Úvod > Články > Něco málo paragrafů

Něco málo paragrafů

Americká vláda opět přemýšlí, jestli a jak zdanit internet, zatímco jistý Sam Peterson byl potrestán za to, že kradl signál sedíc v zaparkovaném autě u kavárny s hotspotem zdarma.

Daň z internetu

Američtí zákonodárci se zase rozhodují o tom, jestli by se ve Spojených státech měl zdanit internet, od přístupu až po obchodování nebo dokonce i e-mail. Čas mají do konce října, potom dosavadní zákon přestane platit.

Současný zákon, pocházející původně z roku 1998 a od té doby několikrát obnovený, zakazuje danit přístup k internetu. Řada politiků se vyslovuje o tom, že by se tento zákon měl nejen prodloužit, ale dokonce uzákonit jako trvalý. Podle těchto hlasů je internet něčím mezi obchodním střediskem a knihovnou, a přístup k nim daněný také není. Celkem nepřekvapí, že internetoví poskytovatelé lobují o stejný zákon.

Podobné snahy zde již několikrát byly, ale jednotlivé státy urputně bojují proti trvalému zákonu, neboť se snaží získat přístup k dalším daním a tak k možnostem naplnit notoricky prázdné státní kasy. Navíc tvrdí, že podobný zákon měl význam v době, kdy internet a jeho obchodování bylo v počátcích a finanční podporu potřebovalo, což již dnes není pravda. Zastánci nových daní navrhli hned tři verze zákona, podle jedné by vznikla nová rovná daň na všechno koupené on-line, podle druhé by se navíc danil rychlý přístup k internetu, nová daň by byla určena podle rychlosti připojení.

Vedle tohoto boje probíhá i boj o zdanění internetového prodeje. Každá prodaná věc je v současné době ve Spojených státech daněná prodejní daní, která je v každém státě jiná. Věci prodané prostřednictvím internetu jsou ale daněné jen v těch státech, kde je firma fyzicky přítomná, ať už se jedná o kanceláře, sklady nebo distribuční střediska.

Americká veřejnost pochopitelně není z představy nových daní nijak nadšená a bombarduje Kongres i Senát záplavou dopisů a e-mailů. Řada lidí navíc připomíná, že velkou součástí rozvoje a úspěchu internetu bylo to, že do něj vláda nestrkala prsty.

Krást signál se nemá 

Nedávno se o tom přesvědčil Sam Peterson z Michiganu. Pravidelně přijel autem před kavárnu Re-Union Street Cafe, zaparkoval a na počítači si přečetl e-maily. Využíval k tomu známé skutečnosti, že v kavárně je hotspot.

Po čase si toho všiml policejní šéf Anderw Milanowski a přišel si s Petersonem k autu popovídat. Viděl, že se připojuje k Wi-Fi, pokutu mu nedal, ale šel zpátky do kanceláře a začal prohledávat zákony. Prý měl pocit, že nějaký zákon je porušen, ale nemohl přijít na to který. Po několika dnech na to přišel – našel málo používaný zákon z roku 1979 o nepovoleném použití počítače.

Tento zákon byl původně připraven pro trestání hackerů, v roce 2000 byl doplněn o ochranu Wi-Fi. Soudce souhlasil a na Petersona byl vydán zatykač, podle kterého mu hrozilo až 5 let vězení a pokuta 10 000 dolarů. Samotný Milanowski přitom nemá pocit, že by Peterson porušil zákon.

Tento pocit nemá ani Nonna Mayová, které kavárna patří, navíc neměla ani ponětí o tom, že by něco podobného bylo nelegální. Diví se i státní žalobce, který podobný případ nikdy neviděl a má pocit, že něco podobného ještě neproběhlo v celém státě. Žaloba připravena není a podle jeho slov jeho kancelář doufala, že k podobnému procesu nikdy nedojde.

Žalobce v okrese Westchester County na to jde zcela opačně. Prohlásil, že si soukromí majitelé připojení mají toto připojení chránit sami, firemním hotspotům pak přikázal, ať se o zabránění nepovoleného připojení postarají sami nebo dostanou pokutu.

Po delším uvažování rozhodl žalobce, že Peterson má bezúhonnou minulost, takže nebude souzen za zločin, ale dostane jen 400 dolarovou pokutu a bude si muset odpracovat 40 hodin veřejně prospěšných prací. Pokud ale prý policie v městě chytí někoho dalšího, trest už bude přísnější.

7. 6. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...