Úvod > Články > Vývoj ICQ stále na pořadu dne – nová verze ICQ 6

Vývoj ICQ stále na pořadu dne – nová verze ICQ 6

Komunikace pomocí ICQ je v rámci České republiky velmi populární, jiné messengery se u nás příliš neujaly. Podívejme se na vývoj standardního ICQ klienta v několika posledních letech. Impulsem pro tento článek je vydání nové verze ICQ ve verzi 6.

Instant messaging (neboli také IM) je specifická komunikační služba internetu, která dovoluje svým uživatelům pozorovat, kteří přátelé jsou právě připojeni, a podle potřeby jim zasílat zprávy, chatovat, odesílat soubory mezi uživateli či i jinak komunikovat. Hlavní výhodou oproti používání např. emailu spočívá v principu odesílání a přijímání zpráv v reálném čase. Oproti klasickému chatu pak je výhodou, že ve svém seznamu kontaktů máte pouze ty lidi, se kterými rádi komunikujete, nepohodlné kontakty lze odstranit, přesunout do ignore listu nebo invisible listu.

Pohled do historie

Historicky vzato je aplikace ICQ skutečnou legendou – první verzi vyvinula malá izraelská firma Mirabilis již v roce 1996. Vývoj pod taktovkou této firmy trval pouhopouhé dva roky. V rámci akvizice byla tato firmy pohlcena v roce 1998 americkým gigantem – firmou AOL. Od této doby začalo pomalé přetváření v komerční verzi, která dnes doznala maxima. V rámci historie ICQ v ČR nelze nevzpomenout internetový portál www.icq.cz, který je dnes udržován ve stavu „under construction“, ale v roce 1998 a v několika letech následujících zde byly zveřejněny nové verze, skiny a české lokalizace, na kterých jsem se také podílel. Byli zde také soustředění uživatelé a vznikaly zde první návody v duchu „Jak začít využívat ICQ.“

Posun ke komerci

Sledujete-li vývoj verzí oficiálního klienta ICQ již delší čas, možná jste vypozorovali určitý vývoj. Vývoj v aplikaci, ale zejména posun ke komerci. ICQ kdysi vypadalo trošku jinak – až v roce 2003 začala aplikace obsahovat reklamní proužky. Tehdá byly tyto proužky jen u psaní zpráv a příliš neobtěžovaly uživatele ve využívání aplikace. Dnes bychom našli v ICQ mnoho skrytých reklamních prvků, rozmach komerce je znatelný zejména od verze 5. Kompenzací měly být doplňky v duchu čertíků, her a dalších líbivých „blbůstek“. Reklam je zde opravdu hodně, ať již v seznamu kontaktů, bannerů při psaní zpráv nebo animovaných reklam vkládaných přímo do zpráv. Mnoho uživatelů proto přešlo na jiné ICQ klienty.

Nová verze – mírný vítr změn

ICQ ve verzi 6 je dostupné prozatím jen v anglické lokalizaci, ale myslím, že během několika dnů či týdnů bude uvolněna také česká verze. V této nové verzi naleznete kromě jiného zásadní inovaci vzhledu uživatelského rozhraní, které také nabízí odesílání textu přímo z hlavního okna ICQ bez nutnosti otvírat komunikační okno a záložky, díky kterým lze mít v rámci jednoho konverzačního okna otevřít mnoho rozhovorů. K dispozici je samozřejmě i hlasová komunikace, posílání SMS, konferenční textová komunikace a další zajímavé funkce. Vylepšeny jsou i funkce prohlížeče historie. Celkově působí ICQ 6 poměrně hezkým a uceleným dojmem.

Odkojen zcela jiným ICQ klientem ale na této verzi vidím několik zásadních chyb. První je obrovská náročnost na paměť počítače – dokáže „zužitkovat“ až 100 MB paměti, což nealokují ani mnohem pokročilejší aplikace. Dalším trnem v oku je datový přenos, který je kvůli reklamě nemalý a třeba v rámci pracovních transferů na proxy serveru tak znamená pozorovatelnou položku pro nadřízené. Reklamy neubylo, spíše naopak, počeštěná verze v podání Atlasu bude disponovat jistě ještě několika dalšími bannery. Pokud jste zvyklí zavírat záložky v prohlížeči kliknutím kolečkem myši, pak máte v ICQ smůlu – nestrefíte-li se přímo na zavírací ikonu křížku, zůstane konverzace otevřená.

Ať žije řešení třetích stran

Nebudu zastírat, že osobně dávám přednost jinému klientu sítě ICQ – jde o aplikaci QIP. Tento ruský program nabízí plnohodnotné ICQ v takovém vyobrazení, jaké mělo původní oficiální ICQ – tedy bez reklam a zbytečností. Nenajdete zde hry, čertíky, přáníčka a další „blbůstky“, ale chybí zde i bannery a masivní masáž komerční reklamou. Záložky umí již dávno, dokáže informovat o tom, že se vám určitý uživatel teprve snaží napsat zprávu (dříve, než je otevřeno okno s konverzací) a lze smazat sebe sama ze seznamu kontaktů jiného uživatele – velmi šikovná funkcička. Podobných aplikací ale existuje celá řada – například Mirranda, Jabber apod.

Závěrem

ICQ je jistě fenomén, který nás na internetu jen tak neopustí. ICQ ve verzi 6 přináší efektní změny, které osloví zejména uživatele zaměřené na efektní design a malované ikony. Ostatní asi dají přednost alternativnímu klientovi, který zvládá bravurně komunikaci a neobtěžuje zbytečnostmi. Výběr je jen na vás.

26. 4. 2007

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...