Úvod > Články > Štvou vás reklamy v ICQ? Přejděte na QIP!

Štvou vás reklamy v ICQ? Přejděte na QIP!

Oficiální klient vyvíjený společností AOL a u nás distribuovaný portálem Atlas je přeplněný reklamou a spoustou funkcí. Potřebujete-li pouze komunikovat bez zbytečností, jistě vás osloví alternativní klient QIP, který jsme si dnes vzali pod drobnohled.

Protokol ICQ je dnes v ČR jedním z nejpoužívanějších způsobů on-line komunikace. Důvody, proč je to právě ICQ, bychom našli v historii vývoje internetu v zemích českých. Projekty gigantických portálů, jako je Yahoo, na české uživatele neměly takový vliv a nezávislý produkt izraelské firmy Mirabilis tak u mnohých zvítězil. Sám jsem stál u zrodu návodů a překladů na serveru www.icq.cz, který v letech 1998 – 2000 sdružoval valnou část českých uživatelů. Dnes nefunguje ani tento server a ICQ již hezkou řádku let vlastní americká společnost AOL.

ICQ dnešní doby

Před nedávnem jsem se v tomto článku na DSL zmínil o nové verzi ICQ 6, která pomalu zaplavuje uživatelské počítače. Prozatím není v české verzi, ale to je otázka týdnů a bude distribuováno i v rámci portálu Atlas. Dnešní ICQ je doslova plné reklamy, bannerů a reklam vkládaných do komunikačních oken při konverzaci. Nárůst reklamy je možné na ICQ pozorovat již od verze 2003, předchozí verze neobsahovaly reklamu téměř žádnou. Na druhou stranu musím vývojáře ICQ pochválit za „blbůstky“ v podobě on-line her, ksichtíků, přáníček a dalších zpestření.

Proč klasické ICQ ano

Mnoho z vás mi bude oponovat, že klasické ICQ má oproti jiným klientům řadu výhod a já nemohu než souhlasit. Například již zmíněné možnosti změny vlastního ksichtíku, vkládání fotografií, on-line hry, které byly přeneseny na naše desktopy i v off-line verzích apod. V nové verzi 6 se k tomuto pak přidává práce na záložkách, možnost bezproblémového VoIP spojení a videohovoru atd. Ke kladům lze přičíst také stabilitu spojení, která je dle mých zkušeností o něco lepší než u alternativních klientů – pokud začne alternativní klient vypadávat a ztrácet spojení, pak sáhnu po ICQ 6, a to většinou funguje bez komplikací.

Proč sáhnout po jiném produktu

Je zde ale také řada nevýhod. Začněme u nároků na paměť a na počtu přenášených dat. Nová verze ICQ 6 je schopna vyalokovat i přes 100 MB operační paměti, což je na takovéhoto „kecálka“ obrovská suma. Dále, pokud fungujete v práci přes sledovanou proxy, pak je nevýhodou, že standardní ICQ značně navyšuje počet přenesených dat o reklamu a další součásti aplikace. Reklama je kapitola sama pro sebe. Někomu nevadí, jiný ji nesnese. Patřím spíše do druhého segmentu uživatelů, takže mi je reklama v ICQ obsažená velmi na obtíž. Navíc nevyužiji ani zdaleka multimediální funkce jako on-line hry, postačuje mi běžná textová komunikace, přenos souborů a nastavení viditelnosti. Pokud jste stejného ražení, určitě vyzkoušejte některého alternativního klienta. Dalším problémem oficiálního ICQ klienta je velmi chabá ochrana proti spamu a šíření virů a nebezpečných odkazů.

QIP je kladivo na reklamu

Aplikace QIP se stává velmi oblíbenou zejména díky totální absenci reklamy. Design a rozvržení ovládacích prvků je téměř shodný se starými verzemi ICQ. Aplikace je vyvíjena v Rusku a její domovskou stránku naleznete zde. Stáhnout si ji můžete mimo jiné také na různých download serverech. Kromě reklamy válcuje standardní ICQ také v jiných oblastech. Práce na záložkách je samozřejmostí, navíc lze záložky zavírat pouhým kliknutím kolečkem myši – není potřeba trefovat malý křížek v roku záložky. Dále obsahuje obrovké množství emotikonů (smajlíků), dokáže přenášet soubory, umožňuje šifrovat zasílané zprávy, možnost snadného přechodu na vyšší verzi bez nutnosti reinstalace QIP a má minimální nároky na výkon PC a na počet přenesených dat. Vyzdvihnout musím také antispamovou ochranu – není dokonalá, ale oproti jiným alternativním klientům a také proti oficiální ICQ aplikaci poskytuje vynikající ochranu před imaginárními uživateli šířícími viry a zavádějící odkazy.

Zastavme se chvíli u nastavení viditelnosti a u rozšířených možností aplikace. Viditelnost či neviditelnost má v QIP mnoho podob. Základem jsou standardní statusové režimy jako On-line, Off-line, V práci, Doma, Na obědě apod. Každý z těchto režimů lze pak rozšířit o speciální emotikon s textem. Toto umí i klasické ICQ, ale QIP nastavíte rychleji a máte na výběr více emotikonů. Viditelnost lze nastavit v těchto krocích: Viditelný pro všechny, Viditelný pro seznam „Viditelný“, Viditelný pro všechny mimo seznam „Neviditelný“, Viditelný pouze pro seznam mých kontaktů a Neviditelný pro všechny.

Další možností QIP je možnost zjistit, že vám některá z osob píše, ještě před tím, než se tak stane. Jakmile dotyčný otevře okno pro komunikaci s vaší osobou, QIP zobrazí informační „bublinku“ s oznámením, že vám tento člověk právě píše zprávu. Nelze zapomenout na další velmi užitečnou funkci, kterou je možnost vymazání sama sebe ze seznamu kontaktů jiného uživatele. Snadno se tak smažete ze seznamu kolegy, ať již v žertu nebo odůvodněně. Při testování nám toto mazání nefungovala jen v případě, že měla protistrana Mirandu.

Jak začít

Prvním krokem bude určitě stažení aplikace z domovských stránek nebo na některém z download serverů. Na těchto serverech máte k dispozici také českou lokalizaci, pokud stahujete QIP na oficiálních stránkách, pak si českou lokalizaci stáhněte zde. Na uvedeném webu jsou také diskusní fóra, pluginy, skiny, zvuky a další užitečné doplňky. Instalace QIP je velice snadná, má jen několik málo kroků a na jejím konci můžete přímo spustit aplikaci samotnou. Pokud nejste zaregistrováni na ICQ, pak projdete základní registrací. V opačném případě vyplníte UIN a heslo, případně nastavení proxy, je-li potřeba. Další ovládání je velmi snadné a pochopíte jej brzo. Doporučuji provést také nastavení chování aplikace, reakce na události apod.

Závěrem

Samozřejmě existují i jiní alternativní klienti ICQ, například Miranda, Jabber apod. QIP ale nabízí původně jednoduché rozhraní ICQ s exkluzivním nastavením viditelnosti a režimů ignorace. Navíc v sobě integruje všechny potřebné funkce ICQ (antispam a antiflood, přenos souborů apod.) V následujících týdnech až měsících by mělo být představeno QIP Infium, jakožto zcela nová verze QIP, která by měla umět ovládat i další protokoly, kromě původního ICQ. Tvůrci již uvolnili obrázky k nahlédnutí – [obrázek1] - [obrázek2] - [obrázek3].

15. 5. 2007

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...