Úvod > Články > Skype Extra Manager a zvýhodněné SMS

Skype Extra Manager a zvýhodněné SMS

Skype před několika dny oznámil uvedení funkce Extras Manager pro aplikaci Skype ve verzi 3.0 pro Windows. Jde o speciální zásuvné moduly, jejichž použití a funkčnost si dále představíme.

Co to jsou Extras?

Extras jsou samostatné rozšiřující zásuvné moduly (tzv. plug-iny), které vytváří nezávislí vývojáři třetích stran, a které svým uživatelům umožňují rozšiřovat funkční potenciál aplikace Skype. Jelikož jsou Extras snadno přístupné, uživatelé mohou s aplikací Skype dělat mnohem více věcí, jako například hrát dámu nebo backgammon, používat osobní „ksichtíky“ a spolupracovat s přáteli, rodinou a obchodními kolegy na celém světě. Díky funkci Extras Manager, která byla do aplikace Skype zavedena 13. prosince 2006, lze nyní tyto doplňky vyhledávat, instalovat a spouštět ještě mnohem snadněji a navíc je možné se k doplňkům dostat z různých míst aplikace Skype.

Přínosy nejen pro uživatele

Doplňky pro Skype vytvořily také obchodní příležitosti pro úspěšné vývojáře třetích stran. Vývojáři nyní mohou snadno vytvářet, publikovat a propagovat své vlastní zásuvné moduly pro více než 196 miliónů registrovaných uživatelů aplikace Skype. Aplikací, která v současné době vede žebříček nejčastěji stahovaných plug-inů, je CrazyTalk, který uživatelům umožňuje při hovorech přes Skype používat živé avatáry a emotikony. Od chvíle, kdy byl tento doplněk mezi Extras zařazen, si jej stáhlo přes 3,5 miliónu lidí. Mezi 30 % uživatelů, kteří Skype používají pro obchodní účely, je v současné době nejstahovanější obchodní aplikací doplněk Pamela Call Recorder (záznamník hovorů), který byl stažen již více než miliónkrát.

Vývojáři mají zelenou

Program společnosti Skype pro vývojáře poskytuje celosvětovou příležitost pro vývojáře inovovat a vytvářet nové obchodní příležitosti a software, jenž obohatí zážitek uživatelů při používání Skype. K dnešnímu dni je v programu společnosti Skype pro vývojáře registrováno přes 4 000 vývojářů, kteří vytvářejí novou generaci zábavného softwaru. Více informací o programu společnosti Skype pro vývojáře, včetně přehledu galerie doplňků, tipů a nástrojů pro vývoj těchto Extras můžete najít v sekci Skype Developer Zone na adrese developer.skype.com.

Kde stáhnu Extras?

Zásuvné moduly označené jako Extras jsou dostupné na internetových stránkách firmy Skype, konkrétně pak na této adrese. Doplňky jsou zde řazeny dle několika kritérií. Hlavní dělení je dle kategorie – nalezneme zde doplňky Hlasových služeb, Produktivity, Hry, Business, Komunitní apod. Další dělení je pak dle nových položek v databázi, podle oblíbenosti nebo lze vyfiltrovat také všechny doplňky. V detailu většiny plug-inů je anglický popis, detaily, komentáře uživatelů a také náhled obrazovky se spuštěným doplňkem. Stažení lze provést ze stránek výrobce doplňku. Na webu lze i hlasovat, jak se vám daný doplněk líbí či nelíbí.

Výběr nejoblíbenějších

Zde jsme vybrali tři doplňky pro aplikaci Skype, které jsou zajímavé a mohou aktivní uživatele velmi zaujmout.

TalkAndWrite – Zajímavý doplněk, který vám dovoluje během hovoru využívat speciální tabuli, na kterou lze kreslit, vkládat objekty apod. Velmi se to hodí na vysvětlování určité problematiky mezi dvěma vzdálenými pracovišti.

mcePhone – Tento doplněk se hodí všem lidem, kteří mají k aplikaci Skype bezdrátový telefon či headset. Snadno pak můžete pomocí spojení PC s televizí sledovat na obrazovce příchozí zprávy, hovory, ovládat svůj status atd. Nutno dodat, že doplněk je určen pro Windows Media Center a Windows Vista.

Universal Chat Translator – Tento doplněk bourá mosty v komunikaci. Dokáže totiž v reálném čase překládat komunikaci mezi uživateli až v 14 rozdílných jazycích. Sice překlad není bůhvíjak perfektní, ale jistě pomůže. Navíc lze v některých jazycích zapnout i funkci čtení textu, která usnadní učení se výslovnosti.

SMS za polovinu

Posílání SMS zpráv ze Skypu na PC nebo Macu je velmi jednoduché, šikovné a praktické, ale zdaleka nejde o přílišně využívanou službu. Na druhou stranu se v České republice jen v prosinci 2006 poslalo na 4 734 SMS zpráv a na 33 208 SMS zpráv bylo v ČR přijato. Skype v minulých dnes připravil zajímavou slevu SMS zpráv. Mezi 2. a 8. květnem 2007 byl uživatelům Skypu kdekoli na světě, kteří posílají SMS zprávy adresátům do Spojených států, Austrálie, Polska, Ruska, Taiwanu, Belgie, Thajska, Irska, Rakouska a Itálie, účtována polovina běžné sazby. Kompletní ceníky SMS zpráv naleznete zde.

Závěrem

Zásuvné moduly do různých aplikací nejsou ničím novým, vešly ve všeobecnou oblibu zejména v internetových prohlížečích nebo v IM aplikacích (Miranda). Pro Skype jsou tyto moduly poměrně velkým přínosem.

7. 5. 2007

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.