Úvod > Články > Hlas po kabelu: mýty a realita

Hlas po kabelu: mýty a realita

Konkurenční kabeloví provozovatelé se snaží posílit svoji pozici na trhu a nabídnout plnohodnotnou kombinaci datových, audio a video služeb. V poslední době se pustili s vervou do podpory hlasových služeb po kabelu, prostřednictvím technologie VoIP.

Kombinace služeb

Cílem MSO je přilákat co nejvíce zákazníků na zajímavé balíčky služeb, protože jakznámo, pokud už zákazník svěří všechny komunikační služby (datové, hlasové i multimediální) jedinému poskytovateli, pak je méně náchylný ke změně poskytovatele. Trojkombinace služeb (triple play) podle odhadů sesebou nese jen necelou jednoprocentní 'fluktuaci' zákazníků (churn), vedoucí k jejich přechodu k jinému poskytovateli (podle Triple-Play Cable, Cisco Systems Packet - www.cisco.com). Kabeloví provozovatelé jsou tradičně dobře vybaveni pro poskytování obrazových služeb (včetně VoD, Video on Demand) a přidání datových služeb mají díky modernizaci svých sítí na HFC (Hybrid Fiber-Coax) většinou za sebou. Takže je nejvyšší čas soustředit se na služby hlasové.

Hlas po IP v kabelové síti

Kabelové firmy samozřejmě sledují kroky telekomunikačních provozovatelů aposkytovatelů hlasových aplikací (ASP, Application Service Provider), protože ti mohou být v nasazování VoIP poměrně daleko a mnohde chystají nabídky volání po IP s řadou vyspělých možností. Pro řadu MSO přitom představuje VoIP tolik žádanou killer application.

'Obyčejný' telefon po kabelu není ale to, po čem zákazníci touží. Chtějí nové moderní služby, včetně okamžitého předávání zpráv (instant messaging) a zjišťování přítomnosti (presence services) uživatelů, kdy se volaný uživatelv síti vyhledá (a detekuje typ koncového zařízení) a zjistí se jeho připravenost přijmout např. telefonní hovor. 'Přítomnost' přitom může nabývat několika stavů: on- line, off-line, obsazeno, mimo dosah,nerušit.

Proto kabeloví provozovatelé často chtějí do svých sítí implementovat protokol SIP (Session Initiation Protocol) Internetové komunity, který podporuje interaktivní multimediální komunikaci, včetně hlasových, audio i video služeb (včetně IMPS, Instant Messaging and Presence Services),tedy integraci datového provozu s provozem citlivým na zpoždění a jeho kolísání (ve spojení s mechanizmy na podporu QoS, Quality of Service).

PacketCable Multimedia

Specifikace PCMM PacketCable Multimedia je určena právě proprovoz, který je citlivý na zpoždění, protože umožňuje upřednostnit určité pakety oproti ostatním nebo rezervovat potřebnou šířku pásma. Cílem PCMM je podpořit různorodé služby po kabelových sítích na bázi IP.

Kabeloví provozovatelé tak mohou rozšířit svou infrastrukturu založenou na specifikaci DOCSIS a PacketCable právě o PCMM, aby mohli poskytovat služby jako videokonference, on-line hry, hlasové služby na bázi SIP a aplikace s šířkou pásma na vyžádání.

DOCSIS (Data-over-Cable Service Interface Specification) je specifikace CableLabs http://www.cablemodem.com pro vzájemnou spolupráci, návrh, vývoj a využívání otevřených systémů pro přenos dat po kabelových sítích. Dnes existuje několik verzí specifikace: 1.0 (1997) , 1.1 (1999) a 2.0 (2002+) . V současné době se pracuje na softwarových úpravách poslední schválené verze 2.0 (např. urychlené potvrzování TCP segmentů) a začala se už připravovat další verze 3.0, která má nabídnout kapacitu v dopředném směru až 200 Mbit/s a ve zpětném směru 100 Mbit/s. CableLabs také provádí certifikaci kabelových modemů a kvalifikaci zakončovacích systémů CMTS a do budoucna chystá i certifikaci čipů pro kabelová zařízení.

PCMM používá stejné mechanizmy QoS a politiku rezervace šířky pásma jako DOCSIS 1.1 a PacketCable 1X, kdy koncový uživatel má možnost spravovat a měnit přidělenou šířku pásma podle jednotlivých služeb. Mechanismus pro zajištění QoS na druhé vrstvě je integrován v DOCSIS od verze 1.1. Používá klasifikaci paketů do tříd provozu. Mezi kritéria klasifikace patří parametry spojení TCP/IP (zdrojová a cílová adresa, TCP porty, hodnota typ služby), MAC adresa, případně parametry odpovídající IEEE 802.1p/Q. Aby se vyhovělo přísným požadavkům na zpoždění u aplikací v reálném čase, využívá se alokace vyhrazených časových miniúseků prostřednictvím mechanizmu výzvy aktivním kabelovým modemům pro požadované přenosy.

Architektura PCMM sestává ze šesti hlavních prvků: koncové body IP (PC, herní konzole, SIP telefony apod.), kabelový modem, CMTS (Cable Modem Termination System ), server pro uchování záznamů, server pro správu politiky a manažer aplikací. Jakmile si uživatel vybere konkrétní službu, aplikační manažer přijme příslušný požadavek od koncového uzlu a pošle jej serveru pro politiku pro službu s danou QoS. Policy server prověří požadavek podle profilu zákazníka a použije vhodnou úroveň QoS a zabezpečení pro tuto službu, tzn. použije určitou politiku a pošle zprávu systému CMTS, která dané službě přidělí příslušnou šířku pásma.

Specifikace PCMM byla schválená v loňském roce, takže dnes už je na trhu řada produktů, které ji podporují, např. CMTS od společností ADC, Motorola, ARRIS nebo Cisco Systems, policy server společností Camiant, Telcordia, CableMatrix aIP management od firem Ellacoya a P-Cube. PCMM lze také přidat na softswitch a kromě VoIP tak poskytovat třeba videotelefonii.

CableLabs letos pořádala testování vzájemné propojitelnosti zařízení v souladu s PCMM, kterého se zúčastnilo osm společností: Arris http://www.arrisi.com , Cisco http://www.cisco.com (s aplikacemi jako XBox pro on-line hry a videotelefonii) , Motorola, Camiant, Telcordia, CableMatrix, Ellacoya http://www.ellacoya.com (softwarový modul MSM, Multimedia Service Manager) a Syndeo.

Další zdroje:

Jak vypadá aktuální situace s hlasovými službami pokabelových sítích v USA, kde stále kabelové přípojky vedou oproti DSL (na rozdíl od většiny Evropy) se lze dozvědět např. na TheStreet.com http://www.thestreet.com/tech/scottmoritz/10163129.html. DOCSIS chat forum proMSO http://www.docsis.org

11. 6. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...