Úvod > Články > Půjčíme vám za pět minut: splácet budete exekucí

Půjčíme vám za pět minut: splácet budete exekucí

S on-line půjčováním peněžní hotovosti se v posledních několika letech doslova roztrhl pytel. Stačí jen několik kliknutí a na vašem účtu přibudou finance, se kterými jste již nepočítali. Kam až tato jednoduchost vede, si vysvětlíme v tomto článku.

Internet nám přináší řadu služeb, používáme jej stále častěji i na věci, kvůli kterým jsme museli absolvovat cestu přes celé město. Typickým příkladem jsou e-shopy, blokování vstupenek na představení a do kina, nákup jízdních dokladů apod. V posledních několika letech se také rozvinul trh s tzv. On-line půjčkami. Jde o systém, jak si u určité společnosti vypůjčit menší či větší finanční hotovost bez nutnosti návštěvy v kamenné prodejně či v bance. A jak dobře víme z reklamy, půjčky dnes fungují ve stylu fast-food občerstvení, takže mnohaletý úvazek je jen otázkou okamžiku.

Je libo 50 000 na šest let? Žádný problém!

Pro bohaté firmy či banky je velmi výhodné nabízet expresní půjčky. Základem je psychologický tlak na klienta (byť teprve potencionálního), že peníze dostane velmi rychle, obvykle do 24 hodin. Rychlé peníze se hodí, zejména v těžší životní situaci. Mnoho klientů si totiž při dlouhosáhlém schvalování nakonec půjčku rozmyslelo a vyřešili životní problém jiným způsobem. Dalším chytákem je výše splátek. Nápisy na bannerech, kde nabízejí 50.000 Kč jen za 888 Kč, jsou hezké a vše působí úžasně, jakmile si ale uvědomíme, že tuto splátku budete hradit po dobu šesti let, většinu z nás úžas přejde.

U většiny případů on-line půjček je při jejich pořizování nutné vyplnit rozsáhlý formulář. Do něj žadatel uvede výši půjčky, délku splácení a je mu vykalkulována splátka a RPSN (roční procentuální sazba nákladů). Pokud s tímto bude klient souhlasit, vyplní informace o své osobě, o partnerovi/partnerce a také informace o svém zaměstnavateli. Po dokončení vyplňování je žádost odeslána do banky či splátkové společnosti a během několika minut je žadateli oznámeno, že byla půjčka předběžně schválena nebo zamítnuta. V prvním případě vás banka požádá o dodání potřebných dokumentů (potvrzení o příjmu, výpis z účtu, kopii občanského průkazu apod.) – je-li vše v pořádku, máte peníze na účtu do 48 hodin od finálního schválení.

Nejrychlejší půjčka světa na tři kliknutí

Zajímavý způsob půjčování finančních prostředků nabízí eBanka. Možná jste si všimli TV reklamy, kde eBanka deklaruje, že úvěr máte na svém kontu vždy nachystán. A je tomu tak, zvláště pak, pokud máte solidní pohyby. Na hlavní stránce internetbankingu se objeví nabídka s maximální výší úvěru, pokud máte zájem, nastavíte si délku splácení a vše podepíšete pomocí elektronického mobilního klíče. Do 24 hodin máte finanční prostředky na kontě – obvykle pak do jedné hodiny od elektronického podpisu smluv. Podobnou službu u nás zatím jiný ústav nenabízí, je zajímavá, ale může být i značně riziková.

Jak to může dopadnout

Tyto půjčky na několik kliknutí mají jedno velké riziko. Pro člověka je velmi lákavé přijít nenadále k větší finanční hotovosti a proto si rád „zakliká“ nebo vyplní nějaký ten formulář na webu. V případě ztráty zaměstnání či jiných problémů pak nastává nezáviděníhodná situace. Jeden kolega si podobným způsobem „nabral“ několik podobných půjček, začal mít finanční problémy a už to s ním šlo z kopce. Nejprve začal lepit jednu půjčku druhou. Když to nepomohlo, nastoupili na něj exekutoři. Nejprve dopadla exekuce na plat v zaměstnání a na konto mu odcházelo od zaměstnavatele životní minimum. Další exekuce pak padla na jeho bankovní účet, který byl zablokován a kolega se nedostal ani k té almužně, která mu na konto přišla. Jde o začarovaný kruh a není příliš příjemné vidět tohoto otce dvou dětí, jakým způsobem žije, kolik musí mít „vedlejšáků“, aby vůbec jako rodina přežili.

Důležité je přemýšlet

Nejdůležitější je přemýšlet před uzavřením jakékoliv smlouvy o půjčce nad jejím významem, výhodností a nad svým osobním rozpočtem. Můžeme spílat bankám a splátkovým společnostem, ale jim jde jen o podnikání a zisk, tak jako každému jinému podnikateli. Osobně bych se přimlouval za zákon o osobním bankrotu, který by umožnil mnoha lidem v bludném kruhu časem získat „čistý štít“ a ze svých chyb se poučit.

3. 5. 2007

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...