Úvod > Články > Vyčistěte si Windows, urychlíte si práci (8)

Vyčistěte si Windows, urychlíte si práci (8)

Je to už poměrně dávno, co jsme vydali poslední 7. díl seriálu a čistění počítače se systémem Windows. Jelikož se mi začaly v e-mailové schránce kupit dotazy, zda ještě nějaké díly budou a jestli bych v případě, že ne, mohl poskytnout nějaké další rady soukromě, rozhodl jsem se sepsat ještě pár pokračování. Dneska se zaměříme na otázku: Jaké programy nejvíce zpomalují počítač?

Předchozí díly

Vyčistěte si Windows, urychlíte si práci (7)
Vyčistěte si Windows, urychlíte si práci (6)
Vyčistěte si Windows, urychlíte si práci (5)
Vyčistěte si Windows, urychlíte si práci (4)
Vyčistěte si Windows, urychlíte si práci (3)
Vyčistěte si Windows, urychlíte si práci (2)
Vyčistěte si Windows, urychlíte si práci (1)

Ochrana počítačů

Ač se dneska neustále mluví o zabezpečení počítačů, tyto programy (často s předponou anti-) si vybírají svou daň. Leckdy notně zpomalují počítač, užírají velkou část operační paměti, kontrolují všechen provoz a běh aplikací i služeb běžících na pozadí.

Než dojdeme na konec otisknutého seznamu programů, které nejvíce zpomalují počítač, seznamu, který pochází od jednoho autora zahraničního serveru ThePCSpy.com, můžu dopředu prozradit, že z testovaných zabezpečovacích balíčků pro systém Windows nejhůře vychází Norton Internet Security (v2006).

Kompletní balíčky a antiviry

Není zde sice místo dělat srovnání těch nejrozšířenějších antivirů a firewallů (o to ani nejde), ale pokračujme v tomto duchu „varování“ i nadále. Mezi brzdy by se dal zařadit i oblíbený NOD32, Kaspersky Internet Security a McAfee Security Center. Hodně si polepšil český produkt Avast!, a to díky nedávným opravám a úpravám (dvě změny přišly v rozmezí čtyř dní: 14. a 18. dubna, v nichž došlo třeba k odstranění memory leaku). Jedním z nejméně náročných antivirů (alespoň ve své verzi zdarma) je AVG. To se někomu ale bude zdát logické; např. Avast má totiž oproti AVG více štítů.

Firewally

A jak je to s firewally? Mezi nejrozšířenější firewally patří například proslulé Kerio a ZoneAlarm. Bohužel poslední původní verze Keria, která ještě byla celá zdarma, trpěla prapodivnými problémy, které spoustě lidí způsobovaly nestabilitu systému, i deset minut trvající start Windows, 100% vytížení procesoru apod. Proto se uživatelé vraceli k předchozí verzi. Poté, co byl vývoj Keria k nemilosti jeho uživatelů zastaven, jej odkoupila jiná firma a teď už Sunbelt Kerio se vyvíjí dále. Jde to poznat, Kerio už tak moc netrpí tím, čím trpěl.

Druhým zmíněným je tedy ZoneAlarm, který je v „osekanější“ verzi rovněž zdarma. Není sice náročný na obsluhu, ale rozdíl ve startu Windows s ním a bez něj byl na mých dvou počítačích 52 sekund, respektive 102 sekund. To je už opravdu hodně a v případě, že potřebujete něco rychle z počítače dostat, jde opravdu o nervy. Na rozdíl od některých jiných produktů vás totiž nepustí do Windows hned, ale dokud se nenačte, zůstává vám po celou dobu zobrazená úvodní obrazovka s „Vítejte“. Pozor by si u tohoto produktu měli dát hlavně ti, kdo zároveň používají antivirový program Avast. Tyto dvě aplikace se více či méně nemají rády (zejména asi kvůli síťovému štítu Avastu), takže problémy se stabilitou systému a výkonem můžou mít původ zde.

Stojí to za to?

V prvé řadě bych rád zdůraznil, že výčet některých programů (antivirů a firewallů) nebyl veden s úmyslem některý z těchto produktů poškodit, či někoho přesvědčovat, co by měl používat. Z onoho výčtu to snad ani nejde určit. Krátký výčet má hlavně upozornit na to, že za zpomalováním počítače a jeho startu nemusí stát viry a jiný škodlivý software nebo špatné položky v registru Windows.  Někdy totiž, jak jde vidět, stačí odinstalovat jeden jediný produkt a vše je rázem jinak. Proto by člověk, než začne zasahovat do systému a neodborně jej začne čistit, měl zkontrolovat, zda za jeho problémy nestojí antivir či firewall.

Na místě je rovněž ale otázka: Stojí to za to používat antivirus, antispyware, softwarový firewall a jiné anti- programy? Odpověď závisí na mnoha faktorech. Jste-li součástí podnikové, univerzitní či kolejní sítě aj., pak mít kvalitní antivirus a firewall má jistě smysl. U domácích počítačů je to ale hlavně otázka zkušenosti uživatele. Někteří znalejší a opatrnější lidé totiž říkají, že takový antivirus není vůbec potřeba; postačí neotevírat každý nesmysl, který přijde e-mailem, nenavštěvovat pofiderní stránky (warez, porno,…), nestahovat a neinstalovat neznámé a podezřelé programy, hry ve všemožných free/share/trial verzích a záplatovat systém aktualizacemi od Microsoftu. Vždyť se zkuste sami sebe zeptat, kdy naposledy — pokud se těchto pravidel držíte — vám váš antivirus hlásil útok a infikování systému?

Už ten seznam…

Ale abychom se dostali k onomu slibovanému seznamu. Najdete na něm ty nejrozšířenější aplikace — mnoho v Česku oblíbených na něm očividně chybí. Seznam není sice nejnovější (pár měsíců starý), ale dá se předpokládat, že ani v jednom případě nedošlo k vydání silně změněných verzí zmíněných aplikací.

Jak jsem psal v minulých dílech, na výkon počítače má velmi neblahý vliv počet nainstalovaných písem — zde na grafu můžete vidět, že je to opravdu tak. Jeden tisíc nainstalovaných písem způsobil druhé největší zpoždění startu Windows.

Sami si můžete po čisté instalaci Windows zkusit, o kolik zpomalují systém vaše oblíbené aplikace, a případně od nich upustit a zkusit jiné. K tomu můžete raději použít třeba Virtual PC a pro měření prodlev a optimalizaci použijte nástroj Bootvis, o kterém jsme se bavili v minulém díle (více zde).

27. 4. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...