Úvod > Články > Hybridní WiMax - WiMax a nahrávací studia - Válka slov o WiMax

Hybridní WiMax - WiMax a nahrávací studia - Válka slov o WiMax

Společnost Nortel vsadila před lety na WiMax, ale až do nedávné doby se zdálo, že sázka nevyjde.

Nortelu nevyšla předpokládaná smlouva se Sprintem a několik drobných testů a kontraktů s malými firmami vedlo řadu analytiků k tomu, že Nortel vyzývali ke kompletnímu opuštění WiMaxu.

Teď se ale zdá, že se situace obrátila. Nortel podepsal smlouvu s firmou MSV, která staví první hybridní síť spojující satelitní a pozemní mobilní sítě. MSV (Mobile Satellite Ventures) hodlá využít nové satelity, které by fungovaly společně s firemní technologií ATC /ancillary terrestrial component), jež využívá tisíce věží k přenosu signálu. Očekává se, že podobná hybridní síť je cestou ke snížení nákladů pro satelitní telefony a současně zvyšuje dosah bezdrátového broadbandu. MSV minulý rok podepsala smlouvu s Boeingem o investici 1 miliardy dolarů pro vytvoření sítě a snaží se uzavřít další smlouvy s majiteli satelitů.

O technologii ATC se zajímá hned několik firem najednou, prakticky všichni majitelé licencí na frekvenci 2 GHz, tj. především Terrestar a ICO, která by byla šikovným partnerem impéria Clearwire.

Satelitní sektor se o WiMax zajímá, a minulý týden ohlášený testovací provoz hybridního WiMaxu se zdá být správným krokem ve správnou chvíli. Mobilní satelitní operátoři to zatím nemají finančně lehké a snad nejznámější je původní debakl firmy Iridium. Proto se poskytovatelé satelitní televize a rádia dívají na bezdrátový broadband jako na možnost přidávat další služby, čímž by mohli konkurovat telefonním a kabelovým společnostem.

Testovací provoz bude probíhat v oblasti virginského města Reston a v úvodních fázích bude nabízet přenos hlasu a dat, přístup k internetu, VoIP a sdílení souborů. V druhé fázi MSV plánuje přidat push-to-talk, videohovory, identifikaci volajícího podle fotografie a podporu většiny mobilních periférií. Nortel by měl integrovat své platformy WiMax a IMS a periférie a technologii ASIC od partnerských firem Kyocera, WiNetworks a Runcom Technologies.

WiMax a nahrávací studia

Stahování písniček z internetu, ať už legální nebo ilegální, se stává samozřejmou součástí dnešního života. Nahrávací studia, sužovaná klesajícím prodejem klasických nosičů a snažících se přesvědčit veřejnost i akcionáře o tom, že hlavním viníkem jsou piráti, se dívají na WiMax jako možnou spásu.

Tato technologie má totiž některé předpoklady k tomu, aby vyřešila problémy, které dosud pronásledují zábavu do kapsy. Především je levnější přenášet data přes spojení WiMax nežli přes klasický systém mobilních telefonů. Levnější přenos znamená levnější ceny, které zase mohou nalákat více zákazníků. Jeden z šéfů firmy Warner Music Group se již vyjádřil, že začíná vyjednávání o prodeji mnohem většího počtu písniček s potenciálem větší marže, nežli je dnes.

Další z výhod je vyšší rychlost, což znamená nejen rychlejší stahování jednotlivých písniček, ale také možnost nabízet celá alba a videoklipy. Ve Spojených státech se na WiMax vrhl zejména Sprint Nextel, který jenom v letošním roce do této technologie hodlá investovat přes miliardu dolarů, další dvě miliardy plánuje na rok příští. Do dubna 2008 slibuje Sprint spustit svoji WiMaxovou síť v 19 největších městech Ameriky s potenciálním dosahem 100 miliónů zákazníků. Do konce tohoto roku by měly být spuštěné pokusné sítě v Chicagu a oblasti Washingtonu a Baltimoru.

Toho se chytají i výrobci hardwaru, prakticky každý poskytovatel infrastruktury již nějaké řešení nabízí. V globálním měřítku jsou největšími hráči Samsung, Nortel, Alcatel, Nokia a Motorola. Samozřejmě nespí ani firmy nabízející video a písničky. MobiTV, producent mobilních videoprogramů, zahájil v lednu demonstrace své sítě WiMax s videoprogramy v high definition. Vedle programů pro mobilní periférie hodlá tato firma nabízet obsah dostupný jak na mobilních telefonech, tak i na domácích počítačích a pravděpodobně také na televizních boxech. To vše by mělo být dostupné za jednu cenu.

Samozřejmě to všechno není jednoduché. Přidat k současné sítí WiMax je velmi drahé, začít zcela od začátku je ještě těžší. Řada amerických poskytovatelů finančně vykrvácela postavením současných sítí 3G a představa, že začnou investovat do sítě 4G, je budí ze sna. Nutno ale poznamenat, že v porovnání se 40 miliardami dolarů, které Verizon potopil do své sítě FIOS IPTV, jsou náklady na WiMax prakticky zanedbatelné.

Zatím ale existuje pouze malý počet přenosných periférií schopných připojení k WiMaxu. Normálně trvá saturace trhu novými perifériemi 18 až 24 měsíců. Proto se některé firmy, a Ericsson může posloužit jako příklad, v tuto chvíli soustřeďují spíše na krátkodobé zisky a věnují se spíše tradičním službám sítí 3G.

Válka slov o WiMax

CEO společnosti Vodafone Arun Sarin rozpoutal slovy Jsme tím nadšeni trochu moc a trochu brzy válku slov. Dal totiž najevo pocit, že WiMax nijak zvlášť nefunguje.

Tím samozřejmě nijak nenadchl firmy Intel, Nokia, Motorola, Sprint, Samsung a Clearwire, které v posledních letech investovaly nejméně 3 miliardy dolarů do sítě, kterou hodlají letos ve Spojených státech spustit. Jen do firmy Clearwire, která chce letos začít veřejně prodávat akcie na americké burze, investovaly Intel a Motorola nejméně 900 miliónů dolarů. Není proto divu, že hlas z Vodafonu přišel v nejméně vhodnou dobu.

Sarin svůj výrok pronesl těsně po své přednášce na sympóziu 3GSM a dodal, že podle jeho názoru nebude tato technologie pro praxi připravena nejméně několik dalších let. Přiznal, že se především díky velkému rozsahu jedná v každém případě o zajímavou myšlenku, dodal ale, že se ještě dlouho nebude jednat o žádnou zavážnou hrozbu mobilním operátorům.

Sarin na konferenci slíbil, že Vodafone nabídne nové služby, především mobilní bankovnictví v Indii, kde Vodafone nedávno koupil za 11 miliard dolarů rozhodující podíl ve čtvrtém největším poskytovateli Hutchison Essar. Současně ohlásil i partnerství s firmou Citigroup, se kterou by chtěl společně vyvinout aplikaci M-PESA, která by ve Spojených státech umožnila převádět peníze pomocí mobilních telefonů (v Evropě se to může zdát zvláštní, ale na americkém trhu je to zatím novinka).

Vodafone se hodlá zaměřit především na trhy v rozvojových zemích, právě pro ně chce vyvíjet levnější telefony, které pod jeho značkou bude vyrábět čínská firma ZTE. Konkurenční poskytovatelé v rozvojových zemích ale tvrdí, že jejich postavení je lepší nežli firmy Vodafone. Např. šéf egyptské firmy Orascom říká, že zatímco jeho firma operuje pouze v šesti zemích, Vodafone v 23 zemích, což dělá management příliš složitý a nepružný. Sarin podobné problémy přiznává a dodává, že je to hlavní důvod, proč Vodafone opouští Afriku. Zatímco tamějších 14 zemí přispívalo k zisku pouhými 10 procenty, management na nich trávil 95 procent času.

20. 4. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.