Navyšování rychlostí DSL služeb stávajících zákazníků využívajících síť T/O2 bude probíhat postupně v měsících dubnu a květnu s tím, že nejdříve budou navyšovány rychlosti pomalejších DSL služeb. Stávající přípojky s rychlostmi nad 2 Mbit/s budou pravděpodobně navyšovány až v květnu. Zákazníkům, kterým nebude možné z technických důvodů (např. příliš velká vzdálenost od ústředny) zajistit navýšení rychlosti, bude nabídnuto snížení ceny.


DSL přes LLU

V přehledu naměřených rychlostí v sítích na principu LLU se nově objevily služby Internet 2M a Internet 8M od poskytovatele VOLNÝ. Podobně jako u Radiokomunikací jsou u uvedených služeb dosahovány velmi příznivé rychlosti. Důvodem je neuplatňování FUP. Zákazníci tak mohou využívat své internetové přípojky bez jakýchkoliv obav, že jim bude snížena rychlost.

Očekávám, že služba Internet 2M na principu LLU v síti VOLNÝ se stane nejprodávanější službou ihned po službách Internet ADSL z nabídky T/O2. Potvrzuje to i údaj od tiskové mluvčí společnosti VOLNÝ, která uvedla, že v březnu měla společnost VOLNÝ 59% procent objednávek DSL služeb na principu LLU, tj. zbývalo pouze 41% objednávek na bázi přeprodávaného ADSL od T/O2. LLU síť VOLNÝ nyní pokrývá 30% aktivních telefonních linek, přičemž do konce prvního pololetí se počítá s 35% pokrytím.



Dle nově zveřejněné nabídky Radiokomunikací se od dubna stala nejrychlejší DSL službou v Česku Premium ADSL 2007 10240/512. Radiokomunikace stále nabízejí služby Premium bez limitů FUP, ale nově již s agregací 1:50, namísto původních 1:20. Z tohoto důvodu nebudou na rozdíl od jiných DSL poskytovatelů provádět migrace na vyšší rychlosti automaticky, ale pouze na žádost zákazníků.
GTS Novera ani v nové nabídce zatím neodlišuje parametry svých služeb pro přeprodávané ADSL od T/O2 a pro svoji síť na principu LLU.


Mobilní sítě

U mobilních sítí je nejzajímavější vzestup dosahovaných rychlostí v UMTS síti T/O2. Počet měření ve srovnání s T-Mobile je však pouze zhruba třetinový. T-Mobile je tedy evidentně úspěšnější v počtu zákazníků využívajících internetové připojení síti UTMS. Je třeba počkat minimálně na další měsíc, zda se zvýšení rychlostí v UMTS síti od T/O2 potvrdí.



WiFi

Jako poslední uvádím tabulku průměrných rychlostí ve WiFi sítích s největším počtem dostupných měření na měřáku DSL.cz.



Doposud vždy platilo, že průměrné rychlosti zákazníků WiFi sítí byly vyšší než průměrné rychlosti zákazníků DSL přípojek. Je velmi pravděpodobné, že se v následujících 1-2 měsících uvedené pořadí obrátí.
 

5. 4. 2007

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...