Úvod > Články > Čas pro GNU/Linux přichází

Čas pro GNU/Linux přichází

Do poměrně tichých vod v oblasti operačních systémů padlo nedávno několik kamínků, které zčeřily hladinu. Pojďme si situaci trochu přiblížit ...

Hned několik zpráv za poslední čtvrtrok přišlo ze světa otevřeného softwaru, a většina z nich je velmi pozitivní pro (současné i budoucí) uživatele systému GNU/Linux. Pojďme se nejprve podívat na jejich přehled.

Dell a Linux

Tou nejdůležitější zprávou je patrně skutečnost, že výrobce (převážně) notebooků Dell hodlá na své počítače začít předinstalovávat linuxový operační systém. Mluvilo se o tom v kuloárech již koncem letošního února, když se zpráva dostávala do širšího povědomí, začátkem března všem zainteresovaným nadšencům dal Dell studenou sprchu zprávou, že to "nepůjde tak rychle."

Nicméně nejspíše v reakci na masový rozruch, který původní zpráva přinesla, Dell za necelý měsíc změnil názor, a již koncem března přišlo oficiální vyjádření, že Linux na počítačích Dell přece jen bude. Poté následovala některá zpřesnění, to nejdůležitější ohledně zvolené linuxové distribuce. Favoritem bylo od počátku Ubuntu, nicméně oficiální vyjádření přišlo až v květnu. Dell se také rozhodl zahájit spolupráci s firmou Canonical (která spravuje Ubuntu distribuci), aby integrace Linuxu a hardware počítače byla naprosto bezproblémová.

Ovladače grafických karet

Čerstvou a velmi potěšující zprávou je nový oficiální postoj společnosti AMD, která od října loňského roku vlastní společnost ATI Technologies. AMD oznámila že hodlá změnit svůj postoj ke komunitě. Konkrétním krokem má být uvolnění otevřených ovladačů pro své grafické karty. Ač se to pro nezasvěceného může zdát jako nic neříkající zpráva, její dopad je obrovský...

Chronický problém Linuxu a grafických ovladačů je znám dlouho. Společnosti, které grafické karty vyvíjejí, dodávají jejich ovladače (téměř bez výjimky) pouze pod Windows. To přináší řadu těžkostí, především na poli 3D grafiky. Výjimku tvoří v tomto ohledu společnost nVidia, která vydává své ovladače pod Linux, nikoliv však v otevřené formě, ale ve formě binárních balíků (nicméně i tato skutečnost pomáhá této společnosti v tom, že někteří podnikoví správci HW dávají kartám společnosti nVidia přednost, a to nejen pro linuxové desktopy). Vývoj vlastních ovladačů bez znalosti specifikace HW je značně náročná záležitost, nicméně problém už je tak vážný, že došlo i na to (bližší informace, o projektu nouveau zde).

Díky výše uvedené zprávě se nyní však zdá, že by problém mohl být vyřešen tím nejlepším způsobem: uvolněním příslušných ovladačů přímo od výrobce. Na tuto zprávu zareagoval ihned Intel, který oznámil o vydání svých open source ovladačů pro grafické chipsety 965GM Express. Paradoxně je nyní míček na straně hřiště společnosti nVidia, která se díky těmto změnám může propadnout z prvního místa popularity v komunitě hodně hluboko.

Resumé

Obě tyto velké změny (plus několik menších, na které zde není prostor) znamenají jediné: velké společnosti začínají nejen brát v úvahu open source software (OSS), ale pomalu začínají soupeřit o své postavení v rámci tohoto světa. Např. v otázce výše uvedených grafických karet nyní záleží na tom, jestli nVidia pocítí ohrožení ze strany svých konkurentů, a ovladače uvolní rovněž. Byl by to bezesporu jasný signál toho, jak moc začíná těmto společnostem záležet na podpoře komunity.

Impérium vrací úder

Proti tomuto vývoji samozřejmě nejvíce brojí sám Microsoft. Ten již dlouho bere OSS vážně a a vymýšlí taktiku boje proti němu. Zaútočil nedávno a velmi ostře. Ústy svého ředitele, Steve Ballmera, prohlásil, že OSS porušuje softwarové patenty Microsoftu, a ten bude chtít peníze od všech koncových uživatelů Linuxu. Po vydání této zprávy se zvedla vlna odporu, která přešla do otevřeného dopisu Ballmerovi. Celá akce se jmenuje Show Us The Code (ukažte nám ten kód), a naráží na to, že Microsoft sice proklamuje, že jeho patenty jsou porušovány, ale ani slůvkem se nezmínil o tom, které to jsou, a který kód je porušuje. To je samozřejmě strategie Microsoftu, jak se stalo v minulosti, vznikly-li by pochyby o porušení licence nějakou částí např. linuxového jádra, během několika hodin by příslušné části byly přepsány.

Součástí dopisu Show Us The Code (který byl zveřejněn koncem února 2007) byla i podmínka, že pokud do prvního května Microsoft neukáže, které patenty který kód porušuje, budou slova Steve Ballmera prohlášena za lež, a nikdo se jimi už nebude seriózně zajímat. Přestože termín již vypršel, ze strany Microsoftu žádná adresná odpověď nepřišla, celá záležitost byla tedy prohlášena za zastrašování současných i budoucích uživatelů.

18. 5. 2007

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.