Úvod > Články > Čtyři užitečné služby od Google

Čtyři užitečné služby od Google

Vyhledávací portál Google nabízí spoustu služeb, ale praxe ukázala, že ne všechny jsou univerzálně využitelné pro široké spektrum uživatelů. Vybrali jsme čtyři základní zajímavé služby portálu Google, které využije drtivá většina surfujících uživatelů.

Google je portál, který nabízí snad všechny myslitelné služby. Díky obrovskému bohatství si může tato firma dovolit velké akvizice (viz YouTube), čímž se trochu mění pozice malých firem na trhu. Možná řada menších firem doufá, že jejich produkt či službu jednou za velké peníze koupí Google. My se ale těmto globalizačním úvahám vyhneme a zkusíme na Google najít to dobré, tedy služby, které jsou univerzálně použitelné, spolehlivé a nabízejí tak trochu více než konkurenti. Největší dík patří manažerům Google za to, že dokáží šikovně skrývat reklamu tak, že skoro není vidět. Ve službách pomineme vyhledávací engine, který je velmi dobrý a obecně používaný.

iGoogle

www.google.cz/ig

Pokud využíváte vyhledávací engine Gooogle jako domovskou stránku, pak má tato služba velmi velký význam. Jde o jakési miniaplikace na hlavní stránku vyhledávače. Ideální je mít také účet na Google či Gmailu. Na hlavní stránku si můžete dát seznam e-mailů s odkazy na psaní nové zprávy či rychlý přechod do složky Doručená pošta. Dále zde můžete dát čtečky různých RSS kanálů. Pak máte přehled titulků vašeho oblíbeného média přímo na obrazovce. Mezi další často užívané miniaplikace patří také počasí, jednoduchá kalkulačka, kurzovní lístek a mnoho dalšího. Pravdou ale zůstává, že služba má význam jen tehdy, pokud máte Google jako domovskou stránku. Pokud tomu tak není, asi ji příliš nevyužijete.

Gmail

www.gmail.com

Tento freemail asi netřeba příliš představovat. Šlo o první gigabajtový bezplatný mail, který spatřil světlo světa. Ještě nedávno byl tento mail určený jen pro vyvolené a nový uživatel se ke službě dostal pouze na základě pozvání již registrovaného uživatele. Dnes se může na domovských stránkách služby zaregistrovat kdokoli. Služba nabízí v současné době úložiště pro elektronickou poštu o kapacitě 2860 MB a tento prostor stále narůstá. Mezi hlavní přednosti patří česká lokalizace, jednoduché ovládání bez reklam, účinná antispamová ochrana, možnost stahovat poštu z jiných poštovních účtů apod. Nevýhody lze pak spatřovat v absenci složek (k rozdělení mailů slouží jen štítky), nemožnost měnit vzhled prostředí a také to, že český překlad pomíjí některé služby. Když jsme společně s editorem DSL hledali nastavení vybírání dalších schránek a stahování mailů na Gmail. V nastavení nebylo o tomto ani zmínky, ale nápověda hovořila jasně – tato volba v nastavení být musí. Volba se v nastavení objevila až po přepnutí služby do angličtiny. Výhodou je, že stahování funguje i po zpětném přepnutí do češtiny. Takovýchto chybek je možná v rozhraní více.

Google Calendar

www.google.com/calendar

Organizace času je pro mnoho z nás nutností nebo alespoň nutným zlem. Kalendář není lokalizován do češtiny, ale díky značné podobnosti s MS Outlook je ovládání skutečně snadné. Klasické zobrazení týdne lze přepnout na zobrazení denní, měsíční, následujících čtyř dnů nebo soupis událostí označený jako Agenda. Vlevo je pak celoměsíční přehled. Kalendářů můžete mít i více (služební, soukromý apod.). Událost přidáte buď pomocí odkazu Create Event nebo pomocí jednoduchého tažení myší nad požadovaným termínem. U události lze vyplnit spoustu detailů – když kupříkladu zadáte adresu u schůzky, můžete si zobrazit později toto místo na mapě (pomocí Google Maps). Největší předností této aplikace je možnost nechat si zasílat upozornění na událost na mobil a to zcela zdarma. Jednoduše autorizujete svoje mobilní číslo pomocí zaslaného kódu a pak už vám bude zasíláno upozornění ve stanoveném intervalu před schůzkou (pro každou schůzku lze tento interval volit samostatně). Kalendář lze také sdílet s dalšími uživateli.

Google Docs & Spreadsheets

http://docs.google.com

O této aplikaci jsme již na DSL psali. Jde o jednoduchou ale užitečnou on-line kancelář, která dokáže pracovat stejně účinně jako lokální MS Office nebo OpenOffice. Jde vlastně o on-line kancelář, konkrétně o editor dokumentů a tabulek. Nechybí ani vlastní úložiště, kde lze dokumenty obého typu uchovávat. K dispozici je samozřejmě možnost nahrávat soubory mnoha typů (plaintext, html, word, openOffice, rtf) a také je exportovat (formáty stejné jako u importu, navíc do PDF). K dispozici je tedy dále kontrola pravopisu v češtině včetně návrhu oprav slov, verzování dokumentu atd. Největší výhodou celé služby je možnost pracovat na jednom dokumentu ve více lidech a sdílet jej mezi sebou. Editory podporují běžné klávesové zkratky a jejich prostředí jako by z oka vypadlo aplikacím MS Word a Excel.

Závěrem

Google nabízí spoustu služeb, například velmi podařené mapy, nebo satelitní pohled na zeměkouli či správce obrázků. Novinkou je např. v aplikaci Google Earth vyhledávání v názvech ulic českých měst! Všechny služy mají velký přínos, ale tyto čtyři mi přišly jako nejvyužitelnější široké veřejnosti. Jen si je nutné dát pozor na český překlad – jak jsme se přesvědčili – není zdaleka ideální.

6. 6. 2007

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.