Úvod > Články > 2GB e-mailová schránka od Microsoftu a přehled služeb

2GB e-mailová schránka od Microsoftu a přehled služeb

Společnost Microsoft spustila novou verzi populární freemailové služby Hotmail, a to i v češtině. Windows Hotmail Live, jak se nyní nazývá, nabízí uživateli zdarma 2 GB prostoru, nový vzhled na bázi Vist a nové funkce. V rámci registrace má člověk ale k dispozici spoustu služeb. Namátkou blog, nástroj pro optimalizaci počítače, antivirový scanner...

Krok 1: Registrace Windows Live ID

Abyste mohli využívat všech služeb, které Microsoft v rámci služeb Windows Live nabízí, je potřeba si vytvořit nejprve Windows Live ID, který vám svět "Windows naživo" otevře.

Jde vlastně o e-mailovou adresu zřízenou v rámci Hotmailu. Bohužel je tak trošku složité najít někde možnost registrace Windows Live ID na stávající e-mail (třeba Seznam, Gmail, Atlas apod.). Ti z vás, kdo by náhodou chtěli mít WL ID, ale nechtěli registrovat Hotmail schránku, si mohou zřídit účet Passport Network, který bude fungovat jak Windows Live ID (jediné velké omezení je logicky nemožnost používat e-mailovou schránku od Hotmailu (více zde). Pro registraci WL ID v rámci Hotmailu klikněte sem.

Windows Live Messenger: komunikátor na úrovni

Jakmile člověk získá Windows Live ID, může se přihlásit do komunikační sítě MSN pomocí programu Windows Live Messenger. Pomocí něj můžete chatovat s přáteli, vést videohovory, sdílet soubory, otevřít schránku Hotmailu aj. O WL Messengeru jsme se bavili v jednom únorovém článku. Více zde a stránky produktu.

Hotmail: graficky přívětivé prostředí s mnoha funkcemi

Registraci začít můžete ale na stránkách služby Windows Live Hotmail, čímž se rovnou dostanete do nové e-mailové schránky.

Jak bylo řečeno, ta vám dává 2 GB místa. Je to velice slušné číslo v porovnání s jinými často používanými freemailovými službami. A je to také milý skok. Není to tak zas až dávno, co lidé mohli používat jen 2 MB prostoru a v případě, že chtěli více, museli si jej zaplatit.

Windows Live Hotmail — svěží a přívětivé prostředí e-mailové schránky a organizátoru

Grafické rozhraní nového Hotmailu je uživatelsky velice příjemné, na výběr máte jak klasický vzhled (pro pomalejší internetová připojení), tak i moderní. Ten některými svými funkcemi připomíná Microsfot Office Outlook — můžete totiž zapnout náhledy zpráv, myší zprávy přetahovat do složek či dokonce používat pravé tlačítko myši na jejich správu. A podobně jako například u Gmailu má uživatel možnost hledat klíčová slova na webu i v poštovní schránce.

Na úvodní stránce se vám zobrazí přehled aktualizovaných prostorů (blogů) vašich přátel a aktualizace informací o kontaktech. Velkou změnou oproti starému Hotmailu je absence přemíry reklam, odkazu, česko-anligických vět a vůbec značně větší přehlednost.

Uživatel si má pak možnost nastavit barevné téma schránky, polohu podokna čtení (které může být i vypnuto) a jiné.

K dispozici jsou i jiné funkce z MS Outlook, jako třeba poznámky, kalendář a plánovač či nástroj pro import kontaktů z Microsoft Outlooku (pomocí formátu CSV), Outlook Expressu (pomocí formátu CSV), kontaktů systému Windows, Windows Live Hotmailu, Yahoo! Mailu a Gmailu (pomocí formátu Outlook CSV). Pro snadnější a pohodlnější nahrání kontaktů má uživatel možnost si stáhnout i speciální nástroj Contacts Importer, který import provede za něj.

Více zde.

OneCare -  postarejte se o Windows

Další službou Live je OneCare. Přístup k němu je třeba i přímo z e-mailové schránky (stačí kliknout na symbol Windows v levé části obrazovky a vybrat z nabídky).

OneCare je rozdělen do tří částí: Centrum ochrany, Centrum vyčištění a Centrum optimalizace.

V Centru ochrany můžete provést kontrolu počítače a odhalit viry, spyware, jiný nežádoucí software a rovněž budete upozorněni v případě, že ve vašem počítači budou odhalena slabá místa v zabezpečení.

Centrum vyčištění provede kontrolu počítače a odstraní zastaralé, nepoužívané a jinak závadné soubory, které mohou být příčinou jeho zpomalení. Rovněž prohlédne a vyčistí registr Windows.

Centrum optimalizace zjistí, jak je na tom váš pevný disk, zkontroluje jeho fragmentaci a v závislosti na výsledcích nabídne možnosti řešení.

Více zde.

Vyhledávač a úvodní stránky s RSS čtečkou

Úvodní stránku www.live.com si může každý přizpůsobit podle sebe. V základním zobrazení je vidět pouze formulář vyhledávače Live Search. Při přepnutí na individuální zobrazení budete mít k dispozici RSS čtečku, která startovací stránku zaplní zprávami z vašich oblíbených webů. Správa stránky je velice intuitivní, jednotlivá okna se zprávami můžete přetahovat na libovolná místa, rozdělit si stránku na několik sloupců, změnit barevné schéma, přidat RSS zprávy z dostupné nabídky nebo vložit vlastní zdroje.

Přehled všech zpráv na jedné stránce — ideální startovní stránka v prohlížeči

Stránku si taky můžete rozdělit do několika tematických záložek (třeba Zábava, Zprávy, Sport, Blogy, IT..., záleží na vás) a mít tak pohromadě přehledně utříděné oblíbené zdroje informací. Více zde.

Úprava položky

Vyjádřete se — blogujte!

Pokud máte na srdci něco, co byste chtěli světu říct, můžete v rámci Windows Live ID rovněž blogovat, vést si svůj internetový deníček.

Správa deníčku je trošku jiná než u oblíbených českých blogovacích portálů, nicméně po chvilce se ji člověk ihned naučí. K dispozici je spousta témat vzhledu, možnosti přidání rozličných modulů (třeba RSS zpráv z jiných serverů), rychlá a přehledná volba rozložení stránky, nechybí možnost komentářů článků, kniha návštěv, fotogalerie aj.

Taktéž můžete rozhodnout, kdo k vašemu deníčku bude mít přístup — pokud nechcete, aby byl veřejný, můžete jej vést jen pro ty, kdo jsou ve vašem seznamu přátel a ve Windows Live Messengeru. Můžete si tedy vytvořit skupinu v rámci společnosti nebo jen kolektiv autorů, kteří budou v čas informováni o důležitých událostech.

Více zde.

Slovo závěrem

Je tak trochu brzy dělat závěry ohledně služeb Windows Live. Služby Windows Live, o kterých se zde ani nepíše, jsou ještě v testovacích verzích. Každopádně přes některé nedostatky, jimiž výše zmíněné služby trpí, se snaha Microsoftu o kompletní balíček služeb tohoto rázu cení. Ačkoliv ještě chybí jakási spojovací a hlavně přehledná stránka všech služeb (hodila by se přímo na stránku Live.com), přístup k Hotmailu (a upozornění na příchozí zprávy) a blogu je možný rovnou z programu Windows Live Messenger.

11. 5. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...