Úvod > Články > Nový software si vás najde, identifikuje a zjistí všechny osobní údaje

Nový software si vás najde, identifikuje a zjistí všechny osobní údaje

Anonymita na internetu padá. Nebo by mohla. Společnost Microsoft totiž údajně pracuje na softwaru, který vytvoří váš profil, zjistí vaše jméno, věk, pohlaví, vaší zeměpisnou polohu ― a to vše na základě vašeho pohybu na internetu. O co přesně jde?

Pokud si myslíte, že jste na internetu anonymní, mýlíte se. Vystopovat vás přes IP adresu je snadné. Ale i přesto tak trochu anonymní jste ― pokud si někdo v závažných případech nevyžádá od vašeho poskytovatele příslušné údaje, vaše identita zůstane skryta. Můžete tak lhát, co se týče osobních údajů při registracích rozličných služeb, můžete anonymně přispívat do internetových diskusních fór, můžete dle libosti nadávat, stahovat software, hudbu a filmy. A vlastně můžete dělat vše, co jen si zamanete. A pořád máte pocit, že jste nedostižitelní. Do určité míry je tohle pravda, ale jak jsme vás informovali v článku „Nestahujte hudbu, můžete jít sedět — oko Velkého bratra vás hlídá“, i u nás údajně existuje software, který je schopen monitorovat pohyb dat na p2p sítích a dotyční „hlídači“ ve spolupráci s policií si od vašeho poskytovatele internetového připojení mohou vyžádat osobní údaje a vy budete nést právní zodpovědnost.

Takovéto Orwellovo OKO dostává však další dimenzi. Nemusíte ani nijak porušovat autorské zákony, ale přesto budete na mušce a můžete být kdykoliv vystopováni. Ale nejen na základě IP adresy, která toho o vás sama moc neřekne. Připravovaný software od společnosti Microsoft o vás prozradí daleko více. Nejenže uhodne vaše celé jméno, ale i určí, kolik je vám let, jste-li muž/žena, kde bydlíte nebo odkud se nejčastěji připojujete.

Zatímco čínská vláda změnila své rozhodnutí o vymýcení anonymity blogařů v Číně, čínští experti pracující pro Microsoft dělají pravý opak. Čínská vláda totiž původně chtěla zcela zakázat anonymní blogy a usilovala o to, aby jejich autoři nevystupovali pod přezdívkami, nýbrž pod celými pravými jmény. Šlo o to, že v Číně, jejíž internetový obsah je cenzurován, vzniká čím dál více internetových deníčků, v nichž jejich autoři píší nepříliš lichotivé články na adresu čínské vlády a jejího vztahu k otázkám základních lidských práv. Od tohoto záměru bylo ke štěstí blogerů upuštěno. Přesto však čínští odborníci pod značkou Microsoftu vyvíjejí software, který i takové blogery lehce odhalí.

Nový software má například analyzovat historii ve webových prohlížečích ― na základě historie navštívených webových stránek lze pak určit výše zmíněné informace. Vývojáři se opírají o nedávné studie, které se zabývaly vztahem mezi stránkami, které lidé navštěvují, a osobními charakteristikami internetových uživatelů. Na konferenci World Wide Web 2007 v Kanadě o tom hovořil Jian Hu se svými kolegy z vývojářské laboratoře Microsoftu v Pekingu. Kupříkladu studie říká, že 74 procent žen hledá informace o zdraví a o různých medicínských záležitostech, kdežto stejná témata zajímají jen 58 procent mužů. Dále třeba stránky se zaměřením na náboženství navštěvuje 34 procent žen, zatímco náboženské otázky zajímají jen 25 procent mužů.

Třebaže se na první pohled zdá, že z těchto statistických čísel toho příliš vyčíst nejde, s kompletním souborem dat sestávajícím z nepřeberného množství rozličných údajů to podle vývojářů možné je. Lze totiž i stopovat, jaká jména na různých webových stránkách používáte, a podle jejich obsahu lze usoudit, zda jde o jméno pravé, nebo jen přezdívku. Čínští vývojáři se zatím dostali do stádia, kdy se současnou verzí stopovacího programu dokážou vyčíslit pravděpodobnost věku a pohlaví. Ale jak tým vývojářů tvrdí, schopnost nového programu určit další údaje je pouze otázkou času. Stejně tak nově vyvíjený software prý dokáže zjistit, zda zadávané údaje do formulářů na webových stránkách jsou falešné, či nikoli. K jeho dalším schopnostem bude patřit i určení vašeho povolání a úroveň kvalifikovanosti. Člen vývojářského týmu Hua-Jun Zeng hovoří o tom, že jako vstup pro nový program bude sloužit spousta různých zdrojů včetně nového typu cookies a jejich analytického programu, který bude podrobněji zaznamenávat pohyb uživatelů po internetových zákoutích.

Samozřejmě že se plán takového doslova špionážního programu setkal s negativními ohlasy. Lze předpokládat, že nasazení takového systému po celém světě by se Microsoftu nepodařilo a přineslo by mu to jen obrovské potíže. Tento internetový špión by v žádné demokratické zemi snad ani nemohl být něčím legálním.

To si myslí i odborník na počítačovou bezpečnost Ross Anderson z univerzity v Cambridgi. Podle něj jde opravdu o nelegální počin. „Kdyby software, jako je tento, byl nasazen celosvětově, byla by to zkáza. Pokud by Microsoft vydal software, který dokáže obejít bezpečnostní systémy, jichž využívají internetoví uživatelé k ochraně svého soukromí, dost pravděpodobně by se dopustil porušení bezpečnostních protokolů, které souvisejí s mnoha zákony v řadě zemí světa,“ říká.

Je tedy dost pravděpodobné, že Microsoft o zavedení takovéhoto stopovacího softwaru v celosvětovém měřítku nebude usilovat. Bylo by to vcelku nepředstavitelné a redmondská společnost by si tím tak akorát vykopala hrob. Na druhou stranu si lze představit, že nový program by mohl být nasazen tam, kde obyčejní lidé mají práv jen pramálo. Některé čtenáře tak napadne rovnou sama Čína, jejíž experti na vývoji tohoto programu pracují, byť pod značkou Microsoftu. Zatím jde sice o čiré spekulace, ale ukáže čas.

30. 5. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.