Úvod > Články > Pluginy do QIP: Nalaďte svého klienta

Pluginy do QIP: Nalaďte svého klienta

Pro komunikaci na internetu je Instant Messanging stále populárnější, zejména pak protokol ICQ. Pokud využíváte alternativní klienty, můžete jejich schopnosti a funkčnost značně rozšířit. Dnes se zaměříme na zásuvné moduly do aplikace QIP.

minulém článku jsme se pozastavili nad rozdíly mezi standardním klientem ICQ a alternativním QIP. Článek nabídl pohled na parametry obou aplikací a poradil, jak s QIP začít. QIP je zkrátka perfektní alternativní klient, který vás neobtěžuje tunami reklam a zbytečnými funkcemi. Stejně jako jiní alternativní klienti (např. Miranda), i QIP lze pohodlně rozšířit o nové funkce pomocí zásuvných modulů. Zásuvné moduly jsou jakési skripty či miniaplikace, které doplňují či rozšiřují funkce aplikace. Se zásuvnými moduly se setkáváme nejčastěji u internetových prohlížečů nebo různých aplikačních rozhraní.

Kde najít zásuvné moduly

Základním krokem je najít zdroj informací a zásuvných modulů. V případě QIP jde převážně o diskusní fóra s možností downloadu pluginů. Cesta k zásuvným modulům může vést přes hlavní stránku aplikace QIP. Nejlépe je pak zajít do této podkategorie, kde jsou tzv. Extras pohromadě. Dále již stačí jen procházet download kategorie, stahovat a instalovat (viz dále). Některé z vás ale tyto stránky nenadchnou – jednak jsou v anglické lokalizaci a jednak neposkytují zdaleka vše, co lze pro QIP sehnat. Rádi vás proto odkážeme na české diskusní fórum o QIP. Zde naleznete jak mnoho dalších zásuvných modulů, tak komentáře, názory a doporučení v českém jazyce.

Druhy zásuvných modulů

Pro úplnost bychom chtěli zdůraznit, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými druhy zásuvných modulů. Podle této kategorizace jsou moduly dostupné na většině webech.

Skiny – Neboli úpravy vzhledu vašeho IM klienta. Snadno si tak změníte během několika vteřin vzhled aplikace na zajímavější nebo lépe ovladatelnou variantu.

Jazyky – Jazykové balíky asi není nutné představovat. Jedná se o lokalizaci aplikace do určitých jazyků.

Konvertory – Tyto miniaplikace dokážou převádět data mezi QIP a jinými klienty ICQ. Typicky se takto převádí historie komunikace jednotlivých kontaktů.

Správce kontaktů – Tyto doplňkové aplikace umí uspořádat váš seznam kontaktů, protřídit nepotřebné apod.

Smajlíky – Aneb sady emotikonů (ksichtíků) pro váš IM klient. K dispozici je spousta sad ikon a obrázků.

Zvuky – Zvukové packy jsou mezi uživateli velmi oblíbené. Snadno tak naladíte zvuky vašeho QIP do nějakého stylu nebo do určitého tématu.

Protokoly – Do QIP lze integrovat i jiné komunikační protokoly. V budoucnu bude podpora těchto dalších komunikačních protokolů součástí standardní instalace QIP. Na to si ale ještě počkáme.

Jak stahovat, instalovat a používat

Pokud se podíváte na české diskusní fórum na adresu http://qipim.cz/, pak na hlavní straně vidíte přehled základních kategorií. Řekněme tedy, že se rozhodnete pro změnu vzhledu vašeho QIP klienta. Klikněte tedy na kategorii QIP – Skiny. Přečtěte si pro začátek základní informace o tom kde skiny hledat, jak je stahovat přímo ze základních stránek QIP a pak projděte témata níže. Pro ilustraci jsme vybrali třeba tento Vista Skin, který lépe padne do Windows Vista. Stáhneme instalační soubor zabalený kompresí RAR. Obsah rozbalíme do standardní složky aplikace QIP – typicky pak C:Program FilesQIPSkins. Přímo v aplikaci přejděte do nabídky nastavení aplikace, sekce Skiny a změňte standardní skin na skin Vista. Většina skinů vyžaduje ukončení aplikace QIP a její opětovné spuštění. Podobným způsobem zprovozníte i pluginy a další doplňky.

Přehled některých pluginů

Zde je přehled některých zásuvných modulů, které nám přišly zajímavé a využitelné. Další naleznete na výše uvedených webových adresách a na diskusních fórech.

Import historie z ICQ 5.1 – Velice povedený plugin pro převod historie kontaktů z ICQ verze 5.1 do QIP. Nutno dodat, že v QIP se historie ukládá elegantně do textových souborů, které lze přenášet s sebou třeba na flash disku.

Winamp to QIP – Chcete světu ukázat, jakou skladbu zrovna posloucháte v přehrávači WinAmp? Není nic jednoduššího, než nainstalovat tento zásuvný modul. Nutno dodat, že pro korektní funkčnost je nutné mít u skladeb vyplněny ID3 tagy.

QIP minimalizer – Podobných aplikací je na diskusním fóru povícero. QIP nepodporuje standardně spouštění při startu počítače. Lze sice nastavit QIP jako program spouštěný Po spuštění, ale nelze mu nastavit okamžitou minimalizaci. Tyto aplikace toto řeší. Předpokládá se, že v novějších verzích již bude tato funkce zabudována.

Skin Maker – Program pro vytváření grafických skinů vám umožní snadno udělat skin dle svých předtav.

Závěrem

Aplikace QIP jako taková nemá chybu, snad jen někomu budou chybět funkce, jako jsou rozšířené emotikony či přáníčka a hry, které ale na komunikaci této absence vliv nemá. Díky rozšiřitelnosti pak získává QIP zcela nový rozměr komunikace. Na závěr malá specialita – potřebujete zjistit, zda se určitý kontakt jen neschovává za závojem neviditelnosti? Není nic snazšího, než si to zde ověřit.

1. 6. 2007

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...