Úvod > Články > U:fon ― nadšení vystřídaly rozpaky

U:fon ― nadšení vystřídaly rozpaky

Čtvrtý mobilní operátor vstoupil na trh už nyní. Konečně se vrhlo světlo na tajnosti ohledně rychlého a cenově dostupného internetu. Co tedy U:fon nabízí? Nejde o omyl desetiletí? Mnozí si to pravděpodobně myslí…

Ačkoliv se hovořilo o tom, že U:fon své služby začne nabízet až od letošního léta, překvapil a na trh vstoupil už před dvěma dny. Všechny zainteresované lidi tímto mile překvapil. Ale tím výčet milých překvapení asi končí; ovšem popořadě.

Společnost MobilKom se svou značkou U:fon způsobovala v médiích a mezi uživateli pěkný poprask. Znenadání se totiž začalo hovořit o čtvrtém mobilním operátorovi, který se zaměří především na rychlá a cenově příjemná internetová připojení. A jeho plány pokrýt celou republiku do konce roku zněly taky povzbudivě. Všichni doufali, že jeho služby pohnou i s cenami a nabídkami konkurenčních společností. Jak to tak vypadá, všechny tyto zprávy byly spíše zbožným přáním nežli odrazem skutečných možností MobilKomu. Jako by pondělní kolaps webových stránek U:fonu, v den oficiálního vstupu na trh, měl být předzvěstí ne zas až tak růžové budoucnosti na poli mobilního internetu od tohoto poskytovatele.

Dva druhy připojení

U:fon koncovému zákazníkovi nabízí dva typy mobilního internetu ― U:fonův internet za 237 Kč s DPH a U:fonův fofr internet za 594 Kč s DPH.

Specifikace prvního typu je následující. Symetrická (to je oběma směry stejná) rychlost 153 kbit/s. Reálná hodnota se ovšem podle slov společnosti MobilKom bude pohybovat v rozmezí 20-60 kbit/s.

Druhé připojení využívá celý potenciál sítě CDMA2000 1xEV-DO, Revize A a honosí se rychlostí 3,1 Mbit/s (download) a 1,8 Mbit/s (upload). Reálná rychlost se samozřejmě bude odvíjet od intenzity signálu a vytíženosti sítě, ale MobilKom ji uvádí v rozmezí 400-700 kbit/s.

Neomezené vyřvávání (ne)omezenosti

Tohle je sice téma pro Petra Čtvrtníčka, ten by vám o tom jistě povykládal lépe, ale my nemůžeme opomenout jednu zásadní skutečnost. Třebaže ve specifikacích obou nabídek nechybí slovíčko "neomezeně", je o to nešťastnější, že je uvedeno ve spojení s "Data⁄Internet", takže Data/Internet: neomezeně.

Jediné, co ve skutečnost neomezené je, je čas, který člověk na internetu může strávit, ale to spíše jen ve stavu připojen, ne však ve stavu aktivním. Proč? Protože obě nabídky připojení k internetu mají FUP ― ano, datové omezení (Neomezený internet s datovým omezením… Přitom by stačilo dodat slůvko "Časově neomezený“) A jeho hodnota vzbudila mezi mnohými lidmi opravdu vlnu nevole, posměšků a upřímného údivu. Pro U:fonův internet činí 1 GB, pro U:fonův fofr internet 2 GB. Leckdo z těchto hodnot může dostat záchvat nostalgie v návaznosti na dobu, kdy se po kapsách nosily kapacitně dostačující a daty překypující diskety a webové stránky byly pouze zhola textovými html soubory.

Po překročení limitu 2 GB rychlost připojení klesne na 128 kbit/s, u připojení s jednogigabajtovým limitem dokonce na 12 kbit/s (sic!). A co víc, pokud poskytovatel zjistí, že uživatel internetové připojení používá na p2p sítě apod., rychlost klesne okamžitě, bez ohledu na datový objem již přenesených dat.

Na jednu stranu je zavedení FUP ovšem pochopitelné. Určitě by žádný ze zákazníků nebyl příliš rád, kdyby rychlost jeho připojení byla mnohem menší, než čekal, jen kvůli tomu, že v jeho okolí existují ti, kdo si chtějí zazálohovat obsah internetu. Je to samozřejmě námět na horlivou debatu, zda v roce 2007 může někdo mít zájem na připojení takto omezeného neomezeného internetu, protože ta čísla jsou opravdu malá. Jak to tak vypadá, připojení tohoto typu je spíše určeno těm, kdo doma sedí na rychlé a neomezené či méně omezené lince, ale do terénu internet potřebují také. Pak nějaký jeden nebo dva gigabajty dat jsou opravdu dostačující, pokud na cestách potřebujete vyřizovat poštu, domluvit se přes instantní messengery, přečíst zprávy a odeslat projektové materiály. Nebo by to snad bylo možné, kdyby modem nebyl jako telefonní budka.

Modemy

Modemy jsou opravdu kapitolou samou pro sebe. Zatímco pro rychlejší variantu připojení je k dispozici USB klíčenka, CDMA modem ADU-510L od výrobce AnyData, pro pomalejší variantu připojení (která by naopak měla být spíše internetem na cesty) je určen modem Axesstel PX310L, což je vlastně stolní bezdrátový telefon. Těžko si pak představit, že by jej někdo vytáhnul ve vlaku na manažersky frekventované lince Praha - Ostrava. Logika tohoto modemu, který je vlastně telefonem, ze kterého nemůžete telefonovat, zůstává neznámá.

Nutno poznamenat, že smlouva na poskytování služeb je vázána na dobu 24 měsíců. Předčasné odstoupení od smlouvy je zpoplatněno částkou 3570 Kč (s DPH) a změna tarifu z vyššího na nižší částkou 1785 Kč.

Český sen II?

Když si člověk v hlavě srovná to, co se prohlašovalo dříve, s tím, jaká je realita, nemůže se ubránit podezření, zda nejde o volné pokračování Českého snu. Očividně ale není. „Datově-silně-omezený“neomezený „ne-zas-až-tak rychlý“ internet s ještě minimálním pokrytím není tím, co by mohlo ohrozit pozice ostatních operátorů či u lidí vyvolat masový zájem. A není to ani ten U:fon, o kterém se poslední dobou tak psalo. Ale USB modemy prý už nejsou…

Nezbývá než pozorovat, jak se U:fon bude na trhu vyvíjet, jak moc ovlivní postup ostatních operátorů a jak v průběhu času rozšíří a vylepší své nabídky. Budeme mu držet palce.

Pro další informace i ohledně hlasových služeb navštivte stránky U:fona.

16. 5. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.