Úvod > Články > České radiokomunikace propouští stovky zaměstnanců

České radiokomunikace propouští stovky zaměstnanců

Více než 20 procent zaměstnanců propouští ze svých řad České radiokomunikace, a.s. k 30. 6. 2007 – co může toto opatření znamenat pro zákazníky a celý komunikační trh? Na to se podíváme v dnešním článku.

Malá zprávička na českém internetu nás poněkud překvapila, neboť o razantním propouštění nikdo jiný nehovoří a ani mezi tiskovými zprávami společnosti nejsou žádné takové, které by objasňovaly danou situaci. Dle této zprávy by měly České radiokomunikace propustit k 30.6.2007 na 220 zaměstnanců, převážně pak z technických pozicí. Celkově nyní Radiokomunikace zaměstnávají devět stovek zaměstnanců. Je otázkou, co má toto razantní propouštění znamenat a čeho se tak zákazníci této firmy dočkají. Propouštění je reakcí na ne příliš uspokojivé výsledky telekomunikační divize společnosti, přičemž se nová generální ředitelka rozhodla změnit obchodní model firmy.

Neutěšený stav po prodeji sítě Paegas

České radiokomunikace byly v minulosti mnohem významnější firmou, než je tomu dnes. Nejprve byla firma vlastněná státem prodána soukromým vlastníkům, kteří prodali rozhodující podíl ve firmě provozující mobilní síť Paegas do rukou gigantu T-Mobile. Následovala řada zásadních změn v majektu společnosti, zejména vyvedení nejvýnosnějšího aktiva firmy - 40% podílu v T-Mobile na dceřinou firmu se sídlem na Kajmanských ostrovech. Další významnou událostí byla nejspíše ne příliš úspěšná akvizice české pobočky společnosti Tele2. Dnes jde o firmu zaměřenou na telekomunikační služby (včetně ADSL, telefonování) a rozhlasové a televizní vysílání. Ekonomicky firma řeší dlouhodobé problémy a již dva roky bez započtení výnosů z podílu v T-Mobile nevykazuje zisk, neboť jej pohlcují režijní náklady. Nová ředitelka se tedy rozhodla řešit situaci poněkud rázně.

Čeho se můžeme dočkat

Příčiny propouštění jsou zřejmé, podívejme se tedy na důsledek. Není jasné, z kterého technického oddělení pracovníci odchází, ale asi se budou stavy redukovat na více frontách. Jednou z možností je, že tento krok firmu ozdraví, firma vykáže zisk a akcionáři budou spokojeni. Jinou věcí je, jak se propouštění odrazí v nabízených službách a v technické podpoře služeb. Dalo by se také spekulovat, že účelem celé restrukturalizace je příprava na prodej společnosti jinému provozovateli. A k tomu dojde pravděpodobně jenom tehdy, pokud úsporné operace povedou k úspěchu a k finanční stabilizaci.

Jaké služby Radiokomunikace nabízí

České radiokomunikace nabízí připojení na internet pomocí bezdrátových technologií a ADSL. Telekomunikační služby s původním označením Bluetone byly již z počátku oblíbené přičemž jako jeden z prvních poskytovatelů nabídly Radiokomunikace zákazníkům také výhodné ADSL na bázi LLU. Nynější nabídka obsahuje několik tarifů na bázi velkoobchodní nabídky Telefóniky O2 a několik na bázi LLU. Další významnou aktivitou jsou telefonní služby a samozřejmě i příjmy z televizního a rozhlasového vysílání.

Závěrem

Bude zajímavé sledovat, zda tato propouštěcí aktivita neohrozí zákazníky a nepovede k postupnému útlumu společnosti spojeného s jejím prodejem a sloučením s jinou velkou společností. Jak se říká – až čas ukáže.

28. 6. 2007

Autor: David Procházka

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...