Úvod > Články > Mobilní internet po ruce

Mobilní internet po ruce

Prodejnost notebooků razantně roste a řada z nás se v této souvislosti poohlíží po vhodném mobilním připojení na Internet. V tomto článku se podíváme, jaké jsou možnosti mobilního připojení, jaké jsou aktuální ceny a co vše k připojení potřebujete.

Na internet se lze připojit z domu, z práce, z internetové kavárny, ze školy nebo mobilně odkudkoli. Poslední varianta je hodně zajímavá zejména pro majitele přenosných počítačů, komunikátorů a dalších „chytrých zařízení“. Prodejnost notebooků roste společně s klesající cenou těchto zařízení a přenosný počítač si často lidé kupují jako náhradu stolního PC. Pokud vám stačí běžné aplikace, textové, tabulkové a podobné editory plus možnost používat internet, může být zakoupení notebooku dobrou investicí. Cestujete-li nebo máte-li málo místa, pak je notebook nevyhnutelnou volbou. S notebookem se lze na internet připojit několika způsoby, v další části článku se na ně podíváme podrobněji.

WiFi je zdarma jen někde

Původním cílem Wi-Fi sítí bylo zajišťovat vzájemné bezdrátové propojení přenosných zařízení a dále jejich připojování na lokalní (např. firemní) sítě LAN. S postupem času však začal být silný potenciál této technologie využíván i k bezdrátovému připojení do sítě Internet v rámci rozsáhlejších lokalit. Pomalé počáteční rozšiřování Wi-Fi technologie bylo prudce akcelerováno její integrací do mobilní platformy Centrino společnosti Intel. Nejen díky ní se tak Wi-Fi stala standardní součástí mobilních počítačů. Wi-Fi se rozšířilo hlavně díky využívání bezlicenčního pásma, což má negativní důsledky ve formě silného zarušení příslušného frekvenčního spektra a dále častých bezpečnostních incidentů. Dnes se na internet přes WiFi připojíte zejména ve velkých městech, kde je rozvoj nejmarkantnější, ale díky zarušení také nejsložitější. Bezplatné sítě naleznete v okolí vysokých škol, kaváren, kin, obchodních center a podobných institucí.

Placené WiFi má obvykle pouze místní dostupnost a nedá se příliš mluvit o mobilním připojení. V poslední době se WiFi rozšiřuje také do míst, kde bychom jej zdaleka nečekali. Příkladem budiž pokrytí některých velkých nemocnic WiFi signálem. Jste-li pak pacienti takovéto nemocnice, máte o zábavu na lůžku postaráno a nejste odstřiženi od sítě. V současnosti poskytuje WiFi internet hned několik nemocnic v různých krajích. Otázkou zůstává, kde najít seznam přípojných míst do WiFi (tzv. hotspotů). Cestujete-li do světa, určitě navštivte web Free-hotspot. Je zde dostupné vyhledávání v různých světových destinacích. Kupříkladu i v Praze zde naleznete 11 míst s bezplatným internetem. Přehledný seznam hotspotů s vyhledáváním poskytuje také portál Lupa. Bezplatné hotspoty v mnoha českých městech pak naleznete v této kategorii.

GSM, GPRS, EDGE, CDMA a podobné mobilní služby

Další variantou, a v ČR velmi často využívanou, jsou služby mobilního internetu od tří velkých českých mobilních operátorů. Každý z nich nabízí trochu jiné služby, takže se na každého z nich zaměříme separovaně.

T-Mobile

Tento operátor poskytuje ve své síti hned několik technologií. Je to klasické a pomalé GPRS, dále rychlejší EDGE a pak zhruba v 90ti českých městech službu Internet 4G, která umožňuje surfovat mobilně rychlostí až 1 Mb/s. Zároveň si lze u operátora zakoupit (i za solidní dotovanou cenu) speciální PCMCIA kartu, která dokáře využít všechny tyto technologie. Tarify se pak liší dle maximální rychlosti, kterou vám internet bude fungovat. Internet 4G Basic má omezení 256 kbps a stojí 379,90 Kč s DPH, vyšší Internet 4G nabízí půl megabit za 665,50 Kč s DPH. Nejvyšší je pak Internet 4G Premium, kde lze surfovat maximální technologickou rychlostí, tedy cca 1 Mbps.

Telefónica O2

Společnost O2 nabízí také různé technologie přístupu na internet. Základem je GPRS s velmi dobrým pokrytím. EDGE je nabízen jen na mizivém procentu území, stejně jako nejmodernější síť třetí generace HSDPA. Z rychlejšího internetu lze pak vybrat CDMA, které má pokrytí velmi dobré. Základní připojení nazvané O2 Internet Mobil 384 pracuje s GPRS/EDGE a případně se sítěmi třetí generace a stojí 653,31 Kč s DPH. Maximální rychlost vyplývá z názvu služby, tedy 384 kbps – je ale jisté, že na většině území bude internet fungovat mnohem pomaleji. Vyšší tarif s přídomkem 512 je založen na CDMA a stojí měsíčně 831,31 Kč s DPH. Za stejnou cenu pořídíte i nejvyšší tarif s přídomkem 1024 zaležený na UTMS. CDMA bez omezení rychlosti je pak dostupné za 1089,81 Kč s DPH. Tarif, který pomíjí technologie a umožňuje tak využít cokoli nese název O2 Internet Kombi 1024 a stojí 1188,81 Kč s DPH měsíčně.

Vodafone

Nejmladší český operátor (pomineme-li U:fona) nabízí technologicky pouze GPRS a EDGE. Tarify jsou postaveny poměrně jednoduše na počtu stažených MB. Základní tarif (do stažených 10 MB) je 238 Kč měsíčně s DPH. Tato cena se pak navyšuje a přesáhne-li datový traffic 70 MB, pak zaplatíte 952 Kč s DPH.

Novinkou je U:fon

U:fon je nejmladší český mobilní operátor a je víceméně hlavně zaměřen na mobilní internet. V jeho nabídce ale naleznete také hlasové tarify. Základem internetové nabídky je tarif U:fonův internet jehož maximální rychlost je v obou směrech 153 kbps a FUP ve výši 1 GB. Cena tarifu činí 236,81 Kč s DPH. Pro připojení slouží poměrně velký telefon/modem v jednom. Vyšší variantou je pak tarif U:fonův fofr internet, který má maximální rychlost 3 Mbps pro stahování a 1,8 Mbps pro odesílání dat s FUP 2 GB. Tento tarif je měsíčně za 593,81 Kč. K připojení slouží elegantní USB modem ve velikosti flash disku. Největším problémem je jistojistě FUP, který je neúměrně malý běžnému využití, po přesažení mezní hodnoty dojde k razantnímu zpomalení služby.

Nutné parametry přenosného počítače

Pokud vás zajímá, co musí váš notebook splňovat pro bezproblémové připojení k internetu, pak je dobré vědět několik základních informací. Konfigurace přenosného počítače není až tak důležitá, je ale jasné, že pokud vám sotva najede operační systém, pak bude funkčnost internetu mizivá. Takže dobrým základem je solidně výkonný notebook. Nejdůležitější je ale rozhraní, kterým váš notebook disponuje. Pro připojení k WiFi je nutná integrace této technologie do „těla“ přístroje resp. speciální WiFi karta, kterou lze zapojit do PCMCIA slotu. Tento slot je také vhodný, zejména pak pro datové karty mobilních operátorů. Určitě se také hodí mít volné nějaký ten USB port pro připojení speciálních periferií.

Resumé

Způsobů, kterak se připojit k internetu vzdušnou cestou je dnes skutečně mnoho. Ještě před několika léty se nám o současné nabídce ani nesnilo. Bohužel, neexistuje žádné vyloženě levné připojení, téměř všechny varianty přesahují pětiset korunu, některé ji i výrazně překračují. Zajímavější bude připojení s rozvojem sítí třetí generace, pokud k tomuto rozvoji u nás vůbec dojde.

14. 6. 2007

Autor: David Procházka

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...