CableLabs, která se stará o rozvoj kabelových sítí a certifikaci produktů jako kabelové modemy, včera oznámila schválení použití nahrávací technologie vyvinuté společnostmi Philips a Hewlett-Packard pro šifrování videa MPEG2."/>CableLabs, která se stará o rozvoj kabelových sítí a certifikaci produktů jako kabelové modemy, včera oznámila schválení použití nahrávací technologie vyvinuté společnostmi Philips a Hewlett-Packard pro šifrování videa MPEG2." />
Úvod > Články > CableLabs schválilo použití technologie VCPS

CableLabs schválilo použití technologie VCPS

Organizace CableLabs, která se stará o rozvoj kabelových sítí a certifikaci produktů jako kabelové modemy, včera oznámila schválení použití nahrávací technologie vyvinuté společnostmi Philips a Hewlett-Packard pro šifrování videa MPEG2.

Tento krok má umožnit uživatelům provádět domácí nahrávky některých programů kabelových televizí. Nahrávání bude možné u jednosměrných digitálních zařízení (DCR, Digital Cable Ready) i obousměrných zařízení podle specifikace OpenCable™.

Schválená technologie VCPS (Video Content Protection System) umožňuje nahrávat obsah označený jako určený k jednomu zkopírování na optické disky DVD+R a DVD+RW uzpůsobené pro VCPS. Jedná se o bezpečné nahrávání, které je důležité zejména pro domácí kopírování. Schválení má zajistit udržení vysoké úrovně programů na kabelových sítích, které mohou využívat domácí zákazníci prostřednictvím kabelových koncových zařízení běžně v prodeji.

Na základě licenčních dohod s CableLabs mohou výrobci získat informace potřebné pro vývoj zařízení slučitelných s bezpečnostními moduly CableCARD™ a mohou zahrnout bezpečné technologie výstupu i nahrávání schválené CableLabs. Pro VCPS je ovšem potřebná samostatná licence od Philips.

VCPS

VCPS se původně označovalo jako Vidi a jeho úkolem je chráněné nahrávání videa na DVD+RW systém. Jedná se o inovační technologii pro šifrování video záznamů na DVD+R(W) disky navrženou pro ochranu nahrávání digitálního vysílání. VCPS umožňuje přímé digitální nahrávky obsahu určeného pro jednotlivé kopírování ze satelitních nebo kabelových sítí. Specifikace verze 1.1 je k dispozici na webu http://www.licensing.philips.com/includes/download.php?id=6025&filename=4084.pdf.

VCPS je potřebné pro digitální video přehrávače pro šifrování nahrávek TV programů, které např. v USA nesou označení Broadcast Flag. Šifrování se provádí za účelem ochrany před masovým rozšířením těchto programů na Internetu. Implementace VCPS v zařízeních pro přehrávání a nahrávání DVD+R/+RW není povinná, ale bez podpory VCPS není pak možné na nich přehrávat ani na ně nahrávat TV vysílání určené pro šifrování.

Výrobci optických disků musí umístit potřebné informace pro VCPS do ADIP (Address-in-Pregroove) na prázdné disky, což nevyžaduje ani nové výrobní zařízení ani nezvyšuje výrobní náklady. Optický disk podle VCPS může obsahovat vedle šifrovaného i nešifrované video, které lze přehrát na jakémkoli DVD přehrávači i bez podpory VCPS, zatímco šifrované video již vyžaduje přehrávače s podporou pro VCPS.

Výrobci zařízení pro optické ovladače mohou podporu pro VCPS přidat prostřednictvím firmware. Výrobci nahrávačů a přehrávačů DVD ovšem potřebují přidat do integrovaných obvodů dekódovače MPEG implementaci šifrovacího mechanizmu AES (Advanced Encryption Standard).

Šifrovací technologie

Základem technologie je šifrování sektorů disků s MPEG2 videem (všech sektorů kromě prvních 128 bytů) pomocí 128-bitové šifry AES. Disky obsahují svůj klíč (Disk Key Block) a zařízení také svůj zabudovaný klíč (Device Key). Zařízení používá svůj klíč pro výpočet šifrovacího klíče toku MPEG2 z diskového klíče podle následujícího schématu:


Zdroj: http://www.licensing.philips.com/vcps/documents1024.html

(De)šifrování při implementaci na PC probíhá prakticky stejně jako u samostatného DVD přehrávače. Každá softwarová aplikace používá klíč zařízení pro výpočet šifrovacího klíče a šifrování/dešifrování videa provádí software. Podstatným rozdílem je ale použití autentizačního protokolu pro ověření fyzického optického ovladače, že se nejedná o pouhou softwarovou emulaci. Optický ovladač má pro tyto účely svůj klíč zařízení (Device Key) a softwarová aplikace má vedle svého klíče zařízení ještě aplikační klíč (Application Key Block). Průběh šifrování/dešifrování videa a autentizace naznačuje následující obrázek:


Zdroj: http://www.licensing.philips.com/vcps/documents1024.html

Více informací o Video Content Protection System lze nalézt na adrese http://www.licensing.philips.com/includes/download.php?id=6038&filename=4091.pdf
Více informací o antipirátské politice USA je k dispozici na adrese 
http://hraunfoss.fcc.gov/edocs_public/attachmatch/DOC-240759A1.pdf

26. 11. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...