Úvod > Články > Soukromý mobilní poskytovatel

Soukromý mobilní poskytovatel

V Čechách to asi snadné nebude, ale ve Spojených státech si tuto laskominku dopřát můžeme. Řada lidí si to vyzkoušela na vlastní kůži. Rodovi Farthigovi trvalo založení vlastní firmy Farthing Mobile jen několik minut a firma funguje, včetně nabídky několika plánů a telefonů. Jen zákazníků je zatím málo, přesně řečeno dva. On a jeho syn.

Celá firmička vznikla zcela bez nákladů, využila totiž služeb firmy Sonopia, která umožňuje jednotlivcům a malým skupinám fungovat jako vlastní poskytovatel. Sonopia ve skutečnosti prodává dál zakoupený čas od Verizon Wireless, nicméně každý člen získá vlastní logo a o Verizon Wireless nebude na mobilu ani slovo.

Od dubna, kdy Sonopia zahájila provoz, vzniklo již přes tisíc malých „sítí“, většinou díky zájmům různých spolků, fandů a samozřejmě i všech sta zaměstnanců začínající společnosti. Některé byly spuštěny neziskovými organizacemi jako je National Wildlife Federation nebo National Park Conservation Association, zbytek jsou rodiny nebo kluby nadšenců jako třeba Aviation History Mobile, Penisula Skate Crew Mobile, Scrable Mobile nebo Film Geek Wireless.

Sonopia má zisk z každého zákazníka, nicméně zájem má především o neziskové organizace, které láká na vrácení určitého procenta. Trik je v tom, že vrácené peníze (3 až 8 procent měsíčního účtu podle počtu členů) se nevrací jednotlivcům, ale společnosti, takže Sonopia sází na dobrý pocit členů, případně na snahu financovat některé akce společnosti.

Firmu Sonopia založil Juha Christensen, který dříve měl vysokou pozici v Microsoftu. Sonopia má možnost tvorby mikroposkytovatelů téměř jako vedlejší činnost, protože v zásadě funguje trochu jako sociální klub, trochu jako MySpace. Každé skupině umožňuje webovou stránku, možnost sdílet informace včetně fotografií a videoklipů. Dokonce si můžeme vybrat, členem se totiž může stát i ten, kdo nemá o mobilní telefony zájem. Těch je ovšem menšina, necelých 30 procent.

Finančně se zatím daří, firma již získala 21 miliónů dolarů jako kapitál, téměř polovinu se podařilo sehnat během minulého týdne. Přesný počet účastníků zatím firma, která má jednu kancelář ve Spojených státech a druhou na Ukrajině, sdělit nehodlá, jenom přiznává, že ve chvíli, kdy počet účastníků překročí 1 000, firma bude zisková.

12. 6. 2007

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...