Úvod > Články > Škodí Wi-Fi zdraví?

Škodí Wi-Fi zdraví?

Zvěsti o tom, že mobilní telefony škodí zdraví, se s pravidelností hodnou lepších cílů objevují nejen na internetových fórech, ale i na stránkách „solidních“ novin a časopisů. Co na tom, že to ještě žádná fundovaná studie neprokázala, strašit vlněním je populární a cool. Běžná mikrovlnka využívá o mnoho řádů intenzitu, to ale nezní tak dobře.

Když vlna varování před častým používáním mobilů poněkud opadne, objeví se něco jiného, ve Spojených státech před pár lety proběhla podobná varovná akce, která si pro změnu vybrala obsluhu policejních radarů. Nedávno se zase objevilo varování profesora Lawrie Challise, penzionovaného profesora fyziky britské univerzity v Nottinghamu, který se zabýval otázkou laptopů s Wi-fi a dětí. Podle něj se v případě, kdy si položíme laptop na klín, přiblížíme k anténce příliš blízko, takže se vystavujeme stejné intenzitě záření jako v případě mobilního telefonu. Výzkum prý není ukončen, ale děti jsou obecně citlivější než dospělí, a proto by měli rodiče monitorovat, jak děti laptopy používají, a nedávat si je na klín.

Brzy poté se ozvali i britští učitelé a dožadovali se informace o tom, jestli bezdrátové počítačové sítě v britských školách představují nějaké nebezpečí pro ně nebo pro jejich žáky. Odborová asociace učitelů Professional Association of Teachers dokonce napsala dopis britskému ministru školství, ve kterém se dožadovala vyjasnění otázky bezpečnosti technologie Wi-Fi. Dokud prý nebude jasno, neměly by se bezdrátové sítě ve školách používat. Měření v jedné britské škole sice prokázala, že intenzita záření byla 600x nižší, nežli jsou oficiální bezpečnostní limity, to ale situaci nijak neuklidnilo.

Britská Health Protection Agency sice tvrdí, že bezdrátové periférie používají tak malou intenzitu, že žádné nebezpečí nehrozí, profesor Challise se svou vládní skupinou ale pokračuje v testování.

V roce 2003 došlo ve Spojených státech ze stejných důvodů i k žalobě, kdy rodiče žalovali školu v Oak Park, a tvrdili, že záření ze školních počítačů s Wi-Fi technologií poškozuje paměť studentů. V žalobě rodiče kupodivu nechtěli žádnou finanční odměnu a dožadovali se pouze odstranění počítačů ze tříd. Zástupci školy ale žalobu odmítali s poukazem na to, že všem dětem nabídli možnost chodit do tříd bez počítačů, ale žádné z nich, ani děti žalujících rodičů, tuto možnost nevyužilo. Soudce nakonec žalobu odmítl.

Do stejného problému se dostali také v Rakousku, kde se Austrian Medical Association dožaduje zákazu Wi-Fi ve školách. Dr. Gerd Oberfeld, šéf oddělení hygieny a medicíny v Salzburgu, dokonce tvrdí, že Wi-Fi může být pro citlivé lidi nebezpečné.

A tak se zdá, že se s podobnými případy budeme v blízké budoucnosti setkávat stále častěji.

27. 6. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.