Úvod > Články > WWW tipy: Hudební klipy na webu

WWW tipy: Hudební klipy na webu

Stalo se vám již někdy, že jste v TV zaslechli zajímavou melodii či text, ale píseň doběhla a vy byste se na ni chtěli později podívat v klidu a v pohodlí domácí židle? V dnešním článku si přiblížíme, kde lze na webu sehnat hudební klipy. Při našem pátrání se vyhneme P2P sítím a zaměříme se na oficiální zdroje.

Internet je médium, jehož význam již u mnohých přerostl význam televize a jiných zpravodajsky multimediálních oblastí. Podstatné je, že na internetu naleznete téměř vše, umíte-li hledat. Hudební klipy se na internetu vyskytují v několika formách. Tou nejčastější je bohužel ilegální sdílení dat bez souhlasu majitele autorských práv. Naštěstí, v ČR je zakázáno nabízet takováto data, nikoli je stahovat, ale my se této problematice zcela vyhneme. Dalším příkladem jsou weby velkých hudebních společností a TV stanic orientovaných na vysílání hudebních videoklipů. Ty nabízejí klipy obvykle zdarma. Možností je také navštívit prodejce multimediálního obsahu (většinou filmů), kde si lze videoklip za poplatek pustit. Variantou je také navštívit webové stránky nadšenců či menších kapel, kde lze klipy stahovat, často i pro opakované pouštění v počítači.

Hudební vydavatelství a TV stanice

V této oblasti kraluje Sony BMG Music Entertainment se svou službou MusicBox Video. Jsou zde k dispozici videoklipy vydané tímto vydavatelstvím a je jich skutečně hodně. Řazeny jsou do jednotlivých žánrových kategorií (Pop, Rock, Hip-Hop apod.) Na hlavní straně je výběr z nejoblíbenějších klipů pro jednotlivé kategorie a nemůže chybět ani přehled celkově nejoblíbenějších klipů. Dále lze zobrazit přímo stránku umělce či kapely a vyvolat tak přehled všech klipů pro dané jméno. U některých umělců jsou k dispozici fotografie a další informace. Při pouštění videoklipu se otevře nové okno, ve kterém je zobrazen přehrávač – klip do počítače samozřejmě neuložíte, můžete jej pouze přehrát. Celkově je web přehledný a efektní – příjemně překvapuje kvalita zvuku.

Hudební televize jsou na tom poměrně bídně. Zaměříme se na největší českou a největší svštovou hudební televizi. V ČR jednoznačně kraluje Óčko. Bohužel, na domovských stránkách nenaleznete téměř žádný pokročilý multimediální obsah, o videoklipech ani nemluvě. V této oblasti by se mohli čeští provozovatelé učit u světově proslulé MTV. Zde lze v nabídce Music, Music Video nalézt spoustu videoklipů. Bohužel přehrávání často padá, Internet Explorer má ve verzi 7 s doplňky typu Flash player docela problémy. Naproti tomu německá stanice VIVA poskytuje řadu klipů, které lze bez problému přehrát, ale web nemá anglickou lokalizaci.

Prodejci multimediálního obsahu

Na českém i zahraničním webu funguje řada služeb, které multimediální obsah krytý autorskými právy prodávají uživatelům. Jde o internetové videopůjčovny, několik jich funguje v současnosti i u nás. Podívejme se, jak se tyto služby staví k videoklipům. Základem jsou tři velké služby, společnost O2 provozovala také podobnou službu s názvem StarZone, dnes ale na stránkách služby nabízí svoji TV přes ADSL.

Kinomania – Tato služba jedna z prvních, která na českém internetu vznikla, a není to ani tak dávno. Kinomania existuje v několika podobách, rozdíly jsou v systému plateb za filmy. Z hudební produkce zde nenaleznete téměř vůbec nic, jsou zde dostupné pouze filmové snímky, což je velká škoda. K dispozici jsou v sekci Dokumenty pouze dva záznamy z koncertů, což potvrzuje přísloví, že výjimka potvrzuje pravidlo.

TopFun – Tento portál vznikl později a je hudbou doslova nabitý. Hudbou v audio formátu. Hudebních videí je na portálu jen několik. Každopádně jde o posun vpřed. Těžko říci, zda se vám ale bude chtít kupovat jednu píseň za cenu okolo třiceti korun.

Kinostar – Tento portál je dalším v řadě. Bohužel, neposkytuje hudbu žádnou. Pouze filmy.

Další webové galerie klipů – YouTube rozcestníky

Existují i další způsoby, jak se k videoklipům dostat. Při procházení webu jsme narazili na tyto weby, které videoklipy poskytují. Jak to mají provozovatelé s autorskými právy již necháme na nich a podíváme se na obsah.

Videoklipy.loveme – Velmi hezký a přehledný web se spoustou videoklipů. Základní dělení je na české a zahraniční klipy, dále lze vyhledávat podle interpreta. Zdrojem písní je YouTube, web stránka je jen rozcestníkem.

Diskofil – Další povedený YouTube rozcestník. Obsahově velmi dobrý, lze pouze chválit.

Videoklipy.patasovo – Tento web je posledním v řadě YouTube rozcestníků. Obsahuje více než 350 českých i zahraničních videoklipů.

Závěrem

Jak patrno z předchozího odstavce, místem, kde naleznete skutečně obrovské množství audiovizuálního záznamu a videoklipů je server YouTube. Škoda, že se prozatím nerozmohlo ve větší míře prodávání klipů za rozumné peníze.

8. 6. 2007

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...