Úvod > Články > Uživatelé pirátských Windows mají ještě čas

Uživatelé pirátských Windows mají ještě čas

Další novinky uplynulých dní: Pirát z patentového úřadu — Google a vlastní webový prohlížeč? — Bezpečnostní chyba v českých e-mailových službách — a více…

Uživatelé pirátských Windows mají ještě čas

Microsoft nabízí uživatelům, majícím nelegální kopii Windows, další šanci. Třebaže první zprávy hovořily o tom, že po konci března nebude možné koupit žádnou legalizační sadu s nálepkou, zase je to trochu jinak.

Uživatel si může nyní zakoupit legalizační sadu Windows XP Professional, nabídka se tak netýká Windows Vista. Aby byl Windows na nainstalovaném počítači zcela legální, je potřeba na kryt počítače nalepit certifikát pravosti, který se dodává s legalizačním balíčkem.

Nová sada tak obsahuje instalační CD Windows XP Pro SP2 s hologramem, smlouvu EULA a certifikát pravosti.

Legalizační sada, kterou bylo možné si pořídit do konce března, v OEM balení se prodává dále, a to do vyprodání zásob.

„Legalizační sada není určena pro instalaci na nový počítač nebo notebook. V takovém případě je stále nejvýhodnější variantou pořízení verze OEM,“ uvádí na stránkách Microsoftu Tomáš Koška.

Nutné je dodat, že tato legalizační sada je vázaná na hardware, se kterým byl Windows poprvé aktivován.

V případě, že uživatel bude chtít legalizovat Windows XP Home, bude muset zakoupit on-line Windows Genuine Advantage Kit — e-mailem pak bude doručen nový kód Product Key systému Windows XP, popř. i odkaz na on-line převodní nástroj Disk CD pro případ, že uživatel chce nainstalovat systém znova.

Pirát z patentového úřadu

Pražská policie při zátahu na piráty, kteří přes internet nabízejí hudbu a filmy, zadržela člověka, který z počítače Úřadu průmyslového vlastnictví nabízel ke stažení na 600 gigabajtů hudebních souborů.

Nešlo ale přímo o zaměstnance tohoto úřadu, nýbrž o pracovníka externí firmy, jež se starala o síť na úřadu.

Jak informuje Mladá fronta, policie v souvislosti s touto akcí provedla celkem třináct domovních prohlídek a ani z jedné neodešla s prázdnou. Policie se ale zaměřila jen na velké ryby.

Síť ICQ opět nedostupná

Pomalu se stává denním koloritem ICQ, že tato síť je nedostupná. Výpadky této sítě jsou v dubnu hlášeny často, ale "špičky" dosáhly mezi 10. a 11. dubnem. Společnost AOL však k výpadkům příliš dokumentace nepublikuje.

ICQ se v Česku těší obrovské oblibě, na rozdíl od jiných států, kde se nejvíce využívá komunikačních nástrojů připojených k síti MSN. U ní, stejně jako například u sítí Jabber či Yahoo, se výpadky vyskytují rovněž, ovšem ty jsou v porovnání s výpadky ICQ spíše statistickými výchylkami.

Záplaty Windows

Společnost Microsoft uvolnila dubnové záplaty pro svůj systém Windows. Pět je kritických.

V dubnu celkově vyšlo šest kritických záplat, z čehož první kvůli svému charakteru vyšla už s týdenním předstihem.

Další aktualizace opravující jádro Windows nese stupeň závažnosti jako důležitá oprava a poslední sedmá je novým nástrojem pro odstranění škodlivého softwaru.

Pokud nepřijímáte aktualizace automaticky, navštivte web Windows Update (odkaz).

Google a vlastní webový prohlížeč?

Společnost Google se stala předmětem spekulací souvisejících s vlastním webovým prohlížečem.

Kdo by si pomyslel, že Google začne vyvíjet vlastní prohlížeč nebo že by prohloubil spolupráci s Mozillou, mýlí se. Google se pravděpodobně obrátí k Microsoftu a odkoupí nadstavbu Internet Exploreru, prohlížeč Maxthon.

Podle zpráv, které se po internetu šíří, už Google dokonce odkoupil část Maxthonu za asi jeden milion dolarů. Tento prohlížeč se největšímu zájmu těší v Číně, kde bylo zaznamenáno jeho přibližně 40 milionů stažení, což je celá polovina všech stažení.

Bezpečnostní chyba v českých emailových službách

Jak uvádí server Triim.net, tři české portály, které nabízejí emailovou schránku zdarma, trpí bezpečnostními chybami. Jak se na zmíněném serveru píše, všechny tři portály, Centrum, Tiscali a Volný, vykazují chybu známou jako XSS. Chyba útočníkovi umožní úplný přístup ke schránce uživatele, a to bez větší námahy a s malým rizikem odhalení.

Podle autora, který chybu odhalil, je problém v nedostatečném zabezpečení přijímání e-mailových příloh. Útočník může uživateli poslat HTML soubor s obrázkem a rovněž javascriptový kód. Ten se při otevření přílohy na webovém rozhraní spustí a útočníkovi odešle ukradené cookies.

Právě v nich se ukrývají údaje, které je možno zneužít. V případě Centra a Volného údaje vypadají jako šifrované, ale u Tiscali je situace nejkritičtější — sušenka totiž obsahuje přímo uživatelské jméno i heslo.

Centrum reagovalo na upozornění velmi rychle a během několika hodin problém odstranilo. Zástupci Volného však popsaný způsob útoku označili za neúčinný, protože prý daná posloupnost znaků není žádnými šifrovanými údaji, kterých bych se dalo zneužít. Podle jejích prohlášení jde pouze o náhodný řetězec, jenž se využívá při vyhodnocování statistik, uvádí server Digiweb.cz.

Centrum mělo opět problémy s e-maily

Není tomu dlouho, co výpadky v datovém centru společnosti GTS Novera způsobily ztrátu dat mnoha uživatelů tuzemského poskytovatele freemailové služby od Centrum.cz. V minulých dnech byla schránka této společnosti opět nedostupná a může za to zase problém v datovém centru GTS. Tentokráte šlo pouze o výpadek napájení, k němuž došlo 12. dubna mezi 8. a 9. hodinou ranní.

Vyšla nová Opera

Norská společnost Opera Software vydala po čtyřech měsících novou verzi webového prohlížeče — Operu 9.20. Její hlavní novou funkcí je Speed Dial, Rychlý přístup. Tato funkce spočívá v tom, že při otevření nového listu se uživateli nabídne 9 oken s nejnavštěvovanějšími (navolenými) stránkami.

Opera existuje v několika desítkách jazykových mutací, češtiny samozřejmě nevyjímaje. Stahovat můžete přímo z oficiálních stránek Opery (odkaz).

16. 4. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...